Bir Bebeğin Yaşamının 12. Ayı

Bir Bebeğin Yaşamının 12. Ayı

Son Güncelleme: 25 Aralık, 2018

Yaşamının bu döneminde bebeğiniz yeni yiyecekler denemeye çok daha heveslidir.Aynı şekilde bebeğinizi iyi beslemek çok önemlidir.

Bebeğiniz 12. ayında, hayatı biraz daha anlamaya başlayacaktır. Bu aynı zamanda ne yiyecekleri ve yemeyecekleri konusunda daha seçici oldukları zamanlardır.

Bu yüzden bebeğinizin bedeninin ihtiyaç duyduğu besinleri içeren yiyecekleri seçmek önemlidir. Bu besinler bebeğinizin sağlıklı gelişmesine yardımcı olacak ve bebeklik döneminde daha iyi büyümesine katkıda bulunacaktır.
Bu aşamadaki beslenme önemlidir. 12. ay civarında bebekler yemekle ilgili alışkanlıklarını değiştirmeye başlar.

Bebeğinizin beslenmesini güçlendirmek için kraker, jambon, bütün yumurtalar (beyaz proteinler yüksek), balık, peynir ve konserve yiyecekler (ton balığı gibi) kullanabilirsiniz.

Karnabahar ve şalgam gibi yeni sebzeleri de tanıtabilirsiniz. Başka bir deyişle, bebeğiniz, daha önceki aylarda kaçındığınız gaz üreten sebzeleri denemeye hazırdır.

Ispanak ve pancar da harika bir seçenektir. Bu sebzeler 12 aya kadar verilmemeli çünkü methemoglobinemi gibi demir metabolizması bozuklukları üretebilirler.

Bebeğinizi 12. ayda beslemek

Küçüğünüz ilk doğum gününe yaklaşırken, yemeğini çatalla parçalamaya başlayabilirsiniz. Püre hâlindeki yiyecekler pratik görünse de bunlardan kaçınıp çocuğunuzun çiğnemesine fırsat vermek daha iyidir.

Çiğnemeyi öğrenmek erken uyarıların önemli bir parçasıdır.

oyun oynayan bebek

Uzmanlar, katı gıdalardan korkmamayı öneriyorlar. Çocuğunuzun besin emilimine yardımcı olmak için su yudumlamasına izin verin.

  • Domates. Bebeğinizin yemeğine domates ekleyebilirsiniz ama önceden iyice yıkadığınızdan emin olun. Domatesi soyup vermek en iyisidir. Domates harika bir besin değerine sahiptir. C vitamini, antioksidan ve lif bakımından zengindir.
  • Kuru baklagiller. Mercimek ve fasulye gibi baklagilleri sebze ile pişirebilir ve biraz pirinç ekleyebilirsiniz.
    Bu yiyecekler küçüğünüze bol miktarda vitamin, mineral ve lif  sağlar. Küçüğünüz 18 aylık olduğunda, ona bütün baklagilleri (yani kabuğuyla beraber) verebilirsiniz.
  • Yoğurt, peynir ve inek sütü. Bunları kahvaltı, öğle veya akşam yemeklerinde servis yapabilirsiniz. Önemli olan, çocuğunuzun günde 500 ml süt veya türevlerini alması gerektiğini aklınızda bulundurmanızdır.
  • Milkshake yapabilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz bir meyve ile birlikte yoğurt veya peynir yedirebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz daha fazla çeşitli vitamin ve mineral alacaktır.
  • Eklenmiş şeker içeren yağlı peynirler ve yoğurtlardan kaçının.
  • Meyvelerin doğal olarak yüksek şeker içeriğine sahip olması nedeniyle, şeker, çocuğunuzun diyetinin gerekli bir parçası değildir. Aslında bu üç bileşenden hiçbiri gerekli değildir, ancak bebeğinizin yemeklerine lezzet katmak için sınırlı miktarlarda tuz, şeker ve bal kullanabilirsiniz. Bebeğiniz artık bu bileşenlerin tadını çıkarabilir, ancak çok küçük miktarlarda. Tuza gelince, iyotlu tuz tercih etmelisiniz.

Bebeğinizi 12. ayda uyarmak

oyun oynayan çocuk

Bebeğiniz hayatının 12. ayında, muhtemelen öfke patlamaları yaşamaya başlayacak. Bu tamamen normaldir.

Bu aynı zamanda bebeğinizin konuşmayı geliştirmeye ve daha sözlü olarak etkileşime girmeye başladığı aşamadır.

12. ay, çocuğunuzu emziğinden uzaklaştırmak için iyi bir zaman.

Oyuncaklara gelince, küçük parçalar içerenlerden uzak durmalısınız, böylece bebeğiniz onları yutmaya çalışmaz.

B u dönemde çocuklar için popüler bir seçenek, bir kule yapmak için biriktirilebilecek bir dizi yapı taşıdır.

Bazı oyuncakların – geometrik olarak şekillendirilmiş deliklere sahip kovalar gibi, her bire uygun bloklar gibi – aynı zamanda eğlenceli ve eğitici olabilir. Bebeğinizin oynadığı şekil ve renkleri ayırt etmesine yardımcı olurlar.

Ayrıca küçük  sesler ve ışıklar ile bir oyuncak telefon verebilirsiniz.

Bebeğinizin yaşına uygun diğer oyuncaklar

Çocuğunuzun öğrenmesini genç yaşlardan uyarmak için birçok seçenek var.

Çocuğunuzu herhangi bir tehlikeye maruz bırakmamak için mevcut güvenlik standartlarını karşılayan yüksek kaliteli oyuncaklar satın almalısınız.

İşte bazı oyuncak önerileri:

  • Dokular, müzik ve resimler ile küçük kitaplar.
  • Farklı şekil ve boyutlarda bebekler ve arabalar.
  • Her türlü istiflenebilir oyuncak, çocuğunuzun itebileceği veya çekebileceği oyuncaklar, geometrik şekiller vb
  • Müzik Enstrümanları. Bir oyuncak flüt gibi rüzgar aletleri, konuşma gelişimini hızlandırdıkları için özellikle iyi bir fikirdir. Ksilofonlar da konuşma gelişimini desteklemek için mükemmel bir araçtır.

Ağırlık ve boyut

Bu yaşta çocuğunuzun boyu erkek çocukları için yaklaşık 70 cm ve kızlar için 74 cm olmalıdır.

Aynı zamanda 12 aylık bir bebek genellikle 9-10 kg ağırlığındadır ve yaklaşık45 cm’lik bir kafatası çevresine sahiptir.

Bu yaştaki bebeklerin çoğu ilk 4 yan kesici ve 4 azı dişini çıkarmıştır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.