Bebeğim Ne Zaman Bütün Gece Deliksiz Uyumaya Başlayacak?

Bebeğiniz doğduktan sonraki ilk birkaç ay içinde bu soru muhtemelen sık sık aklınıza geliyordur. Ne zaman bebeğim bizim gibi bütün bir geceyi deliksiz bir şekilde uyuyacak? Biraz sakin ve sabırlı olmanız gerekiyor bu raddede. Bu yazıda, bebeklerin uyku düzenleri hakkında bazı detayları vereceğiz.
Bebeğim Ne Zaman Bütün Gece Deliksiz Uyumaya Başlayacak?

Son Güncelleme: 17 Aralık, 2018

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman yaşadığınız mutluluğu başka hiçbir şey size vermez. Doğum bitip, eve geldiğiniz zaman, şimdi de başka bir sorunun cevabını merak edersiniz: Ne zaman çocuğum deliksiz bir biçimde uyuyabilecek?

Bu soru televizyonda sorulsa, cevabını bilen kişiyi milyoner yapabilir. Yeni ebeveyn olmuş kişiler, doğum stresini atlatamadan başka zorluklarla karşılaşırlar. İlk birkaç ay içerisinde bebekler asla deliksiz biçimde uyumaz, gece boyu birkaç kez uyanırlar.

Sakin olun! İlk altı ay boyunca bebeğinizin gece boyu sürekli uyanıp ağlaması gayet normal. 6 ayı geçtikten sonra yavaş yavaş bebek deliksiz şekilde uyumaya alışır ancak bu süre her bebek için farklıdır. Bebeğin sağlığı ve gelişimi bu süreyi belirleyen faktörlerdir.

Bebekler nasıl uyur?

Eğer bebeğinizin ne zaman gece boyu hiç uyanmadan uyuyabileceğini kendinize soruyorsanız, ilk önce oturup bebeklerin uykusuyla ilgili önemli şeyleri öğrenmeniz gerekir. Doğumdan sonra, bebeklerin uykusu iki faz halindedir. Bunun anlamı, bebeklerin sık sık uyanacak olmasıdır. Fazların ikisi de tamamlandığı zaman, bebeğiniz aç hissettiği için, sizinle oynamak için ya da kendini güvensiz hissettiği için uyanır.

Altı ayı dolduran bebeklerde, uyku döngüsü yavaş yavaş değişir. Bu değişim, iki fazdan beş faza geçişi kapsar. Yetişkinlerin uykuları beş faz halindedir. Bu değişimi geçiren bebekler, yetişkinler gibi bütün gece boyunca deliksiz bir şekilde uyuyabilirler. Ancak yine de, geceleri uyanan bebekler olacaktır. Bu da normal bir şeydir. Ancak artık bebeğinizin daha uzun süreler uyuyabildiğini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bu evrede, gece yarısı uyanan bebekler kendi kendilerine uyuyabilmeyi de öğrenirler.

İlk üç ay, altı – sekiz saat uyuyabilen bebek sayısı o kadar azdır ki, hatta bazı bebekler bir yaşını doldurana kadar bunu başaramazlar. Ancak dokuzuncu aya gelindiği zaman, bebeklerin %70’i anneleri yanında olmadığında bile gece boyu uyumayı başarırlar. 

Bazı çocukların gece uyumayı öğrenmesi için biraz zaman gerekebilir. Aslında, iki yaşını dolduran her beş çocuktan biri gece yarısı uyanır ve ağlamaya başlar. Bu her çocuğun farklı olduğunun bir göstergesidir. Bu tür değişikliklerin sebebi çocuğun karakteri de olabilir.

Bebeğiniz eninde sonunda bütün geceyi uyuyarak geçirecek, ancak bazı yanlış bilgilere kapılmayın

Bebeğinizin geceleri uyandığını söylediğinizde, çevrenizdeki insanlar genelde farklı şeyler söylerler. Siz çocuğum ne zaman uyumaya başlayacak diye düşünürken, bazı kişiler bunu çocuğunuza yedirdiğiniz yemeklere bağlayacaktır. Birçok kişi eğer bebeğinize uyumadan önce katı yiyecek yedirirseniz, bebeğinizin daha hızlı uyuyacağını söyler. Ancak bu tavsiyeye asla kulak asmayın. Çocuğunuzun uyuyup uyumayacağını belirleyen şey yaştır, yedikleri şeyler değil.

süt içen bebek

Eğer bebeğinize yatmadan önce mısır gevreği verirseniz, hemen uyumaya başlayacağını birkaç kişi söylemiştir. Bu da doğru değildir. Hatta bu tavsiyeye uyup yapacağınız şey bebeğiniz için tehlikeli bile olabilir. Eğer çocuğunuza erken yaşta katı yemekler vermeye başlarsanız, bu onun sindirim sisteminin anne sütüne karşı reaksiyon vermesine sebep olur. Anne sütünden alacağı besinleri emmekte zorluk yaşayan mide, bu şekilde katı yemeğe yönelmeye çalışır.

Yeni doğmuş bir bebeğin midesi ve sindirim sistemi katı yiyecekleri sindirmek için yeterince gelişmiş değildir. Bu durum bebeğiniz bir yaşını doldurana kadar değişmez. Bu raddede, bebeğinize vereceğiniz katı yiyecekler bebeğinizin midesine zarar verir. Bu sebeple uzmanlar ilk altı ay bebeğinizi sadece anne sütüyle, sonra gerekiyorsa formüllerle beslemenizi önerir.

Bu dönemde geceleri ne yapmak gerekir?

Doğal olarak, eğer gece uykudan dört beş defa uyanıyorsanız, bu gün içerisinde sizin yorgun ve bitkin hissetmenize sebep olur. Bu durumlarda, gündüz bebeğiniz ne zaman uykuya dalarsa sizin de kestirmeniz önerilir. Uykunuzu ihmal edip, ev işi yapmak yerine, sağlığınızı koruyabilmeniz için sizin de kestirmeniz önemlidir. Unutmayın ki, bulaşıklar biraz bekleyebilir.

Bebeğinizi emzirirken aynı anda sizin de dinlenir pozisyona geçmeniz başka bir şekilde rahatlamanızı sağlar. B aşka önemli taktik ise çevrenizdeki birinden yardım istemenizdir. Arkadaşlarınızdan ya da ailenizden küçük yardımlar alabilirsiniz. Bu yardım size yemek getirmeleri olabilir, bir tür ev işi ya da temizlik olabilir.

bebekleriyle beraber uyuyan aile

Birçok anne bütün gece boyunca bebeklerini hemen yanıbaşlarında ister. Eğer çocukları yanındaysa, anneler de daha rahat ve huzurlu uyur ve bu şekilde daha yorgun hissederler. Bu şekilde uyumak başka bir seçenektir ve oldukça yaygındır. Bu şekilde gece uyurken bebeğiniz yanıbaşınızdaysa, daha çabuk uyanır daha az hareket edebilirsiniz. Bu da sizin daha iyi bir uyku uyuyabilmenizi sağlar.

Ancak birçok uzman da, ebeveynlerin küçük yaştan itibaren bebeklere ayrı odalarda uyumayı öğretmesi gerektiğini savunur. Bu anlayışa göre eğer bebek gece uyanıyorsa, kendi kendine uykuya dalabilmeyi de öğrenmelidir. Hatta, bebeğiniz ağlıyor ve sizi istiyorsa, cevap vermeden önce biraz beklemenizi tavsiye eder. Ancak, birçok anne baba kendi içgüdülerine kulak verip, ona göre bebeklerinin ihtiyaçlarını karşılar.

Kısacası, hayalinizdeki huzurlu geceyi garanti eden kesin bir yöntem yoktur. Çocuğunuz için neyin en iyi olduğunu düşünüyorsanız onu yapın. Sabırlı olun çünkü eninde sonunda bebeğiniz normal bir uyku düzenine sahip olacak. Çocuğunuz büyüdüğündeyse, bu geçirdiğiniz uykusuz geceleri mutlulukla hatırlayacak ve çocuğunuzu bütün kalbinizle seveceksiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.