Bırakın Anne Babalarıyla Uyusunlar, Evet Mi Hayır Mı?

Bırakın Anne Babalarıyla Uyusunlar, Evet Mi Hayır Mı?

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2018

Anne babalarıyla uyumak bebeklerin hayatlarının ilk günlerinde ve ilk aylarında bir gereklilik olabilir. Peki ya hayat biraz daha ilerleyip zaman geçince? Onların bizimle birlikte uyumalarına ne kadar daha izin vereceğiz? Bu ve benzer soruların aslında düşündüğümüzden daha basit yanıtları bulunmaktadır.

Anne babaların – özellikle annelerin- sık sık kendilerine sordukları soru, kaç yaşına kadar bebeklerinin onlarla birlikte uyumaları gerektiğidir. Bebeklerin anne babalarıyla uyumalarının ne gibi faydaları vardır? Bu konuda ne önerilmektedir?

Anne Babalarla Uyumanın İyi Tarafları

Güney Afrika’da bulunan Mowbray Doğum Hastanesi yeni doğan direktörü Nils Bergman, bir bebeğin en az 3 yaşına kadar annesiyle uyuması gerektiğini ifade etmektedir. 

Örnek olarak alınan 16 bebeğin uyuma paternlerini gözlemleyen doktor ve ekibi, beşiğinde yalnız uyuyan bebeklerin anneleri ile birlikte uyuyanlara göre 3 kat daha fazla stres seviyesine sahip olduğunu belirlemişlerdir.

Bergman’a göre 3 yaşına kadar anneleriyle uyuyan çocuklar yalnız uyuyanlara göre daha az stres yaşamaktadırlar.

Bunlara ek olarak, beşiklerinde yalnız uyuyan bebekler uyku döngülerinde kesintiler yaşamaktadır. Bu durum, bebeğin normal gelişimini açık bir biçimde etkilemektedir. Anne babalarıyla uyuyan çocuklarda ise bu tip sorunlar yaşanmamaktadır.

uzanan anne baba bebek ayakları

Diğer taraftan, ayrılma esnasında bebeğin yaşayacağı stresin de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Yalnız uyumaya hazır olduğunu hissettiğimiz zaman, yanımızdan ayrılması konusunda hassas bir biçimde ona yardımcı olmalı, yalnız uyuyacağı kendine ait ortamı yeniden kontrol etmeli ve aynı zamanda onun bağımsız olmanın önemini anlamasını sağlamalıyız.

Bebeğin Stresi Konusunda Dikkatli Olun

Bebeklerin hiç bir zaman stres yaşamadıkları düşüncesine sahip olabiliriz. Aynı yetişkinlerde olacağı gibi bebeklerde de böyle bir durumun olmaması çok ideal olurdu. Ancak gerçek şartlarda bebeklerde stres olmaması imkansızdır. Bebeklerin stresli olmadıklarını söylemek, bunun sadece yetişkinlerde görülen bir durum olduğu konusunda kendimizi ikna etmenin yanlış bir yoludur.

Stres, az ya da çok, her insanın hayatında etkin olarak yer almaktadır. Yani çocuklar da belirli durumlarda stres kaynaklı sorunlar yaşarlar.

Bebeklerde stresin belirtilerinden bazıları aşağıdadır:

  • Çabuk öfkelenme
  • Kötü ruh hali

Unutmayın ki bebekler, yetişkinler gibi stresli olduklarında nasıl sakinleşeceklerini bilemezler. Bunun için belki bir rahatlama banyosu yaptırmak, müzik dinletmek ya da sevdiği bir sporu yaptırmak faydalı olacaktır. Bebek için rahatlık ve ferahlık sadece anne babasından gelecektir.

Bu nedenle, bebeğin yatağını ayırma konusunda çok hassas davranmalı, ona uyuyacağı odada güvenli ve rahat bir ortam sağlamalısınız. Dinlenme zamanı geldiğinde, bağımsız olma konusunda ona doğal bir şekilde yardımcı olmalı ve bu deneyimin ona travma yaşatmasına müsaade etmemelisiniz.

kız çocuk ebeveynleri

Son Karar Anne Babalara Aittir

Bebeklerin anne babaları ile uyuması konusunda sabit ve açık bir kural bulunmamaktadır. Diğer yandan bu konuda aile içerisinde yapılacak fikir alışverişi önemlidir. Her baba çocuğu için en iyisinin ne olduğunu bilir ve bunun sonucu olarak onun iyiliğini sağlamaya çalışır.

Yani bebeğin anne babasıyla uyuyup uyumaması gerektiğine ilişkin son karar anne babası tarafından verilecektir. Bazıları bu konuya çok sıcak bakmamakta ve çocuklarıyla beraber uyumaktan kaçınarak onu beşiğinde ya da kendi yatağında uyutmayı tercih etmektedir.

Ani Ölüm

Bazı uzmanlar, bebeklerde ani ölüm durumunun önüne geçebilmek için en başından itibaren yalnız uyumaları ve asla anne babalarıyla birlikte uyumamaları gerektiğini düşünmektedir. Bu güne kadar, bu tür ölümlerin gerçek sebebi bulunamamış olsa da, uzmanlar, bu tür tavsiyelerle riskleri azaltmaya çalışmaktadır.

Bebeklerimizle uyurken bazı önlemler almanın hiç bir sakıncası bulunmaz. Özellikle bebeğimiz yeni doğmuş ya da daha henüz bir kaç aylıksa. Hayatlarının en savunmasız dönemlerinde alacağımız bazı önlemlerle onları incitmekten kaçınabiliriz.

Bu bağlamda, aşağıdakilerden kaçınmak yerinde olacaktır:

  • Bebeğin etrafında büyük boyutlu yastıklar bulunması.
  • Aşırı derecede yorgun olmak. İleri derecelerde yorgunluk, bebeğin ihtiyaçlarını karşılama konusunda dikkat toplama eksikliklerine yol açmaktadır.
  • İçki ve sigara içmek, ilaç kullanmak.
  • Yatakta evcil hayvanların bulunması.
  • Bebeği çok sıkı sararak nefes almasını zorlaştırmak.

Böylece, anne babalar olarak çocuklarımız tarafından ihtiyaç duyulan gerekli bakım ve dikkati vermiş oluruz. Tabi ki onlar da büyüdüklerinde anne babalarına müteşekkir olacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.