Kadına Yönelik Şiddetin Önüne Geçmenin 7 Yolu

Kadına yönelik şiddeti durdurmak bizim elimizde! Kadınlar olarak şiddet içerikli davranışları tespit etmeli ve bu davranışlara karşı çok geç olmadan bir takım önlemler almalıyız. 
Kadına Yönelik Şiddetin Önüne Geçmenin 7 Yolu

Son Güncelleme: 21 Nisan, 2019

Kadınlar olarak, yalnızca partnerimizden değil herhangi bir kişiden gelen ve şiddet içerikli sayılabilecek her türlü davranış biçiminin farkında olmamız gerekir. Bu bağlamda, genç yaşta kadına yönelik şiddetin nasıl önüne geçilebileceğini öğrenmek büyük önem taşır. Bu durumu fark ettikten sonra saklamak yerine şikayet etmek de bir o kadar önemlidir.

Birçok kadın şiddet içerikli bir durumla karşı karşıya kaldığında nasıl bir duruş sergilemesi gerektiğini bilemez. Bu sebeple, pek çoğu şiddetin bir gün son bulacağı umuduyla bu duruma katlanmaya devam eder.

Fakat asıl bilinmesi gereken şu ki, şiddete meyilli bir kişinin şiddet içerikli davranışlarına son vermesi mümkün değildir. Bu durum fiziksel, psikolojik ve cinsel olmak üzere her türlü taciz ve şiddet türü için geçerlidir.

Kadına yönelik şiddetin farklı türleri nelerdir?

Daha önce de bahsedildiği üzere kadına yönelik yalnızca tek bir şiddet türü yoktur. Şiddet ve taciz, farklı durum ve çevrelerde görülebilir. Kadına yönelik şiddetin çeşitleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır.

Fiziksel şiddet

Kadına yönelik şiddet söz konusu olduğunda akla ilk gelen şiddet türü fiziksel şiddettir. Sebep olduğu izlerden ötürü bu şiddet türü aynı zamanda dışarıdan en belirgin olanıdır. Fiziksel şiddet, bir kadına bir başkası tarafından uygulanan her türlü yaralanma ve fiziksel saldırıların genel adıdır. Yara ve yanık izleri, kesikler ve morluklar gibi izlerden ötürü dışarıdan kolaylıkla fark edilebilir.

Psikolojik şiddet

Psikolojik şiddet, özellikle de partnerleri tarafından kadınlara yönelik psikolojik manipülasyon ve aşağılama eylemlerini kapsar. Herhangi bir fiziksel belirtisi olmadığından ötürü dışarıdan fark edilmesi de zordur.

Aynı sebepten ötürü, psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar genellikle bu duruma karşı sessiz kalmayı tercih ederler. Karşı karşıya kaldıkları durum ve davranışların şiddet olduğunu kabul etme konusunda oldukça zorlanırlar. Ciddiye alınmayacaklarından veya kimsenin onlara inanmayacağını düşündüklerinden ötürü bu durumu ifade etmekten çekinebilirler.

Psikolojik şiddet herhangi bir fiziksel belirti bırakmasa bile bir kadının psikolojik sağlığı ve özgüveni üzerinde ciddi etkiler yaratabilir.

Kadına yönelik şiddet yalnızca ev ortamında karşılaşılan bir durum değildir. Kadınlar pek çok farklı çevre ve ortamda şiddete maruz kalabilirler.

Obstetrik şiddet

Hamilelik ve doğum ile ilgili konularda kadınlar kendi kararlarını verebilme özgürlüğüne sahipler. Fakat ne yazık ki çoğu zaman tıbbi personeller hastalara danışmadan tıbbi müdahale kararlarını kendilerine en uygun olacak şekilde vermektedirler.

Bununla birlikte, annenin isteklerine tamamen ters düşecek şekilde aksiyon almaları da mümkün. Obstetrik şiddet olarak bilinen bu şiddet türü aynı zamanda tıbbi personellerin kadınlara karşı insanlık dışı muamelelerini de kapsar.

Cinsel şiddet

Bu şiddet türü kadının rızası dışında olan, agresif ve cinsel içerikli eylemleri kapsar. Cinsel taciz de cinsel içerikli eylemler sınıfına dahildir. Kadınların kendi cinsellikleri ile ilgili karar vermelerine müdahale edilmesi veya izin verilmemesi de bir çeşit cinsel şiddettir. Kadınların her zaman kimle, nasıl ve ne zaman birlikte olacaklarını seçme hakkına sahip olduklarını unutmamak gerek.

Sembolik şiddet

Bu şiddet türü gündelik hayatta oldukça kolay gözlemlenebilir. Kadınları hedef alan ve küçümseyen mesajlar, şakalar, propagandalar, şarkı sözleri ve benzeri içerikler bu şiddet türüne dahildir. Örneğin, kadınları zayıf ve kırılgan olarak nitelendiren şarkı sözleri sembolik bir şiddet türüdür.

İş yerinde şiddet

Kadınlar sıklıkla iş yerinde şiddete maruz kalmaktadırlar. Bazı bahane ve gerekçelerden ötürü bu şiddet ve ayrımcılık türü genellikle gizli kalmaktadır. Kadınlar olarak, iş yerinde şiddete maruz kalmamak için becerilerimizi, yetkinliklerimizi ve eşitliğin önemini savunmamız oldukça önemlidir.

“Kıskançlık, mahremiyetin ihlali, arkadaş çevresi ve aileden soyutlanma gibi durumların tümü kadına yönelik şiddetin birer örneğidir.”

Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için atılması gereken adımlar

Kadına yönelik herhangi bir şiddet türünün varlığından şüpheleniyorsanız bunu tespit etmek ve buna engel olmak için atılması gereken bazı adımlar mevcut. Kadına yönelik şiddet her an ve her kadının başına gelebilecek bir durumdur. Bu sebeple, bu durumun farkında olmalı ve buna karşı bir takım önlemler almalıyız.

kadına şiddet maduru
  1. Şiddet içerikli davranışı belirleyin. Eğer çevrenizden birinin şiddete meyilli olduğundan şüpheleniyorsanız, bu kişinin size karşı olan tutum ve davranışlarını dikkatlice gözlemleyin. Bu kişinin davranışlarının şiddet içerikli olup olmadığından emin olamıyorsanız güvendiğiniz bir arkadaşınızla veya aile üyenizle bu konu hakkında tartışabilirsiniz.
  2. Şiddet içerikli davranışları normalleştirmeyin. Bir başkası sizin hakkınızda yıkıcı karşılaştırmalar, tahrik edici ve kontrol edici eylemlerde bulunuyorsa bu durum şiddet içermektedir. Bu ve benzeri bir durumda kalır veya tanık olursanız harekete geçmenin vakti gelmiştir. Şiddeti görmezden gelmek ve normalleştirmek bu durumun yalnızca devam etmesine hatta daha da kötüleşmesine yol açabilir.
  3. Destek almaktan çekinmeyin. Herhangi bir şiddet türüne maruz kaldıklarında kadınların destek almaları çok önemlidir. Sizi ilgiyle dinleyecek, durumun ciddiyetinin farkına varacak ve yargılamayacak insanlardan destek almak bu durumla yüzleşebilmek için cesaret ve güç bulmak açısından oldukça önemlidir.
  4. Güçlü kadın olun. Söylemesi yapmaktan daha kolay olsa da güçlü kadın olmak imkansız değildir. Asıl önemli olan sizi bu durumdan kurtaracak kararları vermenizi sağlayacak gücü içinizde bulmaktır. Şiddet içerikli bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bunu kendinize itiraf edebilmeli ve bu durumdan kurtulmanın yollarını aramalısınız.
  5. Psikolojik yardım alın. Şiddet içerikli bir durumla karşı karşıya kaldıklarında kadınların özgüvenlerinin etkilenmesi oldukça normaldir. Şiddete maruz kalan kadınlar genellikle güvensiz ve mağdur hissederler. Psikolojik yardım alarak bu durumun düzeltilmesi mümkün.
  6. Kadına yönelik şiddetle alakalı ne yapabileceğinizi öğrenin. Bilgili ve farkında olunduğu taktirde kadına yönelik şiddete bir son verilebilir. Bu şekilde yalnızca kendimizi korumakla kalmaz, çevremizde benzer bir durumla karşı karşıya kalan kişilere de yardımcı olabiliriz.
  7. Herhangi bir şiddet türüne tanıklık ettiğinizde şikayette bulunun. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmenin en etkili yollarından biri budur. Herhangi bir şiddet içerikli davranış fark ettiğiniz an asla sessiz kalmayın.
  8. Çocuklarınıza kendilerine ve başkalarına nasıl davranılması gerektiğini öğretin. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek verebilmek için hem kız hem de erkek çocuklarına başkalarına karşı saygılı ve ağırbaşlı davranmalarını ve aynısını karşı taraftan da beklemeleri gerektiğini öğretin.

Herhangi şiddet içerikli bir durumla karşı karşıya kaldığımızda kabullenmek yerine bu duruma bir son vermek için çaba harcamalıyız. Kadınlar olarak hepimiz şiddet içerikli hareketlerin hedefiyiz ancak bilinçli olmak bu duruma bir son vermek açısından büyük önem taşır. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek mümkün.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.