Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar hamilelik!

Kadınların büyük bir çoğunluğu dünyaya çocuk getirmenin büyük bir nimet olduğuna inanır. Hamilelik konusunda gebe olduğumuzu öğrendiğimizde mutluluk duyarız. Peki, daha yeni doğmuş bir bebeğe alışmaya çalışırken yeni bir bebek daha beklediğimizi öğrenirsek ne yapmalıyız?
Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar hamilelik!

Son Güncelleme: 12 Mart, 2019

Bu durum yeni doğum yaptıktan sonraki 40-45 günlük süre içerisinde yeni bir bebeğe gebe kalınan tekrar hamilelik durumudur. Rastlanması güç, gerçek dışı olarak düşünse de bu tip vakalarla karşılaşılabilmektedir. Bu senaryo gerçekleştiğinde aklımıza ilk olarak “ve ben şimdi ne yapmalıyım?” sorusu gelir.

Kısacası, bu yüzleşmesi kolay bir sorun değildir, hayatınıza sürpriz olarak gelir ve siz hazırlıksızken karşılaştığınız bir durumdur. Bu noktada eşinizin ve ailenizin desteğini hissetmek size çok yardımcı olacak.

Bu gerçeği öğrendikten sonra muhtemelen sorumsuz bir ergen birey gibi hissedebilir ve onlarca düşünce aklınızda belirebilir. Duruma yeteri kadar müdahale edememe korkusu, eşinize ya da ailenize bu haberi verme konusunda yaşanan korku sıklıkla bu durumu yaşayan kadınların aklından geçer.

Bu durumu hamile kadın ailesine ya da eşine söylemekten kaçınır çünkü sevdikleri tarafından yargılanmak ya da onların gözünde kötü bir pozisyona düşmek istemezler. Bu haberi aldıktan sonra yapılabilecek en iyi şey durumla yüzleşmek ve gerekli tedbirleri almak olur.

Gerçek hayattan örneklerle aşina olmadığımız zaman böyle bir süreçten bir kadının geçmesinin bile mümkün olduğuna çok zor inanırız. Özellikle hamilelik sürecine yeniyseniz bu noktada bilgi eksikliği yani cahillik belki de en kötü düşmanınız olur.

Birçok kadın bu durumda farklı tepkiler verir: Kimisi “hay benim kötü şansıma” derken diğerleri “bu bir nimet olmalı” diye tepki verir. İşin gerçeği ise bu durum ne çok iyi ne çok kötüdür. Yeni doğum yaptıktan sonraki ilk 40-45 günlük dönemde tekrar gebe kalmak vakit ayırmanız gereken ciddi bir problemdir.

Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar hamilelik durumunda vücutta ne gibi değişiklikler gözlemleriz?

kontrollerden geçen hamile kadın

Peki bu durum tam olarak nedir? Birçok kadın bu aşamada vücutlarında ne gibi değişiklikler olduğundan habersizdir ve yakın zamanda dünyaya bir bebek getirdikten sonra neden tekrar gebe kaldıklarını anlayamazlar. Ben Anneyim olarak sizler için bu konuda bilgi verip sizi aydınlatmak istiyoruz.

Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar hamilelik durumu yeni bir bebek doğumundan sonraki 40-45 günlük süre içerisinde tekrar gebe olmaya denir ve ciddi bir durum teşkil eder.

Doktorlar bu doğum sonrası 40-45 günlük süreçte seksüel bir ilişkiye girilmemesini tavsiye eder çünkü kadının vücudu bu süre içerisinde hormonal ve organik anlamda hamile olmadan önceki durumuna dönmek için çaba gösterir.

Şöyle yanlış bir algı insanlar tarafından paylaşılır: Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar hamilelik çiftler için ceza olmalı. Çünkü çiftlerin bu süreçte seksten kaçınmaları gerektiğini unutmuş oldukları varsayılır.

Bu noktada hayıflanmak ve kendini suçlamak yerine annenin sağlığını ve esenliğini korumanın ve her şeyin yerli yerine oturmasının daha büyük öncelikler olması gerekir.

Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar yeni bir bebeğe gebe kalındığında fiziksel değişiklik olarak rahim ve midenin boyutlarında ufalma gerçekleşir. Bunun yanında önemli hormonal değişimler de gerçekleşir: Örneğin anne sütünün üretiminde önemli olan prolaktin salgısı ve beraberinde gelen duygu fırtınası.

Lohusalık denen doğum sonrası dönemde tekrar hamile kalmak tamamen mümkündür. Bu dönemde regl yaşanmamasının sebebi rahimin tekrar kendini normale döndürmek için çaba harcamasıyla ilgilidir. Ayrıca bu dönemde regl yaşanmaz çünkü anne sütü rezervlerinin yenilenmesi için de vakit gerekir.

Ovülasyon döneminde anne emzirdiği zaman böyle bir durumla karşılaşma olasılığı düşse de emzirme sizin için güvenilir bir gebelik önleyici yöntem değildir ve bir garanti sunmaz. Yapılabilecek belki de en iyi şey doktor söyleyene kadar emzirmekten kaçınmak olacaktır.

Yeni doğum yaptıktan hemen sonra tekrar hamile kaldım. Peki, şimdi ne yapmalıyım?

endişe duyan çıplak ayak kadın

Doğum yaptıktan iki ay sonra tekrar hamile olmanız durumunda izlemeniz gereken adımlar ya da ne yapmanız gerektiği konusunda ne yazık ki bir el kılavuzu bulunmamaktadır. Yine de bu tip durumlarda işinize yarayabilecek bir takım önerileri sizler için derledik:

  • Eğer bu noktada bir şüpheniz varsa evde uygulayabileceğiniz bir hamilelik testi alabilirsiniz. Yalnız bu sadece şüphelerinizi alevlendirmekle kalacaktır. En iyisi en yakın zamanda bir doktora görünmek olur ve sonrasında şüphelerden arınabiliriz.
  • Bu durumda yaşanan şok tamamıyla duygusal bir tepki olmakla beraber eşinizle bir an önce bu durumu paylaşıp onun da bilmesini sağlamalısınız. Bu durumla tek başınıza değil de eşinizle beraber yüzleşmek ideal olandır.
  • Böyle bir şeyi planlamadınız ama yine de gerçekleşti. Bu durumun sizi ağırlığı altında ezmesine izin vermeyin. Çünkü bu durum karşısında ezilmeniz ne sizin için ne de bebeğiniz için sağlıklı olacaktır. Durumun ideal bir durum olmadığı aşikâr fakat bu riski siz seksüel bir ilişkiye girmemeniz gereken dönemde eşinizle seksüel bir ilişki yaşayarak aldınız. Bu yüzden bu sorumluluk hem size hem de eşinize ait.
  • Durumu kabullenin ve neşelenmeye bakın! Dünyaya yeni bir canlı getireceksiniz. Evet bu durum takviminizde yoktu ve bunu planlamadınız. Fakat bu yeni çocuk da bir o kadar sizden koşulsuz ve kayıtsız sevgi ve ilgiyi hak eder.
  • Tekrar hamilelik durumunda lütfen vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları uzmanına görünüp gerekli kontrollerden geçin. Yeni bir bebek dünyaya getirdikten hemen sonraki ilk 40-45 günlük süreçte kadın üreme sistemi tekrar bebek dünyaya getirmek için tamamen hazır sayılmaz. Eğer bebeğiniz ve siz bir takım rahatsızlıklar yaşamak istemiyorsanız bir an önce kontrolden geçmenizde fayda var.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.