Bebeğin Boğazına Süt Kaçınca Ne Yapmalı?

Zaman zaman endişeye kapılmak anne olmanın bir parçasıdır. Fakat, bebeğinizin boğazına süt kaçması gibi problemlerle karşılaştığınızda yapmanız gereken şey kesinlikle sakin kalmaktır.
Bebeğin Boğazına Süt Kaçınca Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 08 Temmuz, 2018

Başınıza gelebilecek en endişe verici olaylardan biri bebeğinizin boğazına süt kaçtığında ne yapacağınızı bilememektir. Bu yazıda sizlere, bunun olma sebeplerinden ve bu durumda neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz.

İlk kez anne olmak, endişelerle dolu yeni bir dünyanın kapısını açar. Bebeğinizin her ağlaması sizde ufak da olsa paniğe yol açar. Hafif bir ateş bile ciddi bir hastalığın işareti olabilir.

Birer anne olarak sorumluluklarımız sonsuzdur. Elimizden gelenin en iyisini, en iyi bildiğimiz şekilde yapmaya çalışırız.

Eğer bu ilk anneliğimiz ise, her duygu daha yoğun yaşanır. Fakat herhangi bir tehlikeli durumla karşı karşıya kaldığımızda soğukkanlı durmalı ve derhal duruma müdahale etmeliyiz.

Panik hiçbir şeyi çözmez. Bebeğinizin başına bir şey geldiğinde soğukkanlı olmak sizin için zor olabilir. Fakat hem onların hem de kendi iyiliğimiz için bunu yapmak çok önemlidir.

Bebeğinize boğulduğunda müdahale etmeniz gerekirse korku size engel olabilir. Bir anne ve bir koruyucu olarak buna hazır olun ve bu durumla karşı karşıya kaldığınızda ne yapmanız gerektiğini bilin.

parmak emen bebek

Bebeğinizin Boğazına Süt Kaçtığında Ne Yapmalı?

Hızlı bir şekilde bebeğinizi yüz üstü konumlandırın. Öksürmesini teşvik etmek için avuç içinizle hafif hafif sırtına vurun.

Özellikle de yanlış bir pozisyonda tutuluyorlarsa, küçük bebeklerin emzirme esnasında boğazlarına süt kaçması çok sık rastlanan bir durumdur.

Bununla beraber bebeğinizin boğazına katı bir şey kaçarsa Heimlich Manevrasını uygulamanız gerekmektedir.

Bu müdahaleler ile bebeğin durumu düzelmez ise, en hızlı şekilde acil servisi arayınız. Her ihtimale karşı bütün gerekebilecek numaraları bulundurmak çok önemlidir ve size zaman kazandırır.

Bebeğinizin boğazına emzirme esnasında süt kaçarsa kendinizi suçlu hissetmeyin. Bu yetişkinlerin bile başına gelebilir. Sizin bile kaç kere su içerken boğazınıza su kaçtı bir düşünün.

Neden Bebeğimi Emzirirken Boğazına Süt Kaçıyor?

Bunun birçok sebebi olabilir. Bir kısmı bizim kontrol edebileceğimiz sebeplerken bir kısmı ise onların küçük bedenleri ile ilgilidir.

Bunun çok sık başınıza geldiğini düşünüyorsanız bir pediyatrist ile görüşmenizde fayda var. Bu kişiden ne yapmanız gerektiği konusunda destek alabilirsiniz.

“Mükemmel anne olmanın bir yolu yoktur ama iyi bir anne olmanın sonsuz yolu vardır.”

-Jill Churchill-

Problem Emzirme İle Alakalı İse

Anne sütü göğüsten çok hızlı bir şekilde geliyorsa bebeğiniz emdiği zaman süt direkt boğazına doğru akar.

Bunu bir nebze engellemek için göğüs ucuna baskı uygulayabilir ya da emzirmeden önce bir miktar süt sağabilirsiniz.

Eğer biberon kullanıyorsanız, süt çok hızlı akıyor olabilir. Yeni doğan bebeklerin bununla kendi başlarına mücadele etmeleri mümkün değildir.

Bu sorun eğer yeterli zamanı vermez ve sabır göstermezseniz çözülemez.

anne ve bebek

Problem Bebeğiniz İle Alakalı İse

Bazı bebeklerin yutkunmalarını engelleyen ya da reflü (mide içeriğinin ağza geri gelmesi) gibi sorunlara yol açan bir takım rahatsızlıkları vardır.

Problemin emzirme kaynaklı mı yoksa bebeğinizle mi alakalı olduğunu öğrenmek için bir uzman ile görüşmenizde fayda var.

Boğazına kaçma riskini azaltmak için bebeğinizi yüzüstü yatırmaya dikkat edin. Emzirdikten sonra ise bebeğinizin yatmasına izin vemeyin ve dik bir pozisyonda tutmaya çalışın.

Bunun şekilde, olası bir reflü anında bebeğiniz midesinden gelenlerin boğazına kaçmasından kurtulup öksürebilir ya da kusabilir.

Benzer şekilde beslenme sırasında hiçbir zaman bebeğinizi biberon ile yalnız bırakmayın. Boğazlarına kaçma riskinin olmadığından emin olana kadar onun yanında olun.

İlk 6-7 aya kadar bebeğinizin beşiğini odanızda tutun. Bu şekilde ona daha iyi göz kulak olabilirsiniz.

Boğulma ufak bebeklerde hiç de nadir rastlanan bir şey değildir. Diğer annelerle de konuşarak bunun düşündüğünüzden daha sık karşılaşılan bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz.

Bebekler hassas varlıklardır ve bu yüzden hayata tutunabilmek için sizin yardımınıza ihtiyaçları vardır.

Bu düşünce gözünüzde büyüyüp sizi korkutmasın. Göz açıp kapayana kadar çocuğunuz kendi kendine yiyip içebilecek ve onun başına bir şey gelmesinden korkmanızı gerektiren bir durum kalmayacak.

O zamana kadar dikkatli olun. Bebeğinizin boğazına bir şey kaçtığında ne yapmanız gerektiği ile ilgili bu tavsiyeleri aklınızda tutarak durumu kontrol altına alabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Quintero Fleites EJ, Roque Peña P, de la Mella Quintero SF, Fong Zurbano G. Posiciones correctas y un buen agarre al amamantar: clave del éxito en la lactancia materna. Medicentro (Villa Cl) [Internet]. 2014 [citado el 20 de febrero de 2022];18(4):156-62. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1029-30432014000400003&script=sci_arttext&tlng=en


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.