Fetal Alkol Sendromu Nedir?

Aşırı alkol tüketimi herkes için zararlıdır ancak fetal alkol sendromu oluşumunu önlemek için hamilelerin az bile olsa alkol tüketmemesi öneriliyor.
Fetal Alkol Sendromu Nedir?

Son Güncelleme: 13 Ağustos, 2019

Fetal alkol sendromu, hamilelikte alkol alınması sonucu bebeklerin doğduktan sonraki ilk aylarda yaşayabileceği problemlere verilen isimdir.

Uzmanlar henüz ne kadar miktarda alkolün sorun yaratacağını tam belirleyebilmiş değil. Ancak gebelik döneminde alkol tüketiminin bebeklerin sağlığını fazlasıyla etkilediğinden eminler. Bu etkilere de fetal alkol sendromu deniyor.

Özellikle de gebeliğin ilk üç ayında hamilelerin içtiği alkol, plasenta yoluyla doğrudan fetüse ulaşabilir.

Alkol neden sağlığa zararlıdır?

Alkolün sağlığa zararlı olduğu yaygın olarak bilinen bir gerçek. Vücudun birçok sistem ve organında sorunlara yol açabilir. Mesela kalp atış hızında düzensizliklere ve şeker seviyesinde problem yaşanmasına neden olur. Susuzluk ve sindirim sıkıntılarını da tetikleyebilir.

Hamile kadınların alkol kullanımı, bebeklerin sağlığını iki yönden etkileyebilir. İlk neden, bebek vücudunun alkolü tam olarak sindirememesidir. İkincisiyse, sindirimden sonra oluşan atıkları vücuttan atamamaları. Yani bebekler alkolün neredeyse tamamını vücutlarında tutuyorlar.

Fetal alkol sendromunun belirtileri nelerdir?

Sendromun en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Görme ya da duymada sıkıntılar
  • Düşük kiloda doğum
  • Koordinasyon bozukluğu
  • Gelişmenin normal hızın altında olması (doğumdan önce ve sonra)
hamilelikte alkol ve sigara tüketimi

Fetal alkol sendromu yaşayan çocukların yüzlerinde şekil bozukluğu görülür. En yaygın şekil bozuklukları şunlardır:

  • Geniş ve düz yüz
  • Küçük baş
  • Kulaklarda şekil bozukluğu
  • Geniş ve düşük burun
  • Göz kapakları arasındaki mesafede darlık
hamilelikte alkolün yan etkileri

Teşhis ve tedavisi

Fetal alkol sendromu teşhisi bir uzman tarafından konulmalıdır. Sendromu tespit etmek için doktor bebeği gözlemleyecektir. Ayrıca annenin hamilelik dönemindeki davranışlarının sorgulanması da teşhisi hızlandırır.

Doktor öncelikle bebeğin yüzünü inceler. Bebeklerde teşhis için en etkili yöntem budur. Yukarıda belirttiğimiz anormalliklerden birkaçı tespit edilirse fetal alkol sendromu ihtimali değerlendirilir.

Hamilelikte tüketilen alkol, bebek için son derece zararlıdır çünkü bebekler alkolü sindiremez ve vücudundan atamaz.

Ardından doktor bebeğin gelişimini kontrol edecektir. Fetal alkol sendromu yaşayan bebeklerin büyüme hızı normalden yavaştır ve koordinasyon problemleri yaşarlar.

Duyularıyla ilgili sorunlar da yaşayabilirler çünkü sendrom, doğrudan merkezi sinir sistemini etkiler.

Doktor son olarak, merkezi sinir sistemini incelemek için bazı testler isteyecektir. Ardından boyutu, şekli ve nörolojik işlevlerini kontrol edip sorunu tespit etmeye çalışacaktır.

En iyi tedavi önlemdir

Yazının başında söylediğimiz gibi uzmanlar, hamile bir kadının sorun yaşamadan ne kadar alkol tüketebileceğini bilmiyor. Bu yüzden en iyi karar, özellikle de hamileliğin ilk aylarında hiç alkol tüketmemek olacaktır.

Hamile kadınların alkolü bırakmakta sıkıntı çektiği durumlar olabiliyor. Böyle durumlarda en iyisi bir uzmana danışmaktır. Ailenin geri kalanının destek ve kontrolü de bu süreçte önemli bir yer tutuyor.

Alkol tüketemeyen anneye destek olmak için hamilelik döneminde babalar da içkiyi bırakabilir. Bazı uzmanlar hamile kalmaya çalışırken babanın alkol kullanmasının bebeğin sağlığını etkileyeceği görüşünde. Ancak bu konuda araştırmalar henüz sonuçlanmadı.

Tüm doktorların hemfikir olduğu konuysa az ya da çok alkol tüketimi yapılmasının kesinlikle iyi bir fikir olmadığı.

Anne için birkaç yudumun, bebek için son derece zehirli olduğu gerçeğini akıldan çıkarmamak gerekiyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sebastiani G., Borrás Novell C., Casanova MA., Tutusaus MP., The effects of alcohol and drugs of abuse on maternal nutritional profile during pregnancy. Nutrients, 2018. 10 (8): 1008.
  • Suttie M., Wozniak JR., Parnell SE., Wetherill L., et al., Combined face brain morphology and associated neurocognitive correlates in fetal alcohol spectrum disorders. Alcohol Clin Exp Res, 2018. 42 (9): 1769-1782.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.