Bebeğinizin Beşiği Nasıl Olmalı?

Bebeğinizin Beşiği Nasıl Olmalı?

Son Güncelleme: 02 Temmuz, 2018

Yeni doğacak bebeğinizin odasını dekore etmek için mobilyaları seçmek heyecan verici bir iştir. En önemli kararlardan biri,  beşik seçimi olacaktır.

Seçebileceğiniz çok sayıda tür ve renk vardır. Seçimlerinizi bilmek, en iyi seçeneği bulmayı kolaylaştırır.

Bebeğin odasındaki diğer mobilyalarla uyumlu bir renk seçmek kolay olabilir. Ancak çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için belirli gereklilikler karşılanmalıdır.

Çocuk doktorları, çocuklar burada uyuyup dinlenerek saatler geçirecekleri için geniş ve konforlu olan beşikler kullanmanızı önerir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken çeşitli fonksiyonel aksesuarlar da vardır.

Bir bebeğin beşiği hangi gereksinimleri karşılamalı?

  • Boya, vernik ve talaş içermemelidir. Çocuk beşiğin bazı yerlerini emebilir veya ısırır ve bu da zehirlenme ve hatta alerjilere neden olabilir. Ahşap mobilyalar söz konusu olduğunda, çocuğun bir yerini incitmesinden kaçınmak için kıymık olmadığından emin olmalısınız.
  • Optimal yükseklik. Beşiğin tabandan en yüksek kısma kadar 60 santimetre yüksekliğinde olması tavsiye edilir. Aksi halde, çocuk oynamaya ve hareket etmeye başladığında yere kapanabilir. Unutmayın, çocuklar çok hızlı büyür ve tırmanmaya bayılırlar.
bebek odasında beşik
  • Özel bir yatak. Yaklaşık 10 santimetre yüksekliğe sahip yarı sert ve hava geçiren bir yatak olmalıdır.
  • Sert ve düz taban. Şilte sağlam bir tabana yaslanmalıdır. Bu sayede bebeğin omurga gelişimi göz önünde bulundurulur. Küçüklerin bu yerde uzun saatler geçireceğini unutmayın.
  • Paralel demirler. Beşiğin dikmeleri varsa, aralarındaki aralık 4 ila 6 santimetre arasında olmalıdır. Bu sayede bebeğin kafasını geçirmesi önlenir.
  • Fren sistemi olan tekerlekler. Bazı beşiklerde taşımayı kolaylaştırmak için tekerlek bulunur. Bu tekerleklerden en az iki tanesi, öngörülemeyen hareketlerin yol açtığı yer değiştirme veya kazaları önlemek için bir fren sistemine sahip olmalıdır.

Gördüğünüz gibi, bebeğin beşiği rahat ve güvenli olmalıdır.

Beşik seçerken, estetik görüntü önemli olmasına rağmen, bebeğin güvenliğinin çok daha önemli olduğu açıktır.

Bebeğin beşiğini seçmek için önemli faktörleri öğrendikten sonra yapılacak şey hangisinin en uygun olduğunu seçmektir.

Diğer faktörlerin yanı sıra, evde ne kadar alan olduğuna ya da ailenin çıktığı gezilere bağlı olarak farklı tipler seçilebilir.

beşikte uyuyan bebek ve annesi


Bebek beşikleri türleri

  • Kenarları demirli geleneksel ahşap beşik. Büyüklüğü nedeniyle, çocukların 2 yaşına kadar kullanabileceği düşünülür. En modern tasarımlar, iki kat yükseklikte yatak ve hatta ek mobilyayı bir arada sunmaktadır.
  • Aktif ve sık seyahat eden ebeveynler için kolayca sökülüp yeniden monte edilen kolay taşınabilen beşikler vardır. Bunlar geleneksel karyolalardan daha küçüktür ve çocuğun uyuması ya da oynaması için kullanılabilir. Bunu kalıcı bir beşik olarak seçerseniz, başka bir yatak eklemeniz önerilir.
  • Birçok ebeveyn bebeklerini yanlarında tutmak için yataklarına bir eklenti yapmayı tercih eder. Bu tip beşiklerin üç kısmı vardır ve her yatağa uyum sağlar.

Bazen de ebeveynler, kendi odalarında bebeğin ulaşabileceği oyuncaklar bulundurmak ister.

Beşik seçerken, estetikten önemli daha pek çok konu var. Bebeğin beşiği açık olmalıdır.

Oyuncaklar ve beşiğin yeri

Peluş hayvanlar ve yastıklar güzel olabilir, ancak beşik içinde bunları bulundurmanız önerilmez.

Bir örnek olarak, bazen bir çocuk, bu eşyaların yardımıyla uykuya dalar, bu da başka şeylerin yanı sıra olası asfiksi ve cilt alerjileri için ciddi bir tehlike ve risk oluşturur.

Bebeğin beşiğinin yeri ile ilgili olarak önemli olan şey, beşiği eşyalardan uzak tutmaktır. Düşebilecek ve yaralanmaya neden olabilecek hiçbir şey çocuğun erişebileceği bir yerde bulunmamalıdır.

Beşiğin bulunduğu odayı seçmek tamamen ebeveynlere kalmıştır, ancak uykunun kontrolüne yardımcı olmak için çocuğun ilk birkaç ay içinde onlara yakın kalması elverişli olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.