İlk kez anne olanların 11 hatası

İlk kez anne olanların 11 hatası

Son Güncelleme: 10 Mayıs, 2018

Özellikle de ilk kez anne oluyorsa, bir kadının çocuğunu yetiştirirken bazı hatalar yapması oldukça normaldir. Kimse mükemmel değildir, ancak bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır; bu yüzden eğer bu çok yaygın olan hataların ne olduğunu önceden bilirseniz, bu hataları yapmaktan rahatça kaçınabilirsiniz.

Eğer yeni anne olmuşsanız, bu listede yer alan hataların bazılarını yapmış ya da yapıyor olma olasılığınız oldukça yüksek. Endişelenmeyin, her şeyin bir çaresi vardır. Bu liste sayesinde neler olduğunu anlayabilir ve bu hataları tekrar yapmanın önüne geçebilirsiniz.

İlk kez anne olanların yaptığı en yaygın hatalar

Her duruma panikle yaklaşmak

Birçok anne, bebeklerinin kusması veya öğürmesi yüzünden aşırı tepki verir. Bebek, genel olarak annenin hislerini ve ruh halini algılayabilir. Annenin endişesi ve siniri çocuğu daha da endişeli ve telaşlı bir ruh haline sokabilir. Bunun için, her şeyi daha sakin bir şekilde korkuya kapılmadan yapmaya çalışmalısınız.

Bebeğin bütün eşyalarını birinci yaşı dolana kadar sterilize edin.

Bebeklerde hijyen özellikle hayatının ilk haftalarında olmazsa olmazdır, ancak bunu takıntı haline getirmeyin. Eşyalarının temizliğini, bebeklerin kendi savunmaz mekanizmalarını geliştirmeleri için birtakım bakterilerle temas etmeye ihtiyacını düşünerek yapın. Ancak tabi, enfeksiyon kapabilecekleri kadar da az değil.

Karnını doyurmak için bebeği uyandırmak

Bebeklerkarınları acıktığında uyanır ve genel olarak uykularının bölünmemesi gerekir. Eğer kendisi uyanmamışsa, bırakın uyumaya devam etsin. Uzmanlar hayatlarının ilk haftalarında bebeklerin her 3 saatte bir kez gıda almalarını öneriyor. Ancak bu, onları beslemek için uykusunu bölmeniz gerektiği anlamına gelmiyor.

Fazla sıkı giydirmek

sımsıkı giydirilmiş bebek

Bebekler hayatlarının ilk haftalarında kolay üşüme eğilimindedir ve onları fazla sıkı giydirirseniz, çok fazla terlerler.

Vücut sıcaklığını dengede tutmak her şeyin çözümü. Bebeğinizin üşüdüğünü veya terlediğini anlamak için ellerine ve ayaklarına dokunabilirsiniz. Eğer boynu ve başı terlemişse, bu onun çok fazla sıcakladığına işaret eder.

Gün içinde uyurken hiç ses çıkarmamak

Bir buçuk ayın sonunda, bebeklerin uyku düzeni gece-gündüz döngüsünü ayırt edebilmeye başlar ve geceleri daha fazla uyumaya eğilimlidir. Bu nedenle, bebeğin gündüz olduğunu anlaması için evdeki günlük sesleri uykusunda duyması gerekir. Aksi takdirde, eğer uyurken eve tam sessizlik hakimse, en ufak bir ses bile onu uyandırmaya yeter.

Bebeğini diğerleriyle karşılaştırmak

Bir çocuk başka bir çocukla karşılaştırılmamalıdır. Her biri kendi hayat temposuna göre yaşar ve normal aralıkta oldukları sürece, endişelenmeye gerek yoktur.

Tıbbi muayenelerde, pediatri uzmanı bebeğin normal gelişip gelişmediğini inceler; bu nedenle kendi deneyiminizi başka annelerinkiyle karşılaştırmayın, her biri farklı hızlarda büyüyecektir.

Her gün banyo yaptırmak

Pediatri uzmanları bebeğin haftada iki ila üç kere banyo yapmasının yeterli olduğu kanaatinde. Eğer her bez değişiminden sonra, poposunu bir ıslak mendil veya sünger yardımıyla temizliyorsanız, o zaman her gün banyo yaptırmanıza gerek yok. Ayrıca, daha yumuşak bir cilt için daha az sabun kullanabilirsiniz.

bebeğinin elini tutan anne

Biraz kestirmek için bebeğin uyku saatlerini değerlendirmemek.

Bu, ilk kez anne olanların çok sık yaptığı bir hata. Bu anneler bebeklerinin uyku saatlerini daha çok ev işlerini yapmak için değerlendirirler, ancak birkaç hafta içinde ne kadar yorulduklarının farkına varırlar. Bebeğin ilk yılı içinde, annelerin yaklaşık 400 ila 750 saat uykusuz kaldığı tahmin edilmektedir.

Kimsenin bebeğine dokunmasına izin vermemek

Yeni anne olanlarda oldukça yaygın olan bu alışkanlık, başkalarının bebeğine dokunmaları veya öpmeleri halinde onu hasta edeceğini düşünmeleriyle gelişir. Ancak, eğer birisi gerçekten hastaysa, o kişinin bebekten uzak durması gerektiği herkesin bildiği bir şeydir.

Daha sık çıkması için saçını kesmek

Bebeğinizin birinci yaşına kadar saçlarının kesilmesi önerilmemektedir. Saçın kestikçe daha gür çıkacağı inanışı bir efsanedir. Çünkü, çıkan saç yine aynı saç olacaktır.

Öte yandan, bebekler vücut ısılarını kafalarından kaybedebilirler. Bir yaşını doldurana kadar, saçın rengi, tipi ve dokusu tam olarak belli olmayacaktır ve bunları belirleyen genetik faktörlerdir.

Çift olmayı ihmal etmek

Yeni anne olmuş bir kadının her dakikasını bebeğiyle geçirmek zorundaymış gibi hissetmesi oldukça normaldir, ancak mümkün olduğunca bir çift olarak da vakit geçirilmelidir. İmkan buldukça, bir bakıcı tutun veya bir aile yakınınızın yardımını isteyin, ya haftada bir kez ya da 15 günde bir. Birlikte hem güzel vakit geçirebilir hem de baş başa kalabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.