Babinski Refleksi Nedir ve Nasıl Uyarılır?

Babinski Refleksi Nedir ve Nasıl Uyarılır?

Son Güncelleme: 19 Şubat, 2019

Babinski refleksi diye bir şey hiç duydun mu? Bu refleks, yenidoğanların belli bir stimülasyon türünü hissederken ürettikleri otomatik tepkilerle ilgilidir.

Babinski refleksi, ekstansör plantar refleksi olarak da bilinir. Ayak başparmağının yukarı doğru hareketinden ve bebeğin tabanı uyarıldığında diğer ayak parmaklarının hareket etmesinden oluşur.

Babinski refleksi doğal olarak 2 yaşına kadar olan çocuklarda görülür. Ancak bazen bir yaş civarında ortadan kaybolabilir. Bebek emeklemeye ve yürümeye başladığında genellikle kaybolur.

Ebeveynler, çocukları 2 yaşına basmadan önce bu refleks kaybolduğu takdirde dikkatli olmalı ve çocuk doktoruna danışmalıdır.

2 yaşından büyük çocuklarda Babinski refleksi

Refleks 2 yaşından sonra kaybolmazsa, olası bir merkezi sinir sistemi bozukluğu olarak yorumlanabilir. Çocuğunuzun 2 yaşından sonra Babinski refleksine sahip olduğunu fark ederseniz, durumu değerlendirebilmesi için çocuk doktorunuza danışın.

Doktorlar, fizik muayeneler sırasında Babinski refleksini uyarabilir. Anneler de evde bunu yapabilir: bebeğin ayağının yan kısmını düz bir aletle ovalamanız yeterli. Söz konusu nesne, çocuğun cildinde herhangi bir ağrıya veya rahatsızlığa neden olmamalıdır.

Bacağın belirli bölümlerine hafif baskı yapılması da bu refleksi üretebilir, ancak en etkili yöntem ayak tabanını uyarmaktır.

Testi yapmak için kullanılan alet, ayak parmaklarının dibine kadar topuktan yukarı doğru oynatılmalıdır. Bu refleksler yenidoğanlarda çok kolay gözlenebilir.

Bununla birlikte yenidoğanlarda hafif bir değişkenlik vardır. Ayak parmakları Babinski refleksinden ziyade kavrama refleksini oluşturur.

Stimülasyon hangi reaksiyonlara neden olabilir?

bebeklerde Babinski refleksi

Bükülme

Bebek stimülasyona parmaklarıyla cevap verir. Sağlıklı yetişkinlerde, ayaklar uyarıldığında topuğu oluşturan kemik vücuttan geçen hayali bir merkezi çizgi boyunca ilerler.

Uzatma

Bebeklerin gösterebileceği bir diğer tepki ise uzatmadır.
Baş parmağın dorsifleksiyonu gerçekleşir ve diğer parmaklar uzanır. Buna “pozitif Babinski refleksi” denir ve yeni doğan bebeklerde tamamen normaldir.

Belirsiz

Bazı durumlarda, bebek uyarıldığında belirsiz tepkiler ortaya çıkabilir. Bebeğin parmakları esneyebilir ve sonra açılıp yayılabilir. Diğer durumlarda ise bu tepki tek bir ayakta gösterilebilir.

Kortikospinal kanalda lezyon olmadığından emin olmak için Babinski refleksinin diğer varyantlarını ortaya çıkarmaya çalışmak önemlidir.

Babinski refleksiyle ilgili koşullar

Babinski refleksinin 2 yaşın altındaki çocuklarda bulunması gerektiğini vurgulamak önemlidir. Daha sonra çocuk büyüdükçe bu refleks kaybolur ve fleksör refleksi bunun yerine geçer.

Babinski refleksi doğumdan sonraki ilk 6 ayda gerçekleşmezse, negatif bir şey olarak kabul edilir. Bu beyin felci, zeka geriliği veya daha az sıklıkla motor gecikmesi gibi belli anormalliklere işaret ediyor olabilir.

babinski refleksi

Daha büyük çocuklarda kortikosinal sistemdeki metabolik veya yapısal anormallikleri gösterebilir. Bu, koordinasyon eksikliği, kas hareketlerini kontrol etmede zorluk, zayıflık ve yorgunluk gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

Bazen refleks vücudun bir tarafında bulunur, diğer tarafta ise yoktur. Bu, beynin hangi tarafının etkilendiğini gösterebilir.

Ebeveynlerin Babinski refleksinin farkında olmaları önemlidir. Bebeğinizin uyarıcıya uygun şekilde tepki gösterip göstermediğini analiz etmeye çalışın ve refleksi 2 yaşından sonra göstermeye devam etmesi durumunda doktorunuzla iletişim kurun. Doktorunuza her türlü sorunuzu sormaktan çekinmeyin. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • OLEA, R. (1951). Los reflejos tendinosos y cutáneos en el recién nacido y el lactante sanos: Ensayo de una sistematización. Revista chilena de pediatría22(11), 505-524.
  • Bonito, R. R. (2012). Evaluación neurológica del recién nacido. Dr. Rogelio Rodríguez Bonito, 451.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.