Çocuklarda Apandisit Sebepleri ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Çocuklarda Apandisit Sebepleri ve Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 28 Şubat, 2019

Karın ağrısı ve apandisit birbirinden nasıl ayrılır? İkisinin birbirlerinden farkları nelerdir? Bu yazımızda sizlerle apandisit hakkında bilmeniz gereken her şeyi paylaşacağız.

Apandisit, apandisin bir enfeksiyona bağlı olarak iltihaplanması ve şişmesidir. Apandisit, genellikle üç yaşından küçük olan çocuklarda çok sık görülmez. Apandis, büyük bağırsakta yer alır. Bu organ, küçük bir tüp şeklindedir ve vücuttaki işlevi hala bilinmemektedir. 

Apandis patladığında, vücuttan ameliyatla alınması gerekir. Bu ameliyat, yüksek risk içeren bir ameliyat değildir ve genellikle sonrasında iyileşme süreci hızlıdır. Apandisitin yaygın belirtileri normal bir karın ağrısıyla benzerlik gösterdiği için size çocuğunuzu ne zaman doktora götürmeniz gerektiğini anlamanız için birkaç ipucu vereceğiz.

Çocuklarda apandisitin belirtileri

  1. Karnın yukarısında ya da göbek deliği yakınında ağrı olması. Bu ağrı daha sonra karnın alt sağ tarafına doğru da inebilir.
  2. Bulantı, kusma ve ateş görülmesi.
  3. İştah kaybı.

Çocuğunuz bir saatten fazla süren karın ağrısı yaşıyorsa bir doktora başvurmakta asla tereddüt etmeyin. Apandisitin en ciddi komplikasyonlara yol açabileceği zaman patladığı zamandır. Bu durum, ince bağırsakta da iltihaplanmaya sebep olur.

muayene olan kız

Çocuklarda apandisitin sebepleri

Apandisitin patlamasına sebep olabilecek birçok faktör vardır, işte bunlardan birkaçı:

  • Mikroptan kaynaklı enfeksiyon. Bu apandisit iltihaplanması ve patlamasının en yaygın karşılaşılan sebebidir.
  • Dışkı birikmesine bağlı enfeksiyon. Büyük bağırsak vücudun dışkı kanalıdır ve bazen apandisitte dışkı birikebilir ve iltihaplanmaya sebep olabilir.
  • Yabancı bir maddeye bağlı enfeksiyon. Yukarıda bahhsettiğimiz duruma benzer olarak, apandisitte yabancı bir madde tıkanırsa, bu durumda da iltihaplanma ya da patlama olabilir.
  • Parazit ve mikroorganizmalar. Bu canlılar da apandisit iltihabı ve patlamasına yol açabilirler.

Kişinin mutluluğu sağlığına bağlıdır.

–Mileto’s Tales–

Apandisit tedavi yöntemleri

Bu durum için özel bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece apandisin ameliyatla alınması şeklinde çözülebilir (eğer çoktan patlamadıysa).

Apandisin alındığı bu ameliyata apandisit ameliyatı denir. Görece yaygın ve basit bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz. Genel anestezi uygulanır böylece çocuğunuz operasyon boyunca rahatsızlık çekmez.

Apandisin alınması bir kişinin hayatında bir şey değiştirmez. Endişelenmenize hiç gerek yok çünkü çocuğunuz ameliyattan sonra herhangi bir kısıtlama yaşamayacak.

Apandisit ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken şeyler

Çocuğunuz hastaneden taburcu olduktan sonra onu rahatça eve götürebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli şey, ameliyat olunan bölgeyi her zaman temiz tutmaktır.

Bu ameliyattan sonra çocuğunuzun spesifik bir diyeti uygulaması gerekmez, normal beslenme düzeninde devam edebilir. Evde yapılacak diğer aktiviteler söz konusu olduğunda da çocuğunuz istediği her şeyi yapabilir. Yine de eve döndükten sonraki ilk birkaç günde çocuğunuzun yeterince dinlenmesinin çok önemli olduğunu unutmayın.

doktor muayenesi

Her ne kadar apandisit ameliyatının görece yaygın ve basit bir ameliyat olduğundan yukarıda bahsetmiş olsak da yine de ebeveynlerin dikkatli olması gereken bazı konular vardır. Eğer çocuğunuz ameliyat olduktan sonra aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

  • Yüksek ateş.
  • Ameliyat olunan bölge etrafında kanama olması.
  • Kızarıklık ya da şişkinlik.
  • Ağrı kesici alınmasına rağmen artan ağrı.
  • Sarı ya da yeşil akıntı.
  • İştah kaybı ya da kusma.

Ebeveynler için öneriler

Birçok ebeveyn, çocuklarda apandisitin belirtileri ve işaretlerinin neler olduğunu bilmeyebilir. Ebeveynler olarak, çocuğumuzu olası kötü her şeye karşı korumamız gerektiğini hissederiz. Aşağıda bunun için sizin uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarından bahsettik.

Eğer çocuğunuz apandisit ameliyatı olacaksa bunu ondan saklamamanız gerekir. Çocuğunuz korkabilir ama ona birçok çocuğun bunu yaşadığından bahsetmelisiniz. Sorunun ne olduğunu ve tedavisi için ne yapılacağını ona açık bir şekilde anlatın.

Eğer birkaç belirti fark ederseniz çok panik yapmayın. Unutmayın ki en doğru teşhisi sadece çocuğunuzun doktoru koyabilir. Doktorunuza, ameliyat ve ameliyat sonrası yapılması ve yapılmaması gereken şeyler hakkında soru sormaktan çekinmeyin. Çocuğunuzun ameliyat olacağı hastane ile ilgili kötü anıları olmamasına dikkat edin.

Sadece birkaç gün boyunca hastanede kalacak olsa bile ona ne kadar cesur ve güçlü bir çocuk olduğunu sık sık söylemeyi unutmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cuervo, J. Apendicitis aguda. Rev. Hosp. Niños (B. Aires) 2014; 56 (252):15- 31 /15.
  • Kohan, R. Apendicitis aguda en el niño. Rev Chil Pediatr 2012; 83 (5): 474-481.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.