Ergenlerde Hamilelik: Riskleri ve Önlenmesi

Ergen hamileliklerin dünya çapında bir gerçeklik olduğunu düşünürsek, bu durumla ilişkili sağlık risklerinden haberdar olmak gerekir. Bu durum anneyi ve fetüsü nasıl etkiler?
Ergenlerde Hamilelik: Riskleri ve Önlenmesi

Son Güncelleme: 23 Nisan, 2020

Ergenlerde hamilelik,  pek çok açıdan tehlikelidir. Ergenler, prematüre doğum, düşük, enfeksiyon ve doğum sırasında vajinal veya servikal yırtılmalar deneyimleyebilir.

Ergen hamilelikler, yüksek riskli hamilelik olarak sınıflandırılır. Buna ek olarak, özel bir tıbbi bakım gerektirir. Böylece, annenin ve bebeğin sağlıklı olduğundan emin olabilirsiniz.

İyi bir cinsel eğitimin, ergenlik çağındaki hamileliği yüksek miktarda önleyebildiği doğrudur. Bununla birlikte, artık her şey için çok geçse ve genç kız hamileyse, tıbbi yardım almak önemli bir fark yaratabilir.

Ergen hamileliğinin tehlikeleri

Annenin 12-18 yaşlar arasında olduğu durumlar ergen hamileliği olarak tanımlanır. Bazı uç durumlarda, kızlar 10-12 yaşında bile hamile kalabilir.

Bu yaş aralığındaki hamilelikler, yüksek riskli olarak düşünülür. Hem kadın hem de bebek için bu durumun sağlığa olumsuz sonuçları olabilir. Zihinsel ve fiziksel problemleri kapsayan pek çok komplikasyon vardır.

Ergen hamileliğine ilişkin fiziksel komplikasyonlar

Fiziksel problemler, hamile kadının yaşına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, pek çok vakada aşağıdaki durumlar gözlenir:

  • Kanama
  • Düşük
  • Erken doğum. Neredeyse tüm vakalarda 36. veya 37. haftadan önce doğum.
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Pre-eklamsi
  • Anemi
  • Doğum sırasında vajinal veya servikal yırtılma
  • Genellikle, vajinal doğum yerine sezaryen doğuma ihtiyaç duyma
  • Doğum sonrası rahim problemleri. Normale dönmenin veya rahatlamanın biraz zaman alması.
aile desteği

Çocuk doğumundan sonra genç annelerdeki psikolojik problemler

Ergen hamilelikler, annede sadece fiziksel sorunlara yol açmaz. Ayrıca, zihinsel ve sosyal problemlere de sebep olabilir. Bebek doğduktan sonra pek çok kadında aşağıdaki durumlar gözlenmiştir:

  • Bebeği reddetme. Genç oldukları ve anneliğin sorumluluklarını anlamadıkları için, pek çok genç anne kırgınlık ve isteksizlik hissedebilir. Buna ek olarak, suçluluk duygusu veya utanç da gözlemlenebilir.
  • Toplumsal olarak dışlanma hissi. Yaşıtlarıyla olan doğal etkileşim kaybolur. Ergen hamileliğinden sonra, annelik görevlerini yerine getirme mecburiyeti oluşur.
  • Ebeveyn veya akrabalar tarafından sürekli yargılanma hissi. Kötü eylemlerinin veya hatalarının yükünü taşıyormuş gibi hissederler.

“Artık her şey için çok geçse ve genç kız hamileyse, tıbbi yardım almak önemli bir fark yaratabilir.”

Fetüs için ergen hamileliğinin tehlikeleri

Anneleri ergenlik çağında olan çocuklar, bazı sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu, yüksek riskli hamilelikten kaynaklanır. 15 yaşın altındaki anneler için, çocukta biçim bozukluğu, gelişim bozukluğu veya diğer sağlık sorunları olması riski vardır. Vakaların %50’sinde bebekler doğduktan sonraki birkaç hafta içinde ölür.

Annenin rahmi olgunlaşmadığından, genç annelerin bebekleri önerilen kilonun altında doğarlar. Buna ek olarak, beslenme yetersizliği ve anemiden de muzdarip olabilirler.

Çocukluk ve ergenlik boyunca, anneleri 12-16 yaşlar arasında doğum yapan çocukların okul başarıları daha düşüktür. Yaşıtlarına oranla daha kötü performans sergilerler.

depresyona girmek

Ergen hamileliğini önlemek

Seks eğitimi, günümüzde her zamankine nazaran daha fazla öncelik olmalıdır. Pek çok okul ve kurum, cinselliğe erken yaşta adım atmanın sonuçları hakkında çocukları bilgilendiren kampanyalar yürütmektedir. Ayrıca, korunmanın önemine de değinmektedir.

Arjantin gibi bazı Latin Amerika ülkelerinde, kürtaj büyük bir tartışma konusudur. Bununla birlikte, Meksika’da geri dönüşümlü ve uzun süreli doğum kontrol yöntemleri, talepte bulunan kadınlara ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Son olarak, ergen hamileliği yaşayan gençlerin pre-natal taramalar yaptırması çok önemlidir. Ayrıca bu gençler yakınlarının desteği ve yardımına da ihtiyaç duyar. Böylece, anne ve bebeğin sağlıklı olduğundan emin olunabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.