Bikornuat Uterus: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi

Bikornuat uterus, doğumdan önce gelişen bir kusurdur. Septum veya hücre duvarı tarafından bölünmüş iki kısmı vardır. Genellikle semptomlara sebep olmaz bu nedenle kadınlar ilk gebelik ultrasonu yaptırana kadar bu durumdan muzdarip olduklarını bilmezler. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinin.
Bikornuat Uterus: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 13 Nisan, 2020

Bikornuat uterus, rahmin konjenital malformasyonudur.Rahimde organların şekillendiği süreç olan organojenez  sırasındaki bir anomalinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Bu bozukluk, iki müller kanalına sahip olmakla karakterizedir. Embriyonik gelişim sırasında, hamileliğin 14. ve 18. haftaları arasında çözülmesi gerekir. Bu fenomen, iki bölümün oluşmasına yol açar. Bu nedenle, geç düşük veya erken doğum gibi hamilelik sorunlarına sebep olabilir.

Bu durum ayrıca, kalp şekli rahim olarak da bilinir. Ayrık, rahmin üst kısmında görülür ve fetüsün daha az geliştiği yerde kendine alan yaratır. Bikornuat uterus, doğumdan önce gelişen bir malformasyondur. Bazı kadınlar, bu durumdan muzdarip olduklarını bilmeden hamile kalabilirler.

Bikornuat utreus nedir?

Rahmin şekli, sağlıklı bir gebelikle doğrudan ilişkilidir. Rahim, bebeğin gelişiminin meydana geldiği organdır. Uterin bozukluklar, rahmin biçimsiz gelişiminin bir sonucudur. Buna ek olarak, düşüğe de yol açabilir.

Bu, neredeyse en sık rastlanan uterin anomalidir. Rahimde bir yerine iki kavite oluşmasıyla karakterizedir. Hamilelik durumunda, bebek bu kavitelerden bir tanesinde gelişir. Düşük yaygındır ancak gebeliğin seyrini öngörmek de mümkündür.

Kadınlarda bu tür anomaliler görülmesi nadir değildir. Pek çok vakada, kadın hamile kalana kadar bu durum fark edilmez.

Bikornuat uterus nasıl tedavi edilir?

Kalp şekli rahmi olan kadınlara, ilaç tedavisi yardımcı olmaz. Buna, progesteron takviyesi de dahildir. Eğer çocuk sahibi olmayı planlamıyorsanız, bu rahim şekli ile alakalı hiçbir sağlık riski yoktur.

Çocuk sahibi olmayı planlayan ve bikornuat uterustan muzdarip olan kadınlar, rekonstrüktif cerrahi operasyon geçirmelidir. En sık uygulanan prosedür metroplastidir.

uterin malformasyonlar

Bu prosedür, kaviteyi rahimden ayırmak için bir kesik açarak başlar. Ardından, sezaryen ameliyata benzer olan bir diğer kesik daha açılır. Rahmin kesinlikle bikornuat olduğundan emin olmak için, ameliyat öncesinde ayrıntılı bir muayene yapılmalıdır.

Ameliyattan sonra, hamile kalmadan önce en az üç ay beklemelisiniz. Bu sürede vücudunuzun iyileşmesi gerekir. Gebelik, iç kanamaya ve diğer komplikasyonlara sebep olabilir.

Bikornuat uterusun semptomları nelerdir?

Bikornuat uterus, doğuştan gelen bir bozukluktur ancak ultrason veya diğer bir görüntüleme yöntemi kullanılmadan bu durumdan muzdarip olunduğunu anlamak mümkün değildir. Genellikle bu durumun fark edilebilen semptomları yoktur.

Öte yandan, bir jinekoloğa görünmek ve aşağıdaki semptomların olup olmadığını kontrol etmek için ultrason kontrolü yaptırmak iyi bir fikirdir.

  • Düzensiz vajinal kanama
  • İlişki sırasında ağrı
  • Ağrılı adet döngüsü
  • Tekrar eden düşükler
  • Karında rahatsızlık hissi

“Bikornuat uterustan muzdarip kadınlarda düşük görülmesi yaygındır ancak gebeliğin seyrini öngörmek de mümkündür.”

Bikornuat uterusun sebepleri nelerdir?

Bazı karmaşık faktörler, bu durumun oluşmasına sebep olabilir. Kalp şekli uterusun bazı yaygın sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Fetüsün gelişimi sırasında, bikornuat uterus meydana gelir. Bu, embriyojenez sırasında olan bir süreçtir. Bu süreçte oluşan herhangi bir malformasyon, kalp şekli uteruse sebep olabilir.
  • Fallop tüpler, uterus, serviks ve vajinanın üst kısmı, paramezonefrik tüplerde gelişir. Bunlar, ürogenital kreste ulaşan embriyodaki tüplerdir. Kaynaşma süresinde oluşan herhangi bir değişiklik, bu tüplerin nasıl şekilleneceğini etkiler.
  • Bu tüplerin oluşumu sırasındaki değişimler, uterusun kalp şekli almasına yol açar. Bununla birlikte, rahmin alt kısmında değişiklik görülmez.
rahimde fetüsün gelişimi

Bikornuat uterus doğurganlığı etkiler mi?

Bikornuat uterusten muzdarip kadınlar hamile kalabilse de, düşük yapma riskleri çok fazladır. Bununla birlikte, bu varyasyonun hamile kalmaya çalışırken hiçbir fark yaratmadığı durumlar da mevcuttur.

Aslına bakılırsa, pek çok insan bikornuat uterusun hamile olmayı hiç etkilemediğine inanmaktadır. Uterin anomalisine sahip olmanın, çocuğu olmayan kadınlarda daha yaygın olduğuna inanılmaktadır.

Bunun sonucunda ise, hamileliğin ileriki aşamalarında kadınların düşük yapma riski artar. Ayrıca bu durum prematüre doğuma da sebep olabilir. Bu problemler, düzensiz rahim kasılmaları sebebiyle meydana gelir. Ayrıca, düzensiz biçimden ötürü uterin kapasitede bir azalma da olabilir.

Hamile kalana veya hamile kalmaya karar verene kadar pek çok kadının kalp şekli rahme sahip olduğundan haberdar olmadığını unutmayın. Pek çok vakada, kadınlar normal şekilde adet görürler.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.