Neden Çocuğunuzun Montu Üzerindeyken Aracınıza Oturtmamalısınız?

Neden Çocuğunuzun Montu Üzerindeyken Aracınıza Oturtmamalısınız?

Son Güncelleme: 20 Şubat, 2018

Çocuklarımızın güvenliği biz annelerin her daim önem verdiği bir husustur. Bu nedenle, kışın üşütmelerini önlemek amacıyla onları sürekli sıcak tutmaya çalışırız. Ancak onları soğuktan korumak için giydirdiğimiz montun, olası bir çarpışma anında, onlar için ölümcül bir tuzak olabileceği belirtiliyor.

Önlem Meselesi

Yakın zamanda yapılmış  bir araştırma, kışın soğuktan korunması için çocuklarımıza giydirdiğimiz ceketin kalınlığının,  emniyet kemeri ile küçük çocukların gövdesi arasında güvensiz bir alan oluşturduğunu göstermiştir.

Vücutları araba koltuğuna yeteri kadar sabitlenmediğinde, saatte 60 km’lik hızdaki bir çarpışma bile onları yerlerinden fırlatabilir.

Küçük bir test yapın

Kendi yaptığınız bir kontrolden daha iyisi olamaz. Ufaklık montuyla araba koltuğunda otururken, emniyet kemerini bağlayın, sonra montunu çıkarın ve kemerini tekrar bağlayın.

Her iki durumda da kemer ile gövdesi arasındaki farkı gözlemleyin. Aradaki birkaç santimetrelik fark ciddi sonuçlar doğurabilecek bir kaza ile önemsiz ve hafif bir kaza arasındaki farkı belirleyecektir.  Temkinli olun ve bu araba güvenlik testinin önemini kesinlikle hafife almayın.

Bir dakika fark yaratır

Anneler evden ayrılırken, çocukları da onlarla birlikte sıcak bir ortamdan çıkar ve yine birlikte sıcak bir arabaya binerler. Bu süreçte çocuklarının montunu tekrar tekrar giydirip çıkarmak istemezler. Çocuklar montları üzerindeyken çok rahattırlar ancak bu durum hayatlarını riske atar.

Arabaya girmeden önce montunu çıkarmak için bir dakikanızı ayırın ve daha sonra arabadan çıkarken yeniden giydirin. Çocuğunuzun hayatı, sizin bir dakikanızdan daha değerlidir. Ayrıca kışın daha çok kaza meydana geldiğini de aklınızdan çıkarmayın.

ebeveyninin elini tutarken bakan bebek

Ceket yerine arabanızda bir battaniye bulundurun

Eğer çocuklarınızı araba yolculuğu esnasında da sıcak tutmak istiyorsanız, arabanızda her çocuğunuz için bir battaniye bulundurun.

Onların her birini arabaya oturtup kemerlerini bağladıktan sonra üzerilerine bu battaniyeyi örtün. Bazen çok acelemiz olabileceğinin ve zamanımızın çok kısıtlı olduğunun farkındayız, bunun için mesela onlara kendi kendilerini nasıl örteceklerini öğretebilirsiniz. Ayriyeten bu durumda kendilerini daha iyi ve işe yarar hissedeceklerdir. 3 yaşından büyük çocuklarınıza bu sorumluluğu verin. Ne kadar iyi yaptıklarına çok şaşıracaksınız.

Kurallar

Bu konuda her ülkenin kendi düzenlemeleri vardır. Örneğin, İspanya’da 1 Ekim 2015’ten bu yana polis, güvenlik talimatlarına uymayan araçlarda çocuk bulundurulmasına izin vermemekle yükümlüdür.

yaz günü arabada çocuk koltuğunda oturan erkek çocuk

Temel olarak, hem şehir içi hem de şehirler arası yollarda seyahat ederken, araçtaki tüm yolcuların emniyet kemerlerini düzgün bir şekilde takıp sabitlemeleri ve diğer onaylı emniyet sistemlerini bulundurmaları gerekir.

Buna ek olarak, 135 santimetre veya daha kısa boydaki çocukların bu amaçla üretilip onaylanmış cihazları kullanmadıkları sürece ön koltukta seyahat etmeleri yasaktır.

Çocukların genelde, 8 ila 10 yaş arasında 135 santimetre boya ulaştıklarını göz önüne alarak çocuğunuzun boyunu kontrol edin.

Bulunduğunuz ülkede geçerli olan düzenlemeleri de araştırmayı unutmayın.

Biraz daha dikkat

Çocuğunuz 135 santimetreye ulaşmış olsa dahi, kışın artan kaza riskinden dolayı ön koltukta oturmalarının ne kadar güvenli olacağını bir daha gözden geçirin. Buna ilave olarak, otoyollarda veya yüksek hızda gidilen diğer yollarda seyahat ederken de daha dikkatli olmanızı öneririz.

Bu bilgileri paylaşın

Çocuğunuzun babası, büyükannesi, büyükbabası ve onu aracında taşıyan diğer kişilerin de bu anlattıklarımızı bildiklerinden emin olun ki, çocuğunuz kiminle birlikte seyahat ederse etsin güven içinde olsun.

Ayrıca arkadaşlarınızla da konuşun, hayat kurtaran ve ciddi kazaları önleyebilecek bu bilgilerin yayılması için siz de katkıda bulunun.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.