Bebeğim Sadece Kucağımda Uyuyor

Bebeğim Sadece Kucağımda Uyuyor

Son Güncelleme: 22 Mart, 2018

Çocuğum sadece kucağımda uyuyabiliyor. Bu kötü bir şey mi? Birçok bebek bu şekildedir. Annesinin kollarını güvenli liman olarak görürler, bu şekilde gözlerini kapatıp uyuyabilirler. Sadece dakikalar sonra anneleri kundağa koymaya çalıştığındaysa gözlerini açıp hemen uyanırlar. Kundaklarını annesinin kollarına tercih etmezler aksine, sanki yabancı ve sinir bozucu bir yerdeymiş gibi tepki verirler.
Birçok pediatristin ortak görüşlerine göre, bebeğin annenin ya da babanın kollarını rahatlık ve güvenle aşırı derece bağdaştırması doğru değil. Ancak anlaşılması gereken kritik olan birçok bilgi var bu konuda. Bunlari öğrenmeden herhangi bir sonuca ulaşmak ve müdahil olmak çok doğru değil. Çünkü konu bebeğinizin uykusu olduğu zaman, en çok ihtiyacınız olan şeyler zaman, sabır ve bol miktarda sevgi.

Bebeğim sadece benim kucağımda uyuyabiliyorsa, yanlış giden bir şey mi var?

Bu noktada bu sorununun cevabını  açıkça belirtmemiz gerekiyor; hayır. Eğer çocuğunuz 6 aydan daha küçükse ve sadece sizin kollarınızda uyuyabiliyorsa, ortada yanlış giden hiçbir şey yoktur. Ancak altı ayın sonralarına doğru artık yavaş yavaş bazı alışkanlıkların biçimlenmeye başladığı bir zamandır ve küçük gibi görünen, ancak önemli olan bazı alışkanlıkları çocuğunuza öğretmeniz gerekir.

6 aylık olan bir bebeğin kendi yatağında yatması normaldir. Tabii buna alıştırabilmek için birlikte yatmıyor olmanız gerekir. Bebeğinizin kendi yatağını ve odasını benimseyip, o alanı uykuyla ve uyanmakla özdeşleştirmesi her gün kendi odasında uyanmasıyla mümkün olur. Ancak bu gerektiği zaman odasına gitmeyeceğiniz anlamına gelmez. Gerekirse yanına gidersiniz, kucağınıza alırsınız, güvenlik duygusunu verirsiniz ama kendi yatağında uyumasını sağlarsınız. 

Aşağıda bu konu ile ilgili daha fazla bilgiyi bulabilirsiniz.

uyuyan anne ve bebek tablosu

6. aya kadar bebeklerin tek gereksinimleri güvende hissetmek

Yeni doğmuş bir bireyin beyni 7 yaşına kadar tam gelişmiş olamaz, bunun farkında olmak gerekir.  Büyümeye ilk adım 3 yaşında atılır. 3 yaşında sinir ağları miyelinle kaplanarak, elektrik sinyallerin geçişine izin verir ve uyku düzenini ayarlayabilir.

Bir bebeğin gece boyunca birkaç kere uyanmasının gayet normal olduğunu anlamamız gerekir. Ancak ideal olanı bütün bunlar olurken sizin iyi alışkanlıkları bebeğinize öğretmeniz, buna göre bir rutin belirlemenizdir. 

  • 6 aylık olana kadar bebeklerin ihtiyacı olan şey, güvende olduğunu hissetmektir. Bunu yapabilmenin tek mümkün yolu, bebeğinizin sizin sıcaklığınızı ve sağladığınız güveni hissetmesidir. 
  • Bebeğiniz 9 ayı sizin karnınızın içinde geçirmiştir. Bu alan bebeğiniz için tamamıyla korunaklı, dış dünyanın onu tehdit eden bütün tehlikelerinden korunabildiği bir yerdir. 9 ayın ardından sizin karnınızdan ayrıldığı zaman bunu bir terk ediş olarak algılayarak kendini güvensiz hisseder.
  • Bilmeniz gereken önemli bir şey de her çocuğun farklı olduğu ve farklı ihtiyaçları olduğudur. Bazı bebekler, kendi yatağında yatmayı hiç problem etmezler. Bazı bebekler içinse bu durum tam tersidir. Daha fazla fiziksel kontak isterler ve uyurken anne babasına daha fazla ihtiyaç duyarlar.

Yani, eğer çocuğunuz sadece sizin kucağınızda uyuyorsa çok fazla endişelenmeyin. Bu çocuğunuzun gelecekte problem yaşayacağı, bağımsız olamayacağı anlamına gelmez. Bunlar farklı şeylerdir. 6 ay sonuna kadar yapabileceğiniz en mantıklı şey, bebeğiniz uykuya dalana kadar sizin yanında beklemeniz ve uyuduğu anda yanından ayrılmanızdır.

Bebeğinize tek başına uyumayı öğretmek

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, en kısa zamanda bebeğinize alışkanlıklar kazandırmanız önemlidir. Bu nedenle, bu sayacağımız önerileri uygulamanız ve ciddiye almanız önerilir.

Bebeğinize beşikte tek başına uyumayı öğretmek, ona olan ilginizin azaldığı anlamına gelmez

Eğer birlikte uyumuyorsanız, bebeğinizin kendi yatağında uyumaya alışması gerekmektedir. Bunu hem sizin hem de bebeğinizin 6 aydan sonra alışkanlık ve bir rütin haline getirmeniz gerekmektedir. Bu sayacaklarımızı denemeniz ve alışkanlık haline getirmeniz mantıklı olacaktır:

  • Uykudan önce banyo yaptırmak
  • Bebeğinize küçük bir şeyler yedirmek iyi bir fikirdir. Ancak kesinlikle ısrar etmemek gerekir. Bu saatlerde çocuğunuzun istemediği bir şey yapmamalısınız.
  • Siz onu yavaşça yatağına koyabilirsiniz ve pışpışlamaya, bebeğiniz gözlerini kapatana kadar devam edebilirsiniz.
  • Sizin orda olduğunuzu bebeğiniz bilsin.
siyah beyaz anne ve bebeği

Sizin kokunuzun olduğu bir şey bırakın

  • Bebeğinize yatağında tek başına uyuyabilmesini öğretmenin bir diğer yolu da, sizin kokunuzun olduğu bir cisim bırakmanızdır. Eğer bu evrede travma yaratmak istemiyorsanız, bebeğinizin yatağında sorunsuz bir şekilde uyumasını sağlamalısınız.
  • Bu söyleyeceğimiz şey güvenliği sağlamak için gereklidir. Bebeğinizi yatağına bırakın, onu sevin ve ona sizinle olduğunu belli edin. Kafasının altına giysilerinizden birini koyabilirsiniz, daha kolay uykuya dalacaktır. Bu şekilde uykuya dalana kadar bekleyiniz.
  • Koku duyusu 6 aydan küçük bebeklerde en baskın duyudur. Yani koku duyusunu doğru kullanmak muhteşem bir fırsattır.

Hiçbir şeye zorlamayın: sevgi ve sabır bu işin anahtarı

Bazı anne babalar, bebeklerinin sadece kollarında uyuyabildiğini gördükleri zaman kendilerini biraz çaresiz hissederler. Bebeği kendi yatağına götürdüğü zaman, genelde bebeğin yeniden uyandığını ve ağlamaya başladığını görürler. Ne zaman ki çocuk, anne babanın varlığını yanında hisseder, endişe ancak o zaman son bulur.

annesiyle uyuyan bebek resmi
  • Uyku, okuma gibi öğretilebilen bir davranış değildir. Uyku, içgüdüsel bir davranıştır ve doğumdan sonraki ilk aylarda, bebek ancak kendini güvende hissettiğinde ve korkmadığında uyuyabilir.
  • Haftalar geçtikçe, bu korkular yavaş yavaş kaybolmaya başlayacaktır, yani endişelenmeyin.  

Zaman geçtikçe, bebeğiniz doğru olanı kendisi bulacak ve uykusunu düzene sokacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.