Hamileler İçin Hafif Yiyecekli Diyet Programı

Hamilelik sırasında kadınlar birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilmektedir. Bunların bazıları ishal, gastrit veya diğer bağırsak ve sindirim problemleridir. Hormonal değişiklikler ayrıca hastalık riskini artıran bir diğer faktördür. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalan anneler hafif yiyecekli diyete başlamalıdır.
Hamileler İçin Hafif Yiyecekli Diyet Programı

Son Güncelleme: 24 Mart, 2020

Hamilelik sırasında birçok kadın genellikle hormonal değişimler ve bazı yiyeceklere karşı geliştirdikleri hassasiyet nedeniyle ishal olabilmektedir. Her ne kadar bu rahatsızlık kısa sürse ve neredeyse hiçbir zaman daha ciddi problemlere yol açmasa da, hafif yiyecekli diyet programı gibi ihtiyati önlemler alınması önerilmektedir.

Evde bakım genellikle yeterlidir. Bununla birlikte, alarm veya şüphe için herhangi bir neden olduğu zaman direkt olarak vakit kaybeden doktorunuza başvurun. Yemek her zaman iyileşme sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.

Aşağıda hamileler için hafif yiyecekli diyet programına ait detayları ve önerileri inceleyebilirsiniz.

Hamile bir kadın ishal olursa ne yapmalıdır?

Hamileler genellikle kendi kendine ortadan kaldıran kısa süreli diyare (ishal) ataklarına maruz kalmaktadır. Bu durum genellikle bebeğin sağlığı için herhangi bir teşkil etmemektedir. 

Bununla birlikte, ishalin üç günden fazla sürmesi durumunda bir doktora başvurulması önem arz etmektedir. Benzer şekilde, dışkıda kan olması, annenin ateşi olması veya kusması durumunda da derhal bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Bu rahatsızlık mevcutken, annenin dinlenmesi ve iş yapmaması gerekmektedir. Ayrıca su kaybını önlemek için su ve meyve suyu gibi bol sıvı tüketmelidir.

Gıda, bu rahatsızlık ortaya çıktığında iyileşme sürecinde büyük rol oynamaktadır. Hatta ishal için birinci tedavi yöntemidir.

Hafif yiyecekli bir diyet programı anne adayının iyileşmesini ve bebeğin de yeterli beslenmesini sağlamaktadır. 

Hamileler için hafif yiyecekli diyet

İshalden nasıl korunulur?

Bazı ihtiyati tedbirler alarak ishali önleyebilirsiniz. Hamileler endişe gibi duyguları bir kenara bırakmalı ve gereksiz problemleri de hayatlarından çıkarmalıdır.

Yapılabilecek en önemli şey her zaman dengeli bir diyet uygulamaktır. Hamilelik sırasında uygulanan diyetin annenin tüm gebelik boyunca beslenme gereksinimlerini karşılaması gerekmektedir.

Bununla birlikte, birçok kadın hamileliği şeker veya herhangi diğer bir yiyeceği aşırı tüketebilmek için bir bahane olarak kullanmaktadır. 

Yağlı ve büyük porsiyonlardan oluşan bu aşırı tüketim hamile kadınların sindirim sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Her zaman kusursuz durumda ve tüm sağlık standartlarına uygun olan taze gıdaların tüketilmesi büyük önem arz etmektedir.

Kadınlar için hafif yiyecekli diyet programı nedir?

Hafif yiyecekleri içeren diyet sadece vücuda ağır gelmeyen ve sindirimi kolay yiyecekleri tüketmeyi amaçlamaktadır. 

Hamile bir kadın, ishal gibi sindirimle alakalı bir rahatsızlığı ortaya çıkması durumunda, derhal kendisine dikkat etmeye başlamalıdır. Tam anlamıyla iyileşene kadar birkaç gün boyunca bu diyeti ciddi bir şekilde uygulamaya özen göstermelidir.

Peki, hamile kadınlar için hafif yiyecekli diyet neleri kapsamaktadır? Bu diyetin en önemli özelliklerinden birisi narenciye olmayan meyve suları, demlenmiş içecekler ve su gibi içeceklerin bol miktarda tüketilmesidir. 

Bu diyete göre, hamile kadınlar gazlı içecekler, süt veya kahveden uzak durmalıdır.

“Her zaman kusursuz durumda ve tüm sağlık standartlarına uygun olan taze gıdaların tüketilmesi büyük önem arz etmektedir.”

Hafif olarak adlandırabileceğimiz gıdalar arasında pişmiş, hafif bir şekilde baharatlanmış, kıvam olarak yumuşak ve yağsız yemekler bulunmaktadır. Bu kategoriye giren ve en çok tavsiye edilen gıdalar arasında probiyotik içeren yoğurt, elma, soyulmuş veya pişmiş armut, patates ve pilav bulunmaktadır.

Bunlara ek olarak pişmiş yulaf, tavuk ve hindi gibi pişmiş etler de tüketebilirsiniz. Balık da bu diyete dahildir. Süt kullanılmadan yapılmış sebze püreleri de ideal bir yiyecektir. 

Kuru yemiş, süt ve çikolata her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken yiyecekler arasındadır. Ayrıca kırmızı et, yağlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler ve lif bakımından zengin gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. 

Bal kabağı ve soğanlı çorba

Hamileler için hafif yiyecekli diyet programı

Hamile kadınlar hafif yiyecekli bir diyet programı uygulayacakları zaman kahvaltı için hindili tost ve probiyotik içeren yoğurt yiyebilirler. Ayrıca demlenmiş bir içecek de tüketebilirler.

Sabah ile öğle arasındaki ideal menüde ise haşlanmış patates ve havucun eşlik ettiği bir tavuk veya ızgara balık bulunabilir. Akabinde tüketilen naneyle demlenmiş bir içecek de iyi gelecektir.

Öğlen saatlerinde ise bir meyve, meyve suyu veya meyve ve sebzeden yapılmış bir sebze smoothie içeceği tüketebilirler.

Son olarak akşam yemeği için sebze püresi (pişirilmiş ve karıştırıcıdan geçilmiş) veya çorba ile birlikte tavuk veya dana eti tüketilebilir. Öğlen yemeğinde olduğu gibi, nane içeren demlik içecekle günlük öğünler tamamlanabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guarino A., Guandalini S., Lo Vecchio A., Probiotics for prevention and treatment of diarrhea. J Clin Gastroenterol, 2015. 49: 37-45.
  • Li J., Zhao H., Song JM., Zhang J., et al., A meta analysis of risk of pregnancy los and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.