Hamileliğin 5. Haftası

Hamileliğin 5. Haftası

Son Güncelleme: 01 Nisan, 2019

Hamileliğin 5. haftası ile 3. haftası birbirine çok benzerdir. Embriyo rahme yerleşmiştir ve amniyotik sıvı sayesinde ihtiyaç duyduğu besinleri karşılayabilir. Bu dönemde plasenta gelişimini sürdürür. Hamileliğin 5. haftasında bulantı ve şişkinlik gibi gebelik belirtileri görülmesi oldukça normaldir.

Gebelik testinizin sonucu pozitif ise hemen bir jinekoloğa görünmelisiniz. Jinekoloğunuz durumunuzu detaylı bir şekilde değerlendirecektir. Buna ek olarak, yaptırmanız gereken testler hakkında sizi bilgilendirir.

İdrar tahlili, kan tahlili ve ultrason görüntülemesi sayesinde fetüsün gelişimi izlenebilir. 35 yaşın üzerindeki anne adaylarının bebeğin sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla daha kapsamlı testler yaptırmaları gerekebilir. Amniyosentez testi bunlardan biridir.

Bu testleri yaptırmanın bebek ve anne açısından hiçbir riski bulunmamaktadır. Benzer şekilde, bu testlerin yapılmaları zorunlu değildir. Eğer anne adayı bu testleri yaptırmak istemiyorsa herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Fakat, Down Sendromu gibi bazı anormalliklerin bu testler sayesinde belirlendiğini aklınızda bulundurun.

Hamileliğin 5. haftasında görülen değişiklikler nelerdir?

Hamileliğin 5. haftasında bebek sahibi olup olma konusunda kesin bir karar vermiş olmanız gerekir. Bu dönemde embriyonun boyutu 1 ile 2.5 cm arasındadır ve C şeklindedir. Gelecek birkaç hafta içinde vücudu şekillenecektir ve bu değişimleri ultrason ile görüntülemek mümkündür.

Bebeğin bu dönemdeki gelişimine trimalinar dönem adı verilir. Bu isim germinal dokuların oluştuğu gastrulasyon sürecinden gelmektedir. Bu dokular ektoderm, endoderm ve mezoderm denen üç tabakadan oluşur. Her bir tabakanın kendine özgü fonksiyonu bulunmaktadır.

Ektoderm tabakası merkezi sinir sisteminin oluşumundan sorumludur. Pankreas, karaciğer, bağırsak ve tiroid bezleri endoderm tabakasından farklılaşarak gelişir. Mezoderm tabakası ise gelişerek kemik, kas ve dolaşım sistemini oluşturur.

bebek beklemek

Hamileliğin 5. haftasında temle fetüs gelişimi tamamlanmıştır. Gastrulasyonun tamamlanmasıyla birlikte mezoderm tabakasındaki bazı hücreler üçüncül koriyonik villusları oluşturan kan damarlarının gelişimini sağlar.

Bu kan damarları, göbek bağındaki damarlarla embriyo arasında bir bağlantı kurar. Böylelikle, fetüs ve plasenta arasında besin alış verişi sağlanır ve kardiyovasküler sistemin fonksiyonu tamamlanır.

Çocuk sahibi olmak önemli bir karardır. Kalbinizin bir parçasının sizden ayrılarak vücudunuzdan bağımsız bir şekilde atmasına karar vermek anlamına gelir.

-Elizabeth Stone-

Hamileliğin 5. haftasında ilk kalp oluşumu

Bu dönemde embriyonik dokudan gelişen bir yumru oluşumu görülür. Bu yumru ileride gelişerek kalbi oluşturur. Bebek yumurta kesesini oluşturan iki zarın arasında gelişimini sürdürür. Yumurta kesesinden kan damarları oluşur.

Bununla birlikte, nöral tüp hacimce büyüyerek beynin ön lobunu oluşturur. Kenar kısımlarında ise ileride kas sistemini oluşturacak olan doku parçaları gelişir. Aynı zamanda, böbrek üstü bezleri ile beyin ve omurilik zarı nöral tüpteki sinir uçlarından gelişir.

Alışkanlıklarımı ne zaman değiştirmeliyim?

Eğer alışkanlıklarınız sizin ve bebeğinizin sağlığı için bir tehdit oluşturuyorsa bunları değiştirme zamanı gelmiştir. Tüm alkol, tütün ve kafeinli içecek tüketiminizi hamilelik süreci boyunca sınırlamanız gerekir. Bunların yerine ev yapımı meyve suları, tein içermeyen demleme ürünleri veya yalnızca su tüketmeye çalışın.

sigara tüketimini sınırlandırmak

Bu dönem, formunuzu korumak amacıyla hafif sporlar tercih edebileceğiniz bir dönemdir. Unutmayın ki, hamilelik bir hastalık değildir ve dikkat ettiğiniz sürece bebeğinizin başına hiçbir şey gelmez.

Yoğun ve ters hareketleri içeren egzersizleri tercih etmeyin. Hamile yogası, yüzme omurga ve kaslar için oldukça faydalıdır. Bunlar aynı zamanda nefes alma kapasitenizi de geliştirir. Rahatlamak ve aktif olmak için tempolu yürüyüş de tavsiye edilir.

Düzenli olarak jinekolog kontrolüne gitmek çok önemlidir. Ancak bu şekilde çocuğunuzun gelişimini doğru bir şekilde tamamladığından ve hiçbir sorun olmadığından emin olabilirsiniz. Doğumla ve hamilelikle alakalı şüphelerinizi doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin.

İlk kez anne olacak kadınların çoğu doğum yapmaktan korkar ve gergin hissetmeniz oldukça normaldir. Bu durum tüm annelerin ortak olarak yaşadığı doğal bir süreçtir ve sizi anlayacak birini bulmanız sizi rahatlatacaktır. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda tüm bunlara değdiğini anlayacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carmen López-Sánchez, Virginio García-López, José Mijares, José Antonio Domínguez, Francisco M. Sánchez-Margallo, Ignacio Santiago Álvarez-Miguel, Virginio García-Martínez. GASTRULACIÓN: PROCESO CLAVE EN LA FORMACIÓN DE UN NUEVO ORGANISMO. Revista ASEBIR. Junio 2013. Vol. 18. Núm, 1. Disponible en: https://revista.asebir.com/gastrulacion-proceso-clave-en-la-formacion-de-un-nuevo-organismo/
  • J.A. de León, J. Santolaya. El saco vitelino y su contribución al desarrollo del saco amniótico antes de las 6 semanas de gestación: a propósito de un caso de aborto retenido. Prog Obstet Ginecol 2003;46(12):568-70. DOI: 10.1016/S0304-5013(03)75951-2
  • Juan Pablo Rodríguez-Auad. Panorama de la infección por Listeria monocytogenes. Rev Chilena Infectol 2018; 35 (6): 649-657. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rci/v35n6/0716-1018-rci-35-06-0649.pdf
  • Rita Sánchez Lombana, Martha Patricia Couret Cabrera, Doris Ginorio Gavito, Alfredo Nodarse Rodríguez, Niobys Sánchez Ramírez, Irina Soler Guibert, Ortúzar Chirino, Ana Mary Sanabria Arias, Ramón Alberto Peña Abreu. Toxoplasmosis y embarazo. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):99-106. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/gin/v38n1/gin12112.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.