Bebeklerde Göz Nezlesinin Sebepleri Nelerdir?

Bu tür hastalıklar genellikle bulaşıcıdır, bu yüzden, ebeveynlerin bebeklerde göz nezlesinin sebepleri ve bu hastalığı nasıl önleyeceğini bilmesi çok önemlidir.
Bebeklerde Göz Nezlesinin Sebepleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 30 Nisan, 2019

Ebeveynlerin bebeklerde göz nezlesinin sebepleri hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir çünkü bu hastalık, bebeklerin gözlerini erken yaştan itibaren etkileyebilir.

Göz nezlesi, yeni doğmuş bebeklerde ve küçük çocuklarda çok yaygın olan ve konjonktivaya, yani göz kapaklarının iç kısmını ve gözün beyaz kısmını örten zara, saldırır. Bu zar, enfeksiyon kaptığında göz pembeleşir ve göz nezlesi saldırısı başlamış olur.

Bebeklerde göz nezlesinin sebepleri

Bebeklerde göz nezlesinin sebepleri çok çeşitlidir: Virüs ya da bakterilerden dolayı olan yeni bir enfeksiyon, alerjenlerden kaynaklı alerjik bir reaksiyon ya da göze doğrudan müdahale eden bir şey sonucu olan kimyasal reaksiyon bu rahatsızlığa sebep olabilir.

Aşağıda, bebeklerde göz nezlesinin sebepleri ile ilgili daha detaylı bilgi vereceğiz:

Viral enfeksiyon: Virüsler, göz zarına saldıran enfeksiyona sebep olan mikroorganizmalardır. Bu viral enfeksiyonların önemli bir kısmı adenovirüslerdir – nezle, kızamıkçık ve yaygın grip bunlardan bazılarıdır.

Bakteriyel enfeksiyon: Bu durum, bir bakteri konjonktiv zara bulaştığında meydana gelir. Yeni doğan bebeklerde, annenin vajinal yolundan dolayı olabileceği gibi, stafilokok ya da strepokok içeren objelere, havlulara ya da bir kişinin cildine temas etmekten dolayı da olabilir.

Alerjenler: Bu maddeler, toz, polen, duman gibi şeylere karşı alerjik reaksiyon gelişmesine sebep olabilecek bir hassasiyet yaratabilir.

Kimyasallar: Bebeğe doğumdan sonra enfeksiyonları önlemesi için verilen damlalardan dolayı rahatsızlık oluşabilir. Bu durum 24 ila 36 saat arası süren hafif bir rahatsızlıktır.

Bebeklerde göz nezlesi ve belirtileri

gözü temizlenen bebek

Hangi işaretlerin bebeğinizin göz nezlesi olduğunu gösterdiğini bilmek çok önemlidir. Anneler, çocuklarının davranışlarına karşı dikkatli olmalıdır.

Göz nezlesinin sebebine bağlı olarak belirtileri de farklılık göstermektedir. Aşağıda en yaygın olan belirtileri listeledik:

  • Sürekli olarak göz yaşı dökülmesi.
  • Işığa karşı hassasiyet.
  • Normalden daha fazla burun akıntısı.
  • Gözün beyaz kısmı ya da göz kapağında enflamasyon görülmesi.
  • Gözün kaşınması ve yanması.
  • Gözde kızarıklık.
  • Beyaz, sarı ya da yeşilimsi göz akıntısı.

Şüphesiz ki, bu belirtilerden herhangi birini gördüğünüzde yapmanız gereken başlıca şey çocuk doktorunuza giderek onun bu durumu teşhis etmesine ve gerekli tedavi yöntemini önermesine izin vermektir.

Bebeklerde göz nezlesi ve tedavisi

Bebeklerde göz nezlesi için tedavi, göz nezlesinin türüne ve sebebine göre değişiklik gösterir. Örneğin, birçok durumda, virüse bağlı olarak gelişen göz nezlesi belirli bir tedavi uygulanmadan kendi kendine iyileşir ve geçer.

Öte yandan, bakteriyel göz nezlesi için göz damlası ya da antibiyotik jel uygulamanız gerekebilir. Genel olarak, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Göz bölgesini günde en az üç kez ılık suya batırılmış bir pamuk yardımıyla iyice temizleyin.
  • Göz temizliğini yapacak kişinin mutlaka bu işlem öncesinde ellerini yıkamış olması gereklidir.
  • Göz kapaklarına dikkatlice soğuk baskı uygulayın.
  • Enflamasyonu ve göz kuruluğunu önlemek için yapay gözyaşı kullanın.
  • Göz akıntılarını temizlerken her zaman kullan at malzemeler kullanmaya özen gösterin.
  • Hastalık boyunca, nevresim, havlu ya da kıyafet paylaşımında bulunmayın. Hastalık tamamen geçtiğinde tüm eşyalarınızı iyice yıkayın.

“Alerjik göz nezlesi, anti-alerjenler yardımıyla tedavi edilebilir fakat yine de alerjiye sebep olan maddeden kaçınmak gereklidir.”

Bebeklerde göz nezlesini önleme yolları

göz nezlesi olan çocuk

Bebeklerin göz nezlesine yakalanmasını önleyebilirsiniz. Fakat bunu yapabilmek için, ebeveynlerin aşağıda belirttiğimiz önerileri dikkate alması çok önemlidir:

  • Ellerinizi sık sık yıkayın ya da bebekle ilgilenmeden önce kullanabilmek için yanınızda antibakteriyel bir jel taşıyın.
  • Havlu ve mendil gibi kişisel eşyalarınızı paylaşmamaya özen gösterin.
  • Eğer bebeğinizin herhangi bir alerjisi varsa, buna ne sebep oluyorsa onu önlemek için çocuk doktorunuza danışın.

Son olarak, siz tüm gerekli önlemleri alsanız da bebeğinizin her zaman dış dünyaya maruz kalabileceğini unutmamanız gerekir. Bu yüzden, bir noktada bebeğinizin bu fazlasıyla bulaşıcı hastalığı kapması çok olası olacaktır.

Ebeveynlerin, bebeklerde göz nezlesinin sebepleri hakkında bilgi sahibi olması çok önemlidir, bu sayede bunu zamanında tedavi edebilir ve bebeklerinin daha çabuk iyileşmesini sağlayabilirler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • 1. Tu, E. Y. Conjunctivitis. in Clinical Infectious Disease, Second Edition (2015). doi:10.1017/CBO9781139855952.015

  • 1. Azari, A. A. & Barney, N. P. Conjunctivitis: A systematic review of diagnosis and treatment. JAMA – Journal of the American Medical Association (2013). doi:10.1001/jama.2013.280318


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.