Gestogram: Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Gestogram, hamile kadınların gebeliklerini daha iyi kontrol etmelerine yarayan bir araçtır. Bu yazımızda bu uygulama ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Gestogram: Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Son Güncelleme: 01 Nisan, 2019

Hamilelik boyunca, anne adayının kafasını kurcalayan pek çok soru ve endişe vardır. Bu sorular genellikle bebeğin gelişimi ve hamilelikte yapılması ve yapılmaması gerekenlerle ilgilidir.

Bu sorulara cevap verebilmek amacıyla, annelerin ve doktorların kullandığı gestogram adında bir araç mevcuttur. Üstelik bu uygulamanın kullanımı da oldukça kolaydır.

Gestogram Nedir?

Gestogramın farklı isimleri vardır. Hamilelik çarkı veya gebelik çarkı olarak da bilinir. Hamileliğinizi hafta hafta kontrol etmenize yarayan bir hesap çizelgesidir. Kullanımı oldukça kolaydır ve hemen ulaşabileceğiniz bilgileri barındırır.

Bu araç, iki iç halkası olan karton bir çarktır. Dış kısımda, yılın günlerini görebileceğiniz dairesel bir takvim vardır. İç halkada ise iki adet çark vardır. Bu çarklar, hamileliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuza göre fetüsün boyu ve kilosu hakkında bilgi verir. Bunun yanı sıra aşağıdaki bilgileri de bu çark sayesinde öğrenebilirsiniz:

  • Fetüsün hafta hafta gelişimi
  • Fetüsün tahmini ağırlığı
  • Tahmini doğum zamanı

Gestogram daha spesifik bilgiler de vermektedir. Örneğin, kafatası kemikleri arasındaki mesafeyi yani biparyetal çapı bu uygulamadan öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra, bebeğinizin kalça kemiğinin uzunluğu hakkında bile bilgi sahibi olabilirsiniz.

hamilelik hesaplaması

Çok pratik olduğu için bu araç gün geçtikçe daha popüler hale gelmektedir. Eczanelerden veya hamilelik ile ilgili ürünler satan mağazalardan bu çarkı satın alabilirsiniz. Son zamanlarda, bu çarka telefon uygulaması olarak erişmek de mümkündür.

“Gestogram, hamile kadınların gebelik süreçlerini daha iyi kontrol etmelerine yarayan bir araçtır. Bu sayede daha fazla bilgiye kolayca ulaşabilirler.”

Gestogram Nasıl Kullanılır?

Gestogram kullanımı hakkında bilmeniz gereken ilk şey, son adetinizin tam tarihidir. Bu tarihi baz alarak gestogram hamileliğinizin 40 haftasını hesaplar.

Kullanımı zor değildir. Çarkta, son adet tarihinizi ayarlayabileceğiniz bir ibre bulunur. Ardından, iç halkalar sayesinde bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bu araçtan edindiğiniz bilgiler, gerekli önlemleri almanıza ve daha iyi bir hamilelik geçirmek için yapmanız gerekenleri öğrenmenize yardımcı olur.

Kullanımı

Hamile kadınların endişelerini gidermesinin yanı sıra, bebeğin nasıl büyüdüğünü öğrenmek de faydalıdır. Hamileliğin hangi haftasında olduğunu bilen anne adayı bebeğin gelişimini destekleyebilir.

Örneğin, bebek 17. haftada annesinin sesini duyabilir. Bu da annenin bebeğiyle konuşmaya başlaması veya ona şarkı söylemesi için ideal zamandır. Böylece anne ve bebek arasındaki bağ güçlenebilir. 25. haftaya kadar, bebeğin kulakları gelişmeye devam eder. Bu nedenle bebeğinize bu sürede müzik dinletmek iyi bir fikir olacaktır.

Gördüğünüz gibi, tıbbi bilgiler almanın yanı sıra bu uygulama sayesinde bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz.

anne ve baba

Gestogram Ne Kadar Güvenilirdir?

Gestogramın verdiği bilgiler tamamen güvenilirdir ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bununla birlikte, hesaplamaların yaklaşık değerler olduğunu unutmamak gerekir. Yani, uygulama size ortalama değerler verir.

Bu nedenle, fetüsünüz  gestogramdaki bilgilerle birebir uyum göstermiyorsa endişelenmeyin.

Bunun yanı sıra, hamileliğinizin gelişimini tam olarak kontrol etmek için mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza da danışmalısınız. Gestogram, doktorunuzun yapacağı testlerin yerini almaz. Gestogram ve doktorunuzun vereceği bilgiler çoğunlukla aynı olsa da, doktorunuz her zaman en iyisini bilir.

Bu çark oldukça faydalıdır. Ayrıca kartondan yapıldığı için de kullanımı kolaydır. Maya takvimine benzer ve içerisinde pek çok bilgi vardır. Gestogram olmasaydı, doktorunuzla yapacağınız görüşmeler ve hesaplamalar daha karmaşık olabilirdi.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.