Biberonlar Nasıl Temizlenir?

Söz konusu bebeklerin beslenmesi olduğunda, en çok kullanılan araç biberondur. Bu nedenle enfeksiyonları ve diğer komplikasyonları önleyebilmek için biberonların nasıl yıkanması gerektiğini bilmek çok önemlidir.
Biberonlar Nasıl Temizlenir?

Son Güncelleme: 23 Nisan, 2019

Bütün anneler ellerinden gelenin en iyisini yapmak ve önlerine çıkan her yeni zorluğun üstesinden gelmek ister. Biberonların ve bebeğe yemek yedirirken kullanılan diğer malzemelerin temizliği oldukça önemli bir konudur.

Biberonların nasıl etkili bir şekilde temizleneceğine dair pek çok bilgi vardır. Bu çeşitliliğin içerisinde tabii ki doğru olmayan bilgiler de yer almaktadır.

Farklı fikirlere ve yöntemlere rağmen, önemli olan biberonları mikroplardan ve bakterilerden arındırmaktır.

Bebeklerin bağışıklık sisteminin çok gelişmiş olmadığını  unutmamak gerekir. Bu nedenle, vücutları bakterilere karşı doğal olarak kendilerini koruyamaz.

Her şeyi ağızlarına götürme alışkanlıkları olduğu için, enfeksiyon kapma riskleri yüksektir. Bu nedenle özellikle ilk aylarda bebeklerin temas ettiği her şeyi derinlemesine temizlemek gerekir.

Biberonlar nasıl temizlenir?

Biberon temizliği konusunda pek çok farklı yöntem vardır ancak hiçbiri mükemmel değildir. Üstelik yapılması ve yapılmaması gereken şeylere dair bilgilere ulaşmak da mümkün değildir.

Bununla birlikte, bebekleri besledikten sonra biberonu yıkamak gerekir. Bebeğin sağlığı için zararlı olan mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek için biberonda en ufak bir süt veya yiyecek kalıntısı kalmamalıdır.

Söz konusu biberon ve emzik olduğunda sterilizasyon tartışmalı bir konudur. Bazıları bunun çok önemi olmadığını, hatta su ve sabun ile yıkamanın yeterli olacağını düşünür.

 biberon temizliği

Bununla birlikte, sterilizasyon özellikle bu malzemeleri ilk kez kullanacaksanız gereklidir. Bebeğinizin kullanacağı malzemeleri iyice temizlemek için kullanabileceğiniz iki yöntem vardır:

Mikrodalga kullanımı

Bu yöntem için, mikrodalgaya uygun bir sterilizöre sahip olmanız gerekir. Bu sterilizör, üst veya alt kısmında delikleri olan bir kap şeklindedir ve bu delikler aracılığıyla suyu ve temizlemek istediğimiz malzemeleri koyarız.

Bu yöntemi denemeden önce, temizleyeceğiniz biberon ve diğer malzemelerde “PA” ibaresi olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer bu ibare varsa, bu yöntem malzemelere zarar verebilir.

Soğuk sterilizasyon

Bu yöntemi uygulamak için farklı formlarda ürünler kullanmanız gerekir. Sterilizasyon tabletleri buna örnek olabilir.

İlk olarak kaynayan suyun içerisinde ürünü çözün. Ürünün kullanma kılavuzunda beklemeniz gereken süre yazılıdır. Bu sürenin sonunda malzemeleri sıcak sudan çıkarıp soğuk su ile durulayabilirsiniz.

Aynı tableti birden fazla kez kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Bebeğinizin kullandığı eşyaları sterilize ederken her defasında yeni bir tablet kullanmalısınız.

“Bebeklerin bağışıklık sisteminin çok gelişmiş olmadığını  unutmamak gerekir. Bu nedenle, vücutları bakterilere karşı doğal olarak kendilerini koruyamaz.”

Su ve sabun ile yıkamak yeterli mi?

Bu, annelerin kullandığı en etkili yollardan bir tanesidir çünkü bunlar evde her zaman bulunan malzemelerdir. Bu yöntem basit ve pratiktir.

Bebeğinizin biberonla işi bittikten sonra, yiyecek kalıntılarından kurtulmak için biberonu yıkarsınız. Bu durum, emzik ve kapak için de geçerlidir.

Bu yazımızı da okuyun:Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir?

Biberon yıkarken, biberonun her yerini sabunlu sünger ile iyice sürtmek gerekir. Özellikle çevir-aç kapaklı biberonlar söz konusu olduğunda temizliğe daha fazla dikkat etmelisiniz.

Kalıntılardan kurtulmayı kolaylaştıran özel fırçalar vardır. Tasarımları sayesinde elinizle veya süngerle erişmenizin imkansız olduğu yerlere ulaşabilirsiniz.

biberonları yıkamak

Yıkadıktan sonra, biberonu kuruması için temiz bir yere bırakın. Belirli aralıklarla içinin ve dışının iyice kuruması için biberonu ters çevirebilirsiniz. Kurulamak için bez kullanmamaya özen gösterin çünkü bu bezlerde bebeğinizi hasta edebilecek pek çok mikroorganizma vardır.

Tamamen kuruduktan sonra, malzemeleri nem ve toz olmayan bir yerde muhafaza edin. Eğer bebeğinizin birden fazla biberonu varsa, aynı işlemi hepsi için tekrarlamalısınız. Böylece bebeğinizin kullandığı her şeyin mikroplardan ve bakterilerden arınmış olduğundan emin olabilirsiniz.

Son olarak, biberon temizliğinde tek bir doğru yöntem olmadığını unutmayın. Kendinize en uygun olan yöntemi kullanabilir, yeni fikirler üretebilirsiniz.

Maksimum hijyen sağlayan, bütçe dostu seçenekler olduğunu aklınızda bulundurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Urgellés-Pérez, Y., & Abellas-La O, M. A. (2012). Algunas consideraciones sobre la alimentación del lactante para la conservación de su salud bucal. MEDISAN.

  • Aguayo, J., Serrano, P., Calero, C., Martínez, A., Monte, C., & Rello, C. (2000). Lactancia materna. Salud Entre Todos.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.