Anne Sütünü Sağlıklı Bir Şekilde Muhafaza Etmek İçin İpuçları

Anne Sütünü Sağlıklı Bir Şekilde Muhafaza Etmek İçin İpuçları

Son Güncelleme: 30 Haziran, 2018

Anne sütünü doğru bir şekilde saklamak için ipuçları ister misiniz? Bu makalede bebeğinizin yemeğini muhafaza etmekle ilgili tüm endişelerinizi gidereceğiz. 

Bebeklerini her zaman emzirme imkanı olmayan anneler için anne sütünün nasıl muhafaza edileceğini bilmek son derece önemli.

Bu anneler çalışmaktan veya başka sebeplerde dolayı bebeklerini emziremiyor olabilirler. Ancak her durumda, anne sütünü muhafaza etmek sağlıklı bir yol.

Anne sütü bebekler için en iyi ve en sağlıklı yemek. Ve bunu sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek annelere anne sütünün yerine geçemeyecek mamalardan kaçınma fırsatı yaratıyor.

Bu yüzden biz de sizlere anne sütünü sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmeniz için ipuçları vermek istiyoruz. Ne kadar kolay ve pratik olduklarını göreceksiniz.

Anne sütünü muhafaza etmek için ipuçları 

Aslında bilmeniz gereken ilk şey süt pompası kullanarak ne zaman süt sağacağınızdır.

Bu konuyu netleştirdikten sonra sütü nerede, ne kadar süreyle, hangi sıcaklıkta muhafaza edeceğinizden ve zamanı geldiğinizde bebeğinizin içmesi için nasıl ısıtacağınızdan bahsedeceğiz.

Göğüs pompasını ne zaman kullanmalısınız? 

Süt sağmak için kullanılan üç çeşit göğüs pompası vardır: elektrikli pompalar, pilli pompalar ve manuel pompalar. 

Her üçü de gayet fonksiyonel olmakla birlikte aralarında sütün sağım hızı ve emme gücü farkı vardır. Daha verimli olan pompalar meme ucunda da rahatsızlık yaratmazlar.

Aslında süt pompası kullanarak süt sağmak için birden fazla ideal zamanlama mevcuttur. Ki en iyisi bebeğin beslenmesinden bir saat sonrasıdır. 

Eğer bebeğinizin ne kadar süt tükettiğini biliyorsanız, bir yandan bebeğinizi emzirirken bir yandan süt de sağabilirsiniz.

Göğüs pompası ile süt sağmak bir bebeği emzirmekle hemen hemen aynı zamanı alır: yaklaşık 10 – 15 dakika. Ve ne kadar süt muhafaza etmek istediğinize bağlı olarak göğüs pompasını dilediğiniz sıklıkta kullanabilirsiniz. 

süt pompası

Eğer sağmanız gereken süt miktarı hakkında endişeleriniz varsa, göğüs pompasını ne kadar çok kullanırsanız vücut uyarıldığı için o kadar çok süt sağabileceğinizi bilmenizi isteriz.

Sütü nerede muhafaza etmek gerekir? 

Uzmanlar anne sütünü muhafaza etmek için hava geçirmez kapakları olan, sterilize edilmiş cam şişeler kullanılmasını öneriyorlar. Eğer plastik şişe veya son zamanlarda popüler olan pompa poşetleri kullanmak isterseniz bu ürünlerin yiyecek saklamak için onaylı olup olmadığını ve anti-spill testlerinden geçip geçmediğini kontrol etmelisiniz. 

Anne sütünü muhafaza etmekle ilgili pratik bir öneri de bebeğinizin bir seferde içtiği süt miktarını tek bir şişede saklamak. Böylece kalan sütü atmak zorunda kalmazsınız.

Anne sütü hangi sıcaklıkta ve ne kadar süreyle muhafaza edilmeli? 

Anne sütünü muhafaza etmek ile ilgili verdiğimiz ipuçlarından bir kısmı da, muhafaza etme sıcaklığı ve süresi. Ve anne sütünün muhafaza edilme süresi hangi sıcaklıkta saklandığına bağlı.

Anne sütü oda sıcaklığında ve serin bir yerde 6 saat dayanır. Buzdolabında ise 24 saat dayanabilir. Eğer anne sütünü dondurmayı tercih ederseniz, dondurucuda 3 hafta boyunca saklayabilirsiniz. 

Ve ne kadar süreyle saklamış olursanız olun sütü bebeğinize vermeden önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Bunun için koklayabilir, tadına bakabilir veya rengini kontrol edebilirsiniz.

Riske girmek istemiyorsanız, sütü sakladığınız kabın üzerine üstünde sağdığınız tarih ve saatin yazdığı bir etiket yapıştırabilirsiniz. Böylece anne sütünü muhafaza etmeye başladığınız zamanla ilgili elinizde doğru bir bilgi olur.

anne sütünü muhafaza etmek

Anne sütü nasıl ısıtılmalıdır? 

Eğer anne sütünü dondurmayı tercih ediyorsanız, bebeğinize vermeden 24 saat önce dondurucudan çıkararak buzdolabına almalısınız. Böylece süt tekrar sıvı hale sağlıklı bir şekilde gelir.

Eğer bunun için zamanınız yoksa, süt şişesini ılık su dolu bir kaba koyarak eriyinceye kadar ara sıra hareket ettirebilirsiniz.

Sütü ısıtmak için de aynı yöntemi uygulamalısınız. Anne sütü şişesini ilk önce ılık suya koyup biraz ılındığında alarak bebeğinize verebilirsiniz. 

Ve her zaman, sütü bebeğinize vermeden önce tadına bakarak sıcaklığını kontrol etmelisiniz ki çok sıcak olup bebeğinizin ağzını yakmasın.

“Anne sütünü muhafaza etmekle ilgili pratik bir öneri de bebeğinizin bir seferde içtiği süt miktarını tek bir şişede saklamak.”

Görebileceğiniz gibi, bu basit ve işe yarar ipuçlarını kullanarak anne sütünü muhafaza etmek hiç de zor değil.

Unutmamalısınız ki, anne sütü bebeğe en iyi vitaminleri, antikorları ve vücutlarının sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duydukları tüm besinleri sağlayan tek içecek. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.