Ferber Metodu Nedir?

Ferber metodunun bebeğin kendi kendine uyumasına yardımcı olmada etkin bir yöntem olduğu düşünülmektedir. Bu yazıda size, Ferber metodunun avantaj ve dezavantajlarından bahsedecek ve nasıl uygulanacağını açıklayacağız.
Ferber Metodu Nedir?

Son Güncelleme: 04 Aralık, 2018

Anne ve babaların en büyük endişelerinden biri çocuklarının uyku problemi yaşamalarıdır. Bu konu ile ilgili olarak, Boston Çocuk Hastanesinde Uyku Düzensizlikleri Pediyatri Merkezi’nin kurucusu olan Dr. Richard Ferber tarafından Ferber metodu ortaya çıkarılmıştır.

Dr. Ferber bu araştırmayı temel alarak, Çocuğunuzun Uyku Problemlerini Çözün (Solve Your Child’s Sleep Problems) adlı kitabı yazmıştır.

Ferber Metodu Nedir?

Ferber metodu, bebeklerin uyku rutini oluşturmalarına katkı sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem, bebeğin kendiliğinden uyumayı öğrenmesini öngörmekte ve anne babanın çocuk ağlasa bile beşiğin yanına gitmemesi gerektiğinin altını çizmektedir. Böylelikle bebeklerin yeni dinlenme alışkanlıkları sekteye uğramamış olmaktadır.

Ferber metodunda, 3 ila 5 ay arasındaki bebeklerin hem fiziksel hem de duygusal anlamda yalnız uyumaya hazır oldukları vurgulanmaktadır.

Bu bağlamda, öncelikle anne ve babaların çocuklarının uyku rutini oluşturması konusunda onlara yardımcı olması gerekmektedir. Bu tür yardımlara örnek olarak, çocukların beşiklerine yerleştirilmeden önce rahatlamaları için banyo yapmaları ya da hafif masaj yapılması gösterilebilir.

uyuyan yenidoğan

Ferber, bu metodun oldukça etkili ancak uygulaması zor bir metot olduğunu kabul etmektedir. Uygulamanın sonuçları birkaç gün ya da bir hafta içerisinde görülebileceği gibi herhangi bir sonuca ulaşılamayan bazı vak’aların da bulunduğunu belirtmektedir.

Dr. Ferber’in kitabında bu metodun nasıl uygulanacağına ilişkin birçok ipucu bulabilirsiniz.

“Richard Ferber, bu konuyla ilgili olarak 20 yıldan fazla süreyle araştırmalar gerçekleştirmiştir. Temel hedefi, uyku zamanı problemleri yaşayan çocuklara yönelik bir teknik geliştirmekti.”

Ferber Metodunun Avantajları ve Dezavantajları

Bu metodun biraz acımasız olduğunu düşünen birçok insan bulunmaktadır. Çünkü çoğu anne ve baba için çocukları ağlarken beşiğine gidip onu sakinleştirmeye çalışmamak oldukça zor bir durumdur.

Ancak bir kısım anne babalar için ise, bebeğin uyku rutininin oluşturulmasına önemli katkısı olduğundan dolayı bu yöntem oldukça efektif bir yöntem olarak görülmektedir.

Bebeğe uyku konusunda yardımcı olmak için en iyi yolun hangisi olduğuna karar vermek gerçekten de çok zordur. Ancak yine de aşağıda Ferber metodunun avantaj ve dezavantajlarını sıralayacağız:

Avantajları

  • Ferber metoduyla çocuğun daha fazla dinlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz.
  • Daha çok erken yaşlardan itibaren çocuk kendiliğinden uyuma alışkanlığı edinir.
  • Uyku zamanı geldiğinde bebek anne ve babasına bağlı olmayacağından, daha sorunsuz ve sakin bir biçimde uyuyacaktır.
  • Herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan kendiliğinden sakinleşmeyi öğrenir.

Dezavantajları

  • Bazıları anne babalar ile çocukları arasındaki bağın bu yöntemden dolayı zedelenebileceğini düşünmektedir.
  • Çocuğun kendine olan güveni etkilenebilir.

Bebeği Uyutmak İçin Diğer Alternatifler

Ferber metodu, dikkat çekme arayışında olan çocuğun çok uzun süre ağlamasının yarattığı stres nedeniyle sorgulanan bir metottur. 

yüzüstü uyuyan bebek

Bu ve diğer bazı nedenlerden dolayı anne ve babalar, bebeklerinin uyku zorluğu çekmemeleri konusunda onlara yardımcı olmak için daha az katı bazı yöntemler tercih etmektedirler. Bebeği uyutabilmek için diğer bazı yöntemler şunlardır:

  • Gün içerisinde uyumaması için bebekle oynayın ve onu eğlendirin. Bu şekilde yorulmasını ve gece kolay bir şekilde uyumasını sağlamış olursunuz.
  • Gece bebeği emzirirken ya da altını değiştirirken, mümkün olduğunca onu rahatsız etmemeye ve uykusunun açılmamasını sağlamaya çalışmak çok önemlidir.
  • Eğer bebeğin uykulu olduğunu görürseniz, henüz uyumuş olmasa dahi onu beşiğine koymak gereklidir. Bu, beşiğin onun dinlenme yeri olduğu gerçeğini anlamasına ve uykuya dalmak için kucağınızda beklemesinin gerekmediğini görmesine fayda sağlayacaktır.
  • Bebek ağladığında yanına gitmek için birkaç dakika bekleyin. Bu arada, fazla ses çıkarmadan ve ışığı açmadan o sırada ne hissettiğini ya da onu rahatsız eden şeyin ne olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
  • Uyku saatinden önce ona sıcak bir banyo yaptırabilirsiniz. Bu banyo onun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
  • Uykuya dalmadan önce bebeği sallamak ve ninni söylemek de faydalı olacaktır. Ninni söylemek, huzur ve rahatlık hormonu olan oksitosin salgılanmasına neden olmaktadır.

Ferber metodunu uygulayıp uygulamamak, bu metotla ilgili olarak anne ve babaların ne kadar memnun olduklarına bağlıdır. Açık olan şey, bu metodun çocukların anne ve babalarına ihtiyaç duymadan uykuya dalmalarına yardımcı olduğudur. Ancak bunun yanında, anne ve babalar için zor bir yöntem olduğunu belirtmekte de fayda bulunmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.