Çocuklarınızda Görmezden Gelmemeniz Gereken 7 Belirti

Çocuklarınızda Görmezden Gelmemeniz Gereken 7 Belirti

Son Güncelleme: 02 Nisan, 2018

Aşağıda, çocuklarınızın sağlığı söz konusu olduğunda görmezden gelmemeniz gereken belirtilerin bir listesini bulacaksınız. Bu işaretlerden bazıları normal gibi gelebilir, ancak aynı zamanda bir check-up zamanının geldiğinin de göstergesi olabilirler.

Çocuklarında bazı anormal semptomlar gördüklerinde ebeveynlerin endişelenmeleri gayet normaldir. Ancak bir sağlık çalışanından yardım alma zamanının gelip gelmediğini bilmek bazen zor olabilir.

Yoksa bu ciddi bir hastalık mı? Görmezden gelmemeniz gereken belirtiler

  1. Çok yüksek ateş. 3 aydan küçük bir çocuğun 37° veya daha yüksek derecede; 3 ila 6 aylık bir çocukta 38 °C; ve 6 ay ile 2 yaş arasındaki bir çocuğun ise 39 derecenin üzerinde ateşi varsa, dikkat edilmesi gereken ciddi bir durumu var demektir. Yukarıda belirtilen değerleri aşan ateşler bakteriyel veya viral enfeksiyonların belirtisi olabilir. Ayrıca çocuğunuzun psikolojik durumuna da dikkat etmelisiniz.
  2. Cilt döküntüleri, özellikle de dairesel bir şekle sahiplerse. Bastığınızda kaybolmayan kırmızı noktalar veya çok miktarda kırmızı noktanın varlığı alerjik reaksiyonların belirtileri olabilir. Ayrıca bunlar çocuğunuzun dolaşım sistemi ile ilgili problemleri de işaret edebilirler. Bu belirtiler nefes darlığı ile birlikte ortaya çıkarsa, derhal doktorunuza danışmalısınız.
  3. Benler ve lekeler. Her ne kadar çoğu zaman normal ve endişelenecek bir şey olmasalar da, yeni oluşan benlerin ve lekelerin farkına varmak adına dikkatli olmanız gerekir. Boyut, şekil veya renklerinde bir değişiklik olup olmadığını görmek için mevcut benleri de takip etmek oldukça önemlidir. Çocuğunuzun doğum anında bir beni varsa, bunun kötü huylu olmadığından emin olmak için bir doktor tarafından kontrol edilmesi gerekir. Çocuklarınızın, özellikle banyo yaptırırken, cildini sık sık kontrol edin.
  4. Ani oluşan mide ağrısı. Bu ağrı, eğer karnın sol alt köşesinde görülürse özel olarak dikkat edilmesi gerekir. Bu ağrı kramp şeklinde olabilir. Bazen bacağına da vurur ve ağrıya ateş, ishal ve kusma da eşlik edebilir. Bu belirtiler mevcut olduğunda apandisit ihtimalini düşünmek gerekir.
    karnı ağrıyan kız çocuk
  5. Mavi tonlarında dudaklar. Mavileşmiş, daha koyu bir renk almış ya da normal rengini kaybetmeye başlamış dudaklar, acil tıbbi inceleme gerektirir. Bu belirtiye ayrıca nefes darlığı da eşlik edebilir. Bu durumlarda astım ve alerjik reaksiyon olmadığından emin olmak önemlidir. Çocuğun göğsünden veya burnundan garip sesler çıkıp çıkmadığını da kontrol etmeniz gerekir. Şişmiş bir dil, dudak veya göz de acil tıbbi inceleme gerektiren diğer belirtilerdir. Bu tip ani iltihap belirtileri, ilaca bağlı bir zehirlenme veya anaflaksinin göstergesi olabilir.
  6. Uyurken kusma. Bu acil bir durumdur ve bunu gördüğünüzde hemen çocuk doktorunuza danışmalısınız. Bu durum özellikle çocuk 6 aylıktan küçükse çok daha acil bir durumdur.
  7. Aşırı kanama. Küçük çocukların, oyun oynarken bir yerlerini yaralamaları normaldir. Bununla birlikte, eğer kanama baskı uyguladıktan sonra bile aşırı miktarda devam ediyorsa veya kontrol edilemiyorsa, ciddi sonuçlardan kaçınmak için bir profesyonelin görüşüne başvurmalısınız.
hasta yatan çocuk

Çocuk doktorunuza danışmanız gereken diğer belirtiler.

  • Aşırı kuru dudaklar
  • Ağlarken gözyaşı dökmemesi
  • Çocuğunuzun bezini ıslatmadan veya kaka yapmadan uzun zaman geçirmesi.
  • Çocuğunuzun uyuşukluğunu fark ettiğinizde veya çok zayıf olduğunu düşündüğünüzde.
  • On günden fazla süren ishalin varlığında. Bu durum meydana gelirse, ciddi diyare problemi var kabul edilir.
  • Dışkısında kan veya sümüğümsü maddeler görecek olursanız.
  • Kusma nöbetleri 24 saatten fazla sürerse.
  • Çocuğunuz kaka yapmadan birkaç gün geçirirse.
  • Çocuğunuzun iştahı yoksa ve verdiğiniz yiyeceği yemiyorsa.
  • Sürekli devam eden bir öksürüğü olduğunda ve göğsünden gelen garip bir ses gözlemlediğinizde.
  • Anormal derecede hızlı nefes aldığını fark ettiğinizde.
  • Üç günden fazla süren ateş varlığında.
  • Vücudunda, birkaç saat içinde kaybolmayan bir döküntü olduğunda.

Eğer bu belirtilerden bir veya daha fazlasını gözlemlerseniz, sağlık uzmanınıza danışmanız önerilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.