Doğum Sonrası İlk 40 Günde Neler Olur?

Doğumdan sonraki ilk 40 gün, annenin hamilelik ve ardından gelen doğum süreci sonrasında iyileşmesi için çok önemli bir zaman dilimidir. Bu konu hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulacaksınız.
Doğum Sonrası İlk 40 Günde Neler Olur?

Son Güncelleme: 06 Ekim, 2018

Bebeğin doğumu sonrasındaki ilk 40 gün, doğum yapan kadının bebeğini kucağına almasından sonra hem fiziksel hem de duygusal anlamda iyileşmesi için dinlenmesi gereken periyota verilen addır. 6 ila 8 hafta arasında bir zaman alan bu süreç zarfında kadınlar, özel dikkat ve bakım gerektiren birtakım değişiklikler yaşamaktadırlar.

Bebeğin doğmasından sonra anneler, fiziksel ve mental dengelerini yeniden sağlamak için belirli bir zamana ihtiyaç duyarlar. İlk 40 gün süresince kadınların iyileşmek için ihtiyaç duyacakları desteği görmeleri ve yeni doğmuş olan bebekleri ile aralarında oluşan bu yepyeni ilişkinin tadını çıkarmaları beklenmektedir.

Bu durum, babanın ve diğer aile üyelerinin anneye yardımcı olmaya ve anne ile bebek arasındaki bağın gelişmesi sürecine katkıda bulunmaya odaklanmaları gerektiği anlamına da gelmektedir.

Şüphesiz ki, bebeğin doğumu sonrası ilk 40 gün duygusal anlamda inişler ve çıkışlarla dolu bir süreç olacaktır. Bu süreç, annelerin yeni hayat tarzlarına alışmaları için önemli bir zaman periyotuna işaret etmektedir. Bu süreç zarfında anne kendini öncelikle ve özellikle bebeğini emzirmeye, ona ve kendisine iyi bakmaya adayacaktır.

İlk 40 Gün Boyunca Akılda Tutulması Gerekenler

Bu süreçle yüzleşmek durumunda kalan her kadının işine yarayacak bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir:

Destekleri kabul edin: Bu süreç boyunca, her türlü yardım ve desteği kabul etmeniz gerekmektedir. Benzer şekilde, uygun olduğunu düşündüğünüz durumlarda bu tür yardımları siz de talep edebilirsiniz.

Doğumdan önce birkaç hafta boyunca yetecek kadar yiyeceği hazırlayıp dondurmaya çalışın: Temizlik sorunu ile uğraşmak zorunda kalmamanız için plastik tabaklar kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

İlk 40 gün süresince dinlenmek çok önemlidir: Bu nedenle, mümkün olduğunca fazla ve uzun süre dinlenmeye gayret edin. Vücudunuz hem 9 aylık hamilelik, hem de doğum sonrasında yeniden kendine gelmeye ve iyileşmeye ihtiyaç duyacaktır.

Kızının elini tutan anne

İlk 40 Gün Süresince Meydana Gelen Fiziksel Değişimler Nelerdir?

İlk 40 günlük süreçte temel olarak çok önemli fiziksel değişimler gözlemleme olasılığınız yüksek olacaktır. Bunlara örnek olarak, terleme periyotları, vücutta artan süt oranı ile birlikte göğüslerin büyümesi ya da vücudun alt bölgelerinde aşırı terleme durumunun ortaya çıkması verilebilir.

Diğer problemler ile karşılaştırıldığında bebeğin doğumundan sonra güldüğünüzde, öksürdüğünüzde ya da ani bir hareket yaptığınızda küçük bir miktar kaçırmak oldukça sık rastlanan bir sorun olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun üstesinden gelmek için pelvik taban egzersizleri yapmanın sizin için faydası olacaktır.

Maalesef doğum sonrasında hemoroid problemi de sık sık karşılaşılan sorunlar arasında bulunmaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkması durumunda, bol miktarda taze sebze, meyve, salata, tahıl tüketilmesi ve bol bol su içilmesi tavsiye edilmektedir.

Benzer biçimde, doğum sonrasındaki ilk 40 günlük süre içerisinde vajinal kanama sorunu da oldukça fazla yaşanmaktadır. Bu tip durumlarda, bu sorunun tamamen ortadan kalkıncaya kadar seyreltilmiş ve gittikçe etkisi azalan bir şekilde devam edebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Ayrıca ilk 40 günlük süre içinde kadınların tampon kullanmaması ve cinsel ilişkiye girmemesi de oldukça önemlidir. Çünkü özel bölgenizin tamamen iyileşebilmesi için belirli bir zamana ihtiyaç bulunmaktadır.

“Annelik yalnızca dokuz ay boyunca bebek taşımak ve sonrasında doğum yaparak sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek demek değildir. Bu aynı zamanda manevi anlamda da doğum yapmak demektir.”

-Victoria Ocampo-

Göbeğiniz konusuna gelince; bu bölgeyle ilgili olarak çok da fazla endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Bebeğin doğumu gerçekleştikten sonra, karın bölgesindeki bazı kasların gerildiğini ve bu yüzden boyut ve hacim olarak normalden daha fazla bir büyüklüğe sahip olduklarını hatırlamanız gerekmektedir.

Çatlaklar konusunda ise; bunların zaman içerisinde aşamalı olarak daha açık tonlara bürüneceğini bilmek faydalı olacaktır. Ancak bunun yanında çatlakları tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığını da unutmamak gerekir.

Bu günlerde, doğum sonrası 40 günlük bir dinlenme sürecinin ardından dengeli bir beslenme düzeni ve orta yoğunlukta bir egzersiz programı önermekteyiz. Yavaş yavaş ve aşamalı olarak normale dönecek ve kendinizi çok daha iyi bir şekilde bulacaksınız.

Beşiğindeki bebek ve anne

İlk 40 Günlük Süreçte Duygusal Değişimler

Bu periyot süresince çok ciddi duygusal değişimler yaşanmaktadır. Bebeğin ailenize katılması yaşam tarzınızda kökten ve çok önemli değişiklikler olacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle, bu yeni duruma alışabilmeniz için belirli bir zamana ihtiyaç duyacaksınız.

Bu andan itibaren, artık kendi özel işleriniz, çocuğun bakımı ile ilgili konular ve ev işlerini bir araya getirmek için zaman yaratmak durumunda kalacaksınız. Bu yüzden, eşinizin ve ailenizin desteğini almanız sizin için çok önemli bir gereklilik haline gelecektir.

Elbette bu süreç, yeni duyguları hissedeceğiniz çok hassas bir süreç olarak da karşınıza çıkacaktır. Bu aşamada uykunuzun bebeğin ağlamaları ile bölünmesi olasılığı çok yüksektir. Yani artık bunun gibi birtakım farklılıklar yardımıyla yeni bazı öncelikleriniz olduğunun farkına varacaksınız.

Bazı durumlarda yeni anneler, günden güne meydana gelen bu ani değişiklikler sonucu mutsuz olduklarını ve hatta depresyonda bulundukları hissedebilmektedir. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında sizlere sabırlı olmanızı ve bu özel sürecin tadını çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bu aşamada yaşadığınız her şey aslında oldukça normaldir.

Anne olma tecrübesi hiç de basit bir şey değildir. Kendinizi yorgunluğa alıştırma konusunda acele etmemeli ve hayatınızda edindiğiniz bu yeni role yavaş yavaş adapte olmaya çalışmalısınız. Kusursuz bir anne olmayı denemeyin. Bunun yerine bildiğinizin en iyisini yapmaya çalışın.

Son olarak, doğumdan sonraki ilk 40 günün annenin dokuz aylık hamilelik sonrasında iyileşmek ve bebeği ile arasında bağ oluşturmak için eşsiz bir fırsat olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu süreç içinde pozitif olmanız ve bebeğinizle geçireceğiniz bu ilk ve unutulmaz anların tadını çıkarmanız sizin için gerçekten çok önemlidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.