Bebek Önderliğinde Sütten Kesmek: Ne Zaman ve Nasıl Başlamalı?

Bebekler katı yiyecekler konusunda meraklanmaya başladıklarında, bebek önderliğinde sütten kesmek (BLW) adı verilen bir beslenme tekniği aracılığıyla onlara sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulayabilirsiniz.
Bebek Önderliğinde Sütten Kesmek: Ne Zaman ve Nasıl Başlamalı?

Son Güncelleme: 02 Aralık, 2020

Çocuklarınızın beslenmesi her zaman gündeminizi meşgul eden bir konu olacaktır. Bununla ilgili yıllar içinde birçok teknik ve yöntem ortaya çıkmıştır. Bebek önderliğinde sütten kesmek, bu yöntemlerin en popülerlerinden biridir.

BLW olarak da bilinen bebek önderliğinde sütten kesmek, katı yiyecekleri de bebeğin beslenmesine dahil eden tamamlayıcı bir besleme yöntemidir. Bu tekniği Amerikalı beslenme uzmanı Gill Rapley geliştirdi ve konuyla ilişkin fikirlerini Bebeğinizin İyi Yemekleri Sevmesine Yardımcı Olmak isimli kitabında paylaştı.

BLW, “tamamlayıcı, kendi kendini düzenleyen besleme” olarak tercüme edilebilir. Bu teknikte, püre ve lapalar bebeğin beslenme sisteminden çıkarılır. Bu tekniği çocuk bir yaşına gelene kadar gerçekleşen beslenme yönteminden ziyade, beslenmeyi öğretme yöntemi olarak düşünmek gerekir.

BLW ile anne sütünün sağladığı besleyici özelliklerden mahrum bırakmadan bebeklere yeni dokulara, kokulara, renklere ve tatlara sahip yiyecekler sunulur. Bu, bebeklerin yiyecekleri duyularıyla keşfetmelerinin yanı sıra kendi beslenme özgürlüğüne sahip olacakları anlamına gelir.

Bebekler elleriyle yemek yiyerek el-göz koordinasyonu ve çiğneme becerilerini geliştirirler. Ayrıca beğendikleri ve beğenmedikleri şeyleri de keşfederler. Bu yiyecek öğrenme süreci 6 aydan sonra başlar. Bu dönemden önce, DSÖ yalnızca emzirmeyi önermektedir.

Bebek önderliğinde sütten kesme nasıl ve ne zaman uygulanır?

Bu yöntemi uygulamaya başlamak için aşağıdaki noktalar dikkate alınmalıdır. Bebekler:

  • 6 aylık veya daha büyük ve tamamen sağlıklı olmalıdır.
  • Dik oturabilmeli ve yardım almadan bu pozisyonda kalabilmelidir.
  • Katı yiyecekler konusunda meraklı olmalıdır.
  • Yiyecekleri tükürmeden ağzında nasıl tutacağını bilmelidir.

Bebeğiniz bu becerileri sergiliyorsa, onu sütten kesmeye başlama zamanı gelmiştir. Bunun için ailecek yemek yerken bebeğinizi de masanın yanına alın. Böylece bebek, anne babasını ve aile üyelerini gözlemleyerek ve taklit ederek erken öğrenecektir.

Süreçte meydana gelebilecek olası aksilikler konusunda endişelenmeyin. En önemli şey bebeğinizin doğal yoldan yemeyi öğrenmesidir.

Öte yandan, bebeğinizin dengede oturabildiği, kollarını ve ellerini yemek yemek için özgürce kullanabileceği yeterli bir alanı olduğundan emin olun. Bebek, bebek koltuğunda, kucağınızda veya rahat edeceği bir yerde masanın önüne dik şekilde oturmalıdır.

muz yiyen bebek

Son olarak bebeğe mamayı siz vermeyin. Dışarıdan herhangi bir etki olmaksızın yemeye karar verebilmesi için sadece yemeği önüne koyun.

Bebek önderliğinde sütten kesmede püre ve lapalar bebeğin beslenmesinden çıkarılır çünkü bu yöntem beslemekten ziyade bebeğe yemek yeme becerisini öğretmeyi amaçlar.

Bebek önderliğinde sütten kesmek nasıl başlar?

Bebeğinizin kolayca kavrayabileceği yiyeceklerle başlamalısınız. Örneğin, tavukları şeritler halinde kesin ve yavaş yavaş yeni şekiller deneyin. Bebeğin emebileceği veya çiğneyebileceği, büyük parçalar halinde yumuşak yiyecekler verebilirsiniz. Ayrıca yiyecekleri ezebilirsiniz.

Olası alerjik reaksiyonları gözlemlemek ve bebeğinizin metabolizmasına aşina olmak için her seferinde tek bir yiyecek vermek önemlidir. Sadece bebeğiniz ne zaman doyduğunu bilebilir. Bu yüzden porsiyonlar için endişelenmeyin.

Bununla birlikte, bebeğinizi emzirmeyi de bırakmamalısınız çünkü bir yaşına kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bebeğiniz ek gıda tüketmek istemediğinde anne sütü onun için gerekli olan besinleri sağlayacaktır.

Bunun bebekler için eğlenceli bir süreç olması gerektiğini unutmayın. İlk başta çok az yiyeceklerini ve sadece yiyeceklerle oynayacaklarını göz önünde bulundurun. Demir eksikliği yaygın olarak görülmese de, önlem olarak bebeğinize demir açısından zengin yiyecekler verin.

bebeklerin kendi kendilerine beslenmesi

Bebeğinize vermemeniz gereken yiyecekler

Bebeğinize çeşitli sağlıklı yiyecekler sunabilirsiniz ancak bebeklerin yememesi gereken bazı yiyecekler ve takviyeler vardır. Bunlardan bazıları:

  • Tuz, bal ve şeker çünkü bebeklerin böbrekleri bunları özümseyemeyecek kadar küçüktür.
  • Pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler. Yüksek düzeyde nitrat içerdikleri için bir yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez.
  • Hazır gıdalar, deniz yosunu, deniz ürünleri ve büyük balıklar. Bunlar bebeğinizin gelişimi için optimum besin değeri sağlamaz.

Bebeğinizin belirli bir yiyeceğe karşı bir gıda alerjisi geliştirmesini istemiyorsanız, birkaç gün dinlenmesine izin verin ve yeniden başlayın. Boğulma riski nedeniyle bütün kuru yemişler vermekten kaçının. Bunun için fındıkları ezebilir veya püre haline getirebilirsiniz.

Son olarak, bebeğinizin beslenmesine yavaş yavaş yeni yiyecekler ekleyebilirsiniz.Bebeğinizi sevgi ve sabırla cesaretlendirmek ve motive etmek, bu teknikteki başarının anahtarıdır. Her şey sizin yaratıcılığınıza ve hayal gücünüze bağlı olduğundan, bebek önderliğindeki sütten kesmek, bir sanat haline gelebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.
  • D’Auria E., Bergaminni M., Staiano A:, Banderali G., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Perdiatr, 2018. 44 (1): 49.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.