Montessori Metodunu Kullanarak Bir Sınıfı Düzenlemek

Montessori Metodunu Kullanarak Bir Sınıfı Düzenlemek

Son Güncelleme: 30 Haziran, 2018

Bu yazımızda Montessori metodunu kullanarak bir sınıfı düzenlemenin yollarını bulacaksınız.

Montessori sınıflarında, çocuklara kendi sosyal etkileşimlerini nasıl düzenleyecekleri öğretilir. Bu yönteme göre bir sınıf düzenlemek için odada çocukların yeni şeyler öğrenip oyunlar oynayabileceği yerler bulunmalıdır.

Bu faaliyetler birçok farklı şekilde gerçekleştirilmelidir: bireysel veya toplu olarak, küçük ya da büyük gruplar halinde vb.

Çevrede mevcut olan tüm eşyalar çocukların büyüklüğüne ve yaşlarına uyarlanmalıdır. Bu kural aynı zamanda mobilya, raflar, mutfak eşyaları, sofra gereçleri ve eğitim materyalleri için de geçerlidir.

Bir sınıfın Montessori yöntemine göre organize edilmesinin bir başka özelliği de odak noktasının bulunmamasıdır.

Bu, diğer şeylerin yanı sıra, öğretmenin sınıfın merkezine ya da çocukların dikkat odağına yerleştirilmediği anlamına gelir. Aksine, herkes birlikte sınıf topluluğunu oluşturur.

Düzenlemenin önemi

Düzenleme ve organizasyon, çocukların gelişimini bağımsızlık, sınırları olan özgürlük, doğal psikoloji, fiziksel ve sosyal gelişime saygıyı öne çıkaran Montessori yönteminin anahtarlarından biridir.

Diğer özellikleri arasında Montessori tarzı sınıfların sıcak, iyi organize edilmiş ve davetkâr olması vardır. Çocukları ve gençleri rahat ve kendi evinde gibi hissettiren kanepeler, halılar ve çiçekler vardır.

montessori metodu

Montessori yöntemine göre sınıf nasıl düzenlenir?

Montessori metodunu kullanarak bir sınıfı düzenlemek için 10 kural:

1. İyi aydınlatma

Dikkat edilmesi gereken ilk unsur aydınlatmadır. Sınıf doğal aydınlatılmış olmalıdır, yumuşak renkler kullanılmalı ve açık alanlar bulunmalıdır. Odaklı ve rahat bir aktivite yapmamızı sağlayan bir ortamı bu şekilde oluşturabiliriz.

2. Materyallere erişim

Öğrenme materyalleri erişilebilir raflardadır. Bu, öğrencilerin çalışmalarını yerine getirirken bağımsızlığı teşvik eder.

Montessori sınıflarında, her şey olması gereken yerdedir. Öğrencileri rahatlatıp ilham veren bir uyum ve düzen duygusu vardır.

3. Tanımlı alanlar

Bu tür sınıfta, grup ve bireysel faaliyetler için yeterli alanlar vardır. Burada öğrenci becerilerini geliştirip güçlendirebilir.

Tüm alanlar sınıfta belirli amaçlar için belirlenmiştir. Çeşitli çekici malzemelerle dolu raflar veya masalar vardır.

4. Huzur ve düşünmeye ayrılmış alan

Montessori sınıflarında yer alan ana farklılıklardan biri, huzur ve düşünmeye adanmış bir alandır.

Burası papatya dolu bir vazo veya renkli balıklarla dolu bir akvaryum gibi iyi seçilmiş şeylerin bulunduğu bir köşe veya masadır.

Eğitim sistemi çocukların gelişimi düşünülerek düzenlenmelidir.

-Richard Gerver-

5. Okuma alanları

Montessori sınıflarında, her zaman kitaplar için yerler vardır. Bunlar, çocukların rahatça kitap okuyabilmesi için mükemmel bir şekilde tasarlanmıştır. Bu şekilde, çocukların kitaplara olan ilgi ve tutkusu teşvik edilir.

6. İyi tasarım

Diğer bir özellik ise sınıfların mükemmel bir şekilde tasarlanmasıdır. Tüm öğrenim materyalleri açık ve kolay erişilebilir raflar üzerindedir. Sonuç olarak, malzemeler her zaman en basitten en zora doğru düzenlenir.

7. Öğretmenin özgürlüğü

Öğretmen dikkatin merkezi olmadığı için yerini tespit etmek zor olabilir.

Öğretmen genellikle yere ya da masaya oturur. Bu sayede öğrencilerini sıkı çalışırken görebilir, ilerlemeleri hakkında notlar alıp çocukların sorularını dinleyebilir.

8. Duvarlardaki Resimler

Montessori sınıfları genellikle küçüklerin ilgisini çekmek amacıyla duvarlara asılmış gerçek hayat görüntüleri içerir. Görüntüler insanları, nesneleri veya sahneleri gerçek hayattan olacak şekilde göstermeli ve çocukların göz seviyesinde olmalıdır.

montessori metodu sınıf düzenlemesi


9. Küçük mobilya

Sınıftaki mobilyaların tümü, mesela raflar çocukların boyuna göre ayarlanmalıdır. Bunlar, çocukların öğretmenin yardımı olmadan kitaplara ulaşmasına izin vermeyecek şekilde olmalıdır.

Ayrıca masa ve sandalyeler çocukların büyüklüğüne göre olmalıdır, böylece öğrenciler tarafından kolayca kullanılabilir.

10. Bitkiler

Son olarak, tüm Montessori sınıflarında bitkiler vardır. Sınıfların en göze çarpan özelliklerinden bir diğeridir bu, çünkü çocukların çevrenin koruyucuları olarak birlikte çalışmasına yardımcı olur. Örneğin, bitkileri sırayla sulayabilirler.

Eğitim alanlarını organize etmek için Montessori yönteminin büyük faydaları vardır ve bu yöntem giderek daha popüler hale gelmektedir. Bu değişikliklerden bazılarını uygulayın ve küçüklerde gördüğünüz sonuçları değerlendirin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.