Çocuklarda Geniz Eti İle Alakalı Sorunların Tedavisi

Geniz eti, boğazın üst kısmında bademciklerin etrafında bulunan doku parçasıdır. Çocuğun hayatındaki ilk birkaç sene, enfeksiyon kapma riski yüksektir.
Çocuklarda Geniz Eti İle Alakalı Sorunların Tedavisi

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2020

Geniz eti, burnun arkasında boğazın üst kısmında yer alan bir doku parçasıdır. Bademciklerle birlikte, lenfatik sistemin üst eksenini oluşturur. Diğer amaçların yanı sıra enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Bu doku, bebekler anne rahmindeyken büyümeye başlar. 6 yaşına kadar, bu doku burundan ve ağızdan giren mikrop ve bakterileri hapsetmekten sorumludur.

Bu süreç bittiğinde, insanlar başka savunma mekanizmaları geliştirmeye başlar. Bu nedenle, normal şartlar altında geniz eti yavaş yavaş küçülmeye başlar. Ergenlik çağına kadar, önemli ölçüde küçülmüş olacaktır.

Geniz etinin işlevi

Geniz eti, kanda enfeksiyonla mücadele etmeye yardımcı olan beyaz kan hücreleri olan lenfositleri üretir. Geniz eti aktif hale geldiğinde, çocukların kulaklarında şişme meydana gelebilir ve bu durum genişleyen geniz eti olarak bilinir. Şişkinlik genellikle enfeksiyon ortadan kalkınca geçer.

Çocuğunuzun geniz etinde sorun olduğunu gösteren belirtiler

Genellikle, geniz eti 3-6 yaş arasında enfeksiyonlarla mücadele etmek için son derece aktiftir. Bu sürede, bağışıklık sistemi gelişimini tamamlar.

Geniz etinin aşırı çalışması, enfeksiyon olmasa bile şişkinliğe yol açar. Bu, pek çok zorluğa yol açar. Bazen ise basit bir ilaçla ortadan kalkmayacak kısır bir döngüye sebep olur.

Şişen geniz eti, oksijenin düzgün dolaşımına olanak tanımaz ve bu da başka enfeksiyonlara yol açar. Antibiyotik kullanımı ile geçmeyen enfeksiyonlar, daha fazla şişkinliğe yol açar. Bu da, hava akışını daha da zor hale getirir.

bademcik iltihabı

Diğer semptomlar

  • Nefes almada güçlük: Geniz etinde problemi olan çocuklar, genellikle ağızdan nefes alırlar çünkü burundan oksijen girişi tıkanmıştır. Bu, aynı zamanda ağız kokusuna, ağızda sürekli kuruluğa, dudak çatlamasına ve burundan ses gelmesine sebep olur.
  • Uyku değişimler, apne atakları: Bu, kişi uykudan uyanmasa da, birkaç saniyeliğine nefes almanın tamamen kesilmesine sebep olabilir. Horlama meydana gelebilir ve ses tıkanıklığın şiddetine göre değişir.
  • Fazla nazal muköz, katı gıdaları ve hatta sıvıları sindirme zorluğu gibi şişmiş geniz etinin bir diğer sık görülen belirtisidir. En ısrarcı vakalarda, damağın ön kısmında ve diş yapısında deformasyon meydana gelebilir.

Kulak enfeksiyonlarında geniz eti

Çocuklarda sürekli meydana gelen geniz eti şişkinliği, tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına sebep olur. Bu çok yaygın görülen bir durum olduğundan, ebeveynler ekstra önlem almalıdır.

Orta kulak iltihabı, en sık görülen hastalıktır. Burada, enfeksiyon kulağın orta kısmında, kulak zarının hemen önünde meydana gelir.

Eğer hastalık kontrolsüz biçimde kalırsa, salgılamaya yol açabilir. Bu salgı sulu veya yoğun kıvamda olabileceği gibi, muköz veya iltihap şeklinde de olabilir.

“Bu doku, bebekler anne rahmindeyken büyümeye başlar. 6 yaşına kadar, bu doku burundan ve ağızdan giren mikrop ve bakterileri hapsetmekten sorumludur.”

Tedavi

Şişen geniz eti, orta kulak iltihabı ile sonuçlanıyorsa, doktor antibiyotik tedavisine başlayacaktır. Bu tedavi 10-12 gün arası sürer. Eğer enfeksiyonun ortaya çıkışı yaygınsa, uzmanlar tedavide bir sonraki adıma geçer.

Aynı tedavi yöntemi şişen geniz eti sık sık nefes alma problemleri, sinüzit, rinit veya yüksek ateş gibi semptomlara sebep olduğunda da uygulanır. Bütün bu vakalarda, müdahale geniz etinin alınması şeklinde yapılır.

Çocuklarda geniz eti operasyonu için en ideal zaman 2 yaştır. Ciddi kulak enfeksiyonları çok sık olduğunda, doktorlar yaş ne olursa olsun operasyonu gerçekleştirebilir.

Daha bir yaşına girmemiş bebekler için ise, tedavi farklıdır. Operasyon yerine, kulak burun boğaz doktoru parmağıyla adenoite bastırır. Ardından, hastanın durumuna göre cerrahi bir müdahale gerekip gerekmediği değerlendirilir.

ağlayan bebek

Adenoidektomi

Bu, doktorların geniz etini aldığı ameliyatın ismidir. Genellikle, doktorlar aynı operasyonda bademcikleri de alır. Operasyondan önce, çocuklara genel anestezi uygulanır.

Adenoidektomi, günübirlik cerrahi olarak düşünülür ve neredeyse her zaman çocuklara yapılır. Pek çok vakada, çocuklar aynı gün eve giderler. Tamamen iyileşme en fazla 2 hafta sürer.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.