Bebeğinizi Katı Gıdalar ile Beslemeye Ne Zaman ve Nasıl Başlamalısınız?

Bebeğinizi Katı Gıdalar ile Beslemeye Ne Zaman ve Nasıl Başlamalısınız?

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2018

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda artık onu katı gıdalar ile tanıştırmanızın da vakti gelmiş demektir. Ebeveynler için bebeklerinin beslenme düzenindeki bu geçişi en iyi nasıl gerçekleştirebileceklerini öğrenmek çok önemlidir.

Bir bebeğin hayatının ilk 6 ayında annesinin sütü beslenme düzeninin ana unsurudur. Anne sütünün yeterince gelmemesi durumunda tabii ki bebek mamaları da başvurulan diğer seçenek olur.

Genelleme yapacak olursak bebekler 4 aylık olduklarında doğdukları gün olan kilolarını ikiye katlamış olurlar (ortalama 7 kilogram). Bebekler bu aşamada katı gıda ile beslenmeye başlanılmasına aslında hazır olurlar ama yapılacak en doğru uygulama çocuk doktorunuzun tavsiyelerine uymanızdır.

Katı gıdalar: bebekler için yepyeni bir dünya

Öncelikle dikkate almanız gereken ilk tavsiye katı gıdaya geçiş sürecini yavaştan almanızdır. Bebeklere hayatlarının ilk katı yemeği kaşık ile verildiğinde bu yemeği ağızlarından geri püskürtmeleri sık görülen bir durumdur ve son derece normaldir.

Bebek, yemeği yutabilmesi için önce onu ağzının arka kısmına itmesi gerektiğini bilmiyor olabilir. Onun daha önce bu işlemi hiç gerçekleştirmediğini unutmayın!

Yetişkinler beslenme düzenlerinde bol çeşit olmasından keyif alırlar. Bunun ile birlikte bebeklerin yeni yiyeceklere alışması için zamana ihtiyacı vardır. Çünkü denedikleri her tat onlar için yepyeni bir deneyimdir.

Bebeğinizin anne sütü ya da mamadan daha yoğun ya da katı bir besini henüz yemediğini asla unutmayın. Bu neden ile de katı besinleri yemeye alışması için biraz zaman tanıyın.

Bebeğinize vermeyi denediğiniz bir gıdanın onun için fazla katı olduğunu fark ederseniz ilk birkaç denemenizde bu gıdayı su ile yumuşatmayı deneyin. Aynı gıdanın susuz şeklini daha sonraki denemelerinizde verebilirsiniz.

Sabırlı olun, Roma bir günde kurulmadı

Denemelerinize yarım kaşıklık yiyecek ile başlayın. Bebeğinizi beslerken onun ile yumuşak bir ses tonu ile konuşun ve ona ne yaptığınızı anlatın. Örneğin “çok lezzetli gözükmüyor mu?” tarzı cümleler kurabilirsiniz.

Başlarda, bebeğinizin içinde bulunduğu süreçte ne olup bittiğini bilmeyebileceğini unutmayın. Ne yapıldığını anlamadığı için kafası karışabilir ve uzattığınız yiyeceğe burun kıvırabilir. Yemek ile oyun oynamaya çalışabilir ya da onu yemeyi reddedebilir. Bu tarz durumlar karşısında hevesiniz kırılmasın.

Bebeğinizi yeni bir besine alıştırmanın bir diğer yolu da bu yeni besini anne sütü (ya da bebek maması) ile beraber vermenizdir. Sırası ile yarım kaşık anne sütü yarım kaşık yeni katı gıda şeklinde bir deneme yapabilirsiniz.

bebeğinizin katı gıdalar ile beslenmesi

Bebeğiniz ilk katı gıdasını yemeyi öğrendikten sonra diğer yeni besinleri her seferinde tek bir yenilik olacak şekilde düzenlemek ve vermek doğru bir uygulama olacaktır. Bu şekilde bebeğinizin her yeni tada alışabileceğinden emin olabilirsiniz.

Bebeğinize her yeni gıda denettiğinizde bir sonraki sefer için 5 ila 7 gün beklemeyi unutmayın. Bu şekilde davranarak bebeğinizin vücudunun yeni gıdaya tepkilerini görebilirsiniz ve alerji gibi çeşitli sorunları erken teşhis edebilirsiniz. Yine aynı nedenle bebeğinize çeşitli gıdaları karıştırıp vermek yerine her yeni gıdayı tek tek vermenizde fayda vardır.

Bebeğinizin katı gıda ile beslenmeye başlaması onu anne sütünden ya da mamadan mahrum bırakmanız anlamına gelmemelidir. Katı gıdalar ile gerçekleştirilen tamamlayıcı beslenme anne sütünün yerine geçmez, ona eşlik eder.

Mısır gevreği gibi tahıllar ile başlayabilirsiniz

Çocuklar için ek maddeler ile kuvvetlendirilmiş tahıllar zengin birer demir ve B vitamini kaynağı olmak ile kalmayıp ufaklığınızın ihtiyacı olan kaloriyi de içerirler. Bebeğinize anne sütü ya da mama eşliğinde basit tahıllar sunmak onu katı gıdalar ile tanıştırmanın en iyi yollarından biridir.

Bebeğinizin biberonuna boğulma tehlikesi yaratacağı için asla tahıl koymayın. Ayrıca doktor tavsiyesi olmadan verilecek tahılların bebeğinizin aşırı kilo almasına neden olabileceğini de unutmayın.

Bebeğinizi önce sebzeler ile daha sonra da meyveler ile tanıştırın

Çoğunluk ile ebeveynler çocuklarının tamamlayıcı beslenmelerini basit tahıllar ile başlatırlar. 

Katı gıdalara başlamanın fikir birliğine ulaşılmış bir sıralaması yoktur. Buna rağmen biz önce tahıllar ile başlanılmasını, devamında sebzelere geçilip en son da meyveler ile tanıştırılmalarını tavsiye ediyoruz.

bebeğinizin katı gıdalar ile beslenmesi

Bebeğinizin erken yaşta sebze yeme alışkanlığı edinmesi çok iyi bir fikirdir. Hepimiz biliriz ki 0-2 yaş grubu bebekler ve biraz daha büyük olan çocuklar sebze tüketmeye pek de yatkın değillerdir. Bunun ile birlikte küçük yaştaki bebeklerin sebze tadına alışması çok daha kolay olur ve siz bu kolaylığı bir avantaja çevirebilirsiniz.

Öğle yemeklerinde bebeğinize sebze yedirmeye başlayın. Daha sonraki zamanlarda ona sabah ya da akşamüstü atıştırmalığı olarak ezilmiş ve püre haline getirilmiş meyveler de denetebilirsiniz.

Her bir çocuk kendine özel bir hız ve düzende gelişir

Katı gıdaları denetmek istediğiniz bebeğiniz bu gıdaları reddederse ya da ağlarsa onu asla zorlamayın. Eğer katı gıdayı mütemadiyen reddetmeye devam ediyor ise yapılacak en iyi uygulama onu bir süre daha sadece anne sütü ya da mama ile beslemeye devam etmektir.

Bu durumda bebeğinize katı gıdalar tattırmak için bir süre daha beklemelisiniz. Bebeğinizin katı gıdalara geçişi bol kademeli bir süreçtir. Bebeğinizin bu aşamada hala anne sütünün (ya da mamanın) içeriğindeki besinlere de ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

Çocuğunuzun gelecekteki beslenme düzeninin sağlıklı ve çok çeşitli olabilmesi için bebeğinizin şimdiden çeşitli gıdaları yeme alışkanlığını edinmesi gerekmektedir. Küçük yaşlar, çocuklarınıza kendi iştahlarını yönetmeyi öğretmek için de en doğru zamanlardır.

Bebeğinizi istediğinden daha fazlasını yemesi için zorlamayın ki doyduğunu fark etmeyi öğrenebilsin. Eğer bebeğinizin yemeğini bitirdiği halde doymadığını fark ederseniz aç kalmaması için biraz daha yemek verebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Birch LL, Doub AE. (2014). Learning to eat: birth to age 2 y. Am J Clin Nutr. Mar;99(3):723S-8S.
  • Coulthard H, Harris G, Emmett P. (2009). Delayed introduction of lumpy foods to children during the complementary feeding period affects child’s food acceptance and feeding at 7 years of age. Matern Child Nutr. 2009 Jan;5(1):75-85
  • Fernández-Vegue, Marta Gómez. (2018). “Alimentación Complementaria.” Asociación Española de pediatría.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.