Çocuğunuzun Üretken Bir Öğrenci Olmasına Yardımcı Olacak İpuçları

Çocuğunuzun Üretken Bir Öğrenci Olmasına Yardımcı Olacak İpuçları

Son Güncelleme: 16 Şubat, 2019

Çocuklarınızın daha üretken birer öğrenci olması için ders çalışmaktan fazlası gerekir. Başarıları, bu makalede de üzerinde durduğumuz birçok faktöre bağlıdır.

Çocukların üretken birer öğrenci olmasına yardımcı olacak anahtarlar nelerdir? Akademik açıdan öne çıkmak  o kadar da basit değildir.

Çocukların iyi bir okula gitmesinin veya tüm ev ödevlerini yapmasının bunun için yeterli olacağına inanılır. Ancak, karnelerini getirdiklerinde vasat veya vasatın altında bir performansla karşılaşmanız da mümkündür.

Çocuklarınızın üretken öğrenciler olmasına yardımcı olmak için, bunun çalışmak veya yüksek bir IQ’ya sahip olmaktan fazlasını gerektirdiğini bilmelisiniz. Çocuklara ihtiyaç duydukları desteği ve ilgiyi göstermek gibi dikkate alınması gereken birkaç şey vardır.

Bunun karmaşık bir konu olabileceğini biliyoruz. Bu nedenle, çocuklarınızda gerçekten işe yarayacak olan çözümleri bulmak için aşağıdaki ipuçlarını kaçırmayın.

Üretken öğrenci tanımına neler dahildir?

Üretkenlik ve okul başarısı, sadece derslere bağlanmaktadır. Ancak üretkenliği, verimlilikle birlikte anlamak gerekir. Verimliliğin, sürekli meşgul olmak ve hep daha fazlasını yapmak olduğuna dair eski düşüncelerinizi bir kenara bırakın.

Bu bağlamda, çocuklarınızın verimli olmak adına, uzun süre ders çalışmasının gerekli olmadığını bilmek önemlidir. Çocuklarınızın bilgiyi elde etmek için yapması gereken, konsantre olmak ve odaklanmaktır.

Ayrıca, ne okuduklarını anlayabilmeleri ve dikkatlerini aktif olarak yönlendirmeleri de gerekiyor.

Bunu başarmak için, çocukların kendilerini rahat hissetmesi ve lazım olan tüm araçlara sahip olması gerekir. Böylece ihtiyaç duydukları her şeyi yapabilirler.

İşte çocukların daha üretken öğrenciler olmasına yardımcı olacak bazı ipuçları;

üretken öğrenciler

Çocuklarınızın üretken birer öğrenci olmasına yardımcı olacak ipuçları

1. İyi beslenme ve dinlenme

İlk önce, iyi bir beslenme ve yeterince dinlenme gibi temel şeylerle başlamalısınız. Kahvaltıyı atlamadıklarından emin olun. Vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyulan günlük kalorinin %25’i kahvaltıdan sağlanır.

Okula gitmeden önce yemek yemeyen çocukların sınıftaki enerjisi düşük olur. Ayrıca, baş ağrısı çekebilir, dikkat ve bilgi depolama konularında da sorun yaşarlar. Aynı şey, gece yeterince dinlenemediklerinde de görülür.

Öğleden sonraki aktiviteleri için de aynı şeyi öneriyoruz. Derse başlamadan önce iyi bir öğle yemeği ve güzel atıştırmalıklardan yediklerinden emin olun. Hatta mümkünse biraz da kestirebilirler.

2. İyi bir çalışma alanı

Çocuklarınızın ödevlerini yapmak için bir masası olması gerekir. Orada, kendilerini rahat hissedebilir ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı şeyler olmadan çalışabilirler. Unutmayın, çocuğunuzun çalışma alanını dekore ederken mümkün olduğunca sade olmasına özen göstermelisiniz.

Masada her zaman kalem, defter ve ders kitaplarının ve eğer gerekliyse bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarın olup olmadığını kontrol edin. Masada başka bir şey bulunmaması önemlidir. Cep telefonu, tablet veya dikkatlerini dağıtabilecek oyuncakları uzaklaştırın.

“Çocuklarınızın verimli olmak adına, uzun süre ders çalışmasının gerekli olmadığını bilmek önemlidir. Çocuklarınızın bilgiyi elde etmek için yapması gereken, konsantre olmak ve odaklanmaktır.”

3. Ergonomik bir çalışma sandalyesi edinin

Çalışma alanında çocuklarınızın kendilerini rahat hissetmesi için, iyi ve destekli mobilyalara sahip olmaları önemlidir. Bu sebeple, ergonomik bir sandalyeye sahip olmaları gerekir.

Ebeveynlerin çoğu sandalyenin iyi olmaması durumunda, çocukların sürekli hareket edeceğini unutur.

Sonuç olarak, bir şey okurken kaldıkları yeri sürekli karıştırırlar. Bu da, üretken olmayı zorlaştırır.

babasıyla elele ders çalışan çocuk

4. Çocuklarınızla aktif olarak işbirliği yapın

Çocuklarınızla çalışmaya hazır ve istekli olmalısınız. Yardıma ihtiyaçları olduğunda onlara yardım etmekten çekinmeyin….

Bir grup projesi yapmaları gerekiyorsa, evinize gelmelerine izin verin. Bir başka iyi öneri ise, gözlüğe ihtiyaç duyup duymadıklarını anlamak için düzenli aralıklarla gözlerini kontrol ettirmektir.

Son olarak, çocuğunuza duygusal vitaminler sunmayı da ihmal etmeyin. Öz saygısı yüksek olan çocuklar kendi yeteneklerine güvenir. Güven ve yukarıda belirttiğimiz faktörler okulda daha iyi performans göstermelerine yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.