Konjenital Kalp Hastalığı Nedir?

Konjenital Kalp Hastalığı Nedir?

Son Güncelleme: 20 Şubat, 2019

Konjenital kalp hastalığı, kalbin yapısındaki bir problemi işaret eder. Doğuştandır ve sık görülür. Bu durum düzgün tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

Hamilelik sırasında, bazı fetüslerde anormallikler veya kusurlar ortaya çıkabilir. Konjenital kalp hastalığı ise bunların içinde en sık görülenlerden biridir. Bu yazımızda bu hastalıktan bahsedeceğiz.

Bebeklerin vücutlarının tamamını etkileyebilecek, ellerden kalbe kadar birçok farklı anomali vardır.

Anne adaylarına birçok sorundan bahsedilir ve onlar da bunu sorgulamaya başlar: Doğuştan kalp hastalığı nedir?

Kardiyopati kelimesi, kalp ve dolaşım sistemindeki bir rahatsızlığı ifade eder. Öte yandan, konjenital kelimesi ise, “doğumda mevcut olan durum” anlamına gelmektedir.

Günümüzde, bu rahatsızlık hakkında çok daha fazla şey biliyoruz. Buna neyin sebep olduğu, ne gibi türleri olduğu, belirtileri ve tedavileri hakkında birçok bilgi var.

Konjenital kalp hastalığı

Daha önce doğuştan kalp hastalığı için özel bir tanımımız vardı. Bebeğin kalbinin, yapısal ve dolaşımsal bir takım problemlerinin olduğu bir doğumsal kusur olarak biliniyordu.

Şimdi ise, çok sayıda farklı kalp hastalığına işaret ediyor. Bu hastalık, bebeğinizin hayatını daha ilk yıldan tehlikeye sokma potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, doğru tedavi ile bu durumdan kurtulmak da mümkündür.

Amerikan Pediyatri Akademisi’ne göre, bebeklerin %1 ila %2’sinin doğuştan bir kusuru bulunuyor.

Ayrıca Amerikan Kalp Birliği’ne göre de, her 1000 bebekten 9’u bu hastalığa sahip olarak doğar. Bu veriler, konjenital kalp hastalığının en sık görülen kusurlardan biri olduğunu göstermektedir.

konjenital kalp hastalığı

Konjenital kalp hastalığının nedenleri

Şimdi, bebeklerde konjenital kalp hastalığının olası sebeplerinden birkaçına bakalım. Bildiğiniz gibi, bebeklerin kalpleri döllenmeyle birlikte gelişimine başlar. Hamileliğin sekizinci haftasında ise artık tamamen gelişmiş olur.

Bahsettiğimiz kusur, işte bu haftalarda gerçekleşir. Asıl sebep, kalbin gerekli tüm aşamalardan geçmemiş olmasıdır.

Bunun neden olduğu ise hala gizemini korumaktadır. Doktorlar çoğu zaman belirli bir neden bulamazlar. Ek olarak, annelerin bunu önlemek için yapabileceği hiçbir şey yoktur.

“Bu, bebeğin kalbinin, yapısal ve dolaşımsal bir takım problemlerinin olduğu bir doğumsal kusurdur”

Konjenital kalp hastalığının türleri

Konjenital kalp hastalığının birkaç farklı sınıflandırması vardır. Kardiyolojide siyanotik ve asiyanotik olarak ikiye ayrılır. Bebeklerin yaşayabileceği sorunlardan bazıları şunlardır:

  • Akciğerlere kan akışının azalması: Bu gerçekleştiğinde, bebeğin kanı yeterince okisjenlenemez. Bu sebeple vücuda giden damarlarda da oksijen yetersizliği görülür. Bu da, çocuğun siyanotik olmasına yol açar, yani cildi mavimsi görünür.
  • Akciğerlere çok fazla kan akışı: Bu durum, akciğerlerin aşırı çalışmasına neden olur. Ek olarak, çocuğun kan basıncı artar.
  • Vücuda giden damarlarda çok az kan akması: Bu, kan damarlarının tıkandığı ve kanın doğru şekilde akamadığı durumlarda görülür.

Kardiyologlar bu kusuru, bahsettiğimiz problemleri göze alarak tedavi etmeye başlayacaktır. Bu tedaviler, arteryel kanalları ve interatriyal bağlantıyı içerebilir.

Hatta ventriküler kanallar, pulmoner kapakçıklar ve daha fazlasını da içerebilir. Genellikle, aynı anda birden fazla kalp hastalığı görülür.

muayene olan gebe kadın

Kalp hastalığı tedavisi

Pediyatrik kardiyologlar, her vakanın gereken şekilde tedavi edilmesinden sorumludur. Bebek hala rahimdeyken bile bazı sorunları tespit edebilirler. Ancak, bazı sorunlar ise bebek doğana kadar fark edilmeyebilir.

Bu bozuklukları tedavi etmek için, uzmanlar en etkili tedavinin ne olduğuna karar verecektir. Bazı bozukluklar ilaçla, bazıları ise operasyonla tedavi edilmeyi gerektirir. Her şey var olan kusurun çeşidine ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır.

Doktorunuz, bebeğin ne zaman ameliyat olması gerektiğine karar verecektir. Bazen bebeklerin derhal ameliyat edilmesi gerekir. Bazense bebeğin aylarca, hatta yıllarca beklemesi gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.