Fonksiyonel Menometroraji Nedir?

Menstürasyon sırasında veya âdet döngüsü dışında yoğun vajinal kanamanız varsa, fonksiyonel menometrorajiniz olabilir. Yazımızın devamında, bu durumu tetikleyen sebepleri açıklayacağız.
Fonksiyonel Menometroraji Nedir?

Son Güncelleme: 06 Ağustos, 2018

Fonksiyonel menometroraji, genellikle kadın vücudundaki hormonal değişiklerle ilişkili bir rahatsızlıktır. Yoğun vajinal kanama, şiddetli karın ağrısı ve halsizliğe sebep olabilir. 

Bu durum çoğunlukla hormonal problemlerle ilişkilidir ancak ilaç zehirlenmesi, kürtaj, hamile kadınlarda plasenta previa ve diğer pek çok durumun sonucu da olabilir. Yazımızın devamında daha fazla bilgi vereceğiz.

Fonksiyonel Menometroraji Nedir?

Menometroraji olarak adlandırılan iki tür durum vardır. Biri organik menometroraji, ikincisi ise fonksiyonel menometrorajidir.

Organik menometrorrhagia genital enfeksiyonlar, fibroidler, serviks iltihabı, tümörler, endometriyoz, vajinit veya poliplerden kaynaklanır.

Fonksiyonel menometroraji  ise daha çok doğrudan hormonal problemlerle ilişkilidir. Kürtaj, ilaçlı hormonal tedavilere bağlı değişiklikler, metabolik sorunlar ve plasenta previa bu duruma sebep olabilir.

Kadınları doğurganlık yaşında etkileyen ve oldukça sık rastlanan bir durumdur. Kanamanın kanser tümörleriyle ilişkili olmadığı durumlarda herhangi bir sağlık riski taşımaz.

Fonksiyonel Menometroraji Belirtileri

Fonksiyonel menometrorajinin belirtileri şiddetli karın ağrısı ve yedi veya sekiz gün süren yoğun kanamadır. Günlük kan kaybının 100 mililitre civarında olabileceği tahmin edilmektedir.

Bu durumdan muzdarip kadınlar sürekli olarak halsizlik, kansızlık ve demir eksikliği gibi sorunlarla karşılaşabilir.

vajinal enfeksiyon

Fonksiyonel menometrorajinin neden olduğu kanama, her zaman âdet kanamasıyla uyuşmaz.

Bu kanamanın, hormonal tedaviler sebebiyle döngünün ilerlemesi veya kanamanın âdet kanamasının doğrudan bir işareti olmaması nedeniyle farklı günlerde görülmesi mümkündür.

Fonksiyonel Menometroraji Tedaviler

Kanamanın nedenlerine bağlı olarak, fonksiyonel menometroraji için önerilen birkaç tedavi vardır.

  • İlaçlara ara vermek: En basit ve en acil tedavi, hormonal regülasyon için ilaç kullanmaktan kaynaklanan kanama ile bağlantılıdır. Bu durumlarda, sadece ilacı durdurmak kanamanın durmasına veya akışın önemli ölçüde azalmasına yardımcı olur.
  • Mutlak istirahat: Eğer kanama, fetüsün alınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve riskin fazla olduğu hamileliklerden ya da annenin plasenta previa durumundan kaynaklanıyorsa istirahat çok önemlidir.
  • Doğum kontrol: Bu duruma sahip pek çok genç kadının, doğum kontrol ya da medroksiprogesteron asetat olarak bilinen 10 gram progestojen alması tavsiye edilir. Dört ila beş aylık bir süre boyunca âdet döngüsünün 15. ila 24. günü içinde tüketmeliler.

Fonksiyonel menometrorrhagia ise daha çok doğrudan hormonal problemlerle ilişkilidir. Kürtaj, ilaçlı hormonal tedavilere bağlı değişiklikler, metabolik sorunlar ve plasenta previa bu duruma sebep olabilir.

Alternatif Ev Tedavileri

Fonksiyonel menometrorajinin can sıkıcı belirtilerini hafifletmek ya da bu belirtilerden kurtulmak için alternatif tedaviler de bulunmaktadır.

Bu doğal tedavilerin, doktor tarafından zamanında onaylanmadığı takdirde, hamile kadınlarda bebek için bazı sağlık sorunları oluşturabileceğini belirtmek gerekir.

  • Kurutulmuş erik ve demirhindi suyu: Bu içecek âdet kanamasını azaltmak veya durdurmak için ideal bir tedavi yöntemidir. Antioksidanlar açısından zengindir ve kalp fonksiyonlarına yararı vardır.
  • Turp suyu: Turp, hormonal bozuklukları düzenlemeye yardımcı olması ve aşırı kanamayı engellemesiyle bilinir. Su ile hazırlayabilir ya da doğrudan yiyebilirsiniz. Günde en az dört dilim yiyebilirsiniz.
vajinal sorunlar
  • Portakal ve limon suyu: Bu içecek vajinal kanamayı azaltmak için en iyi yollardan biridir. Aynı zamanda yüksek oranda C vitamini ve antioksidan sağlar.
  • Patlıcan ve pancar: Patlıcan ve pancar içeceği yoğun kanamayı durdurmak için en etkili yollardan biridir. Anında etkiyi sağlamak için günde en az 350 mililitre tüketmelisiniz.

Son olarak, fonksiyonel menometroraji belirtileri olan bir kadının, mümkün olan en kısa sürede jinekoloğuna gitmesi tavsiye edilir, böylece hormonal değişikliğin spesifik nedeni belirlenebilir.   Ayrıca, doktorunuz sizin için en uygun tedaviyi gösterecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.