Bebeklerin Ebeveynlerinin Yatağında Uyuması Uygun Mudur?

Bebeklerin Ebeveynlerinin Yatağında Uyuması Uygun Mudur?

Son Güncelleme: 05 Ağustos, 2018

Bebeklerin ebeveynlerinin yatağında uyuması konusu birçok tartışmayı beraberinde getirmektedir. İşin aslı, uzmanlar bu konuda yapılması gereken üzerinde uzlaşamamışlardır.

Ebeveynlerin yataklarını bebekleriyle paylaşmasının negatif yanları, zaman zaman pozitif yanlarını aşmaktadır çünkü ebeveynler bunun uğrunda özel hayatlarını feda etmelerinin yanı sıra, uykularını da yeterince iyi alamayabilirler.
Eğer siz de bebeğinizin sizin yatağınızda uyuması konusunda tereddüt yaşıyorsanız, bu konu üzerinde partnerinizle konuşup karar vermeniz daha uygun olacaktır.Eğer ki seçiminiz bebeğinizin sizinle uyuması yönünde olacaksa, bu kararın sadece sizin değil, çocuğunuzun da iyiliği yönünde olacağından emin olmalısınız.

Bebeklerin Ebeveynlerinin Yatağında Uyuması Uygun Mudur?

Bebekler büyüdüğünde, ebeveynlerinin yatağında uyuma alışkanlığı, bırakılması zor bir alışkanlığa dönüşmeye başlayacaktır. Ebeveynlerinin yatağında uyumasına izin verilen bebeklerin daha sonra kendi yataklarında uyumaya başladıklarında aslında bundan daha çok keyif aldıkları ortaya çıkmıştır.

Aynı yatakta uyumak, emziren anneler için pozitif olabilir çünkü, bebeği beslemek için yataktan kalkmalarına gerek kalmayacaktır.

Buna ek olarak, bebeğin uyanık olması ve uykuya dalması arasındaki geçiş daha kolay olacaktır. Ayrıca bir bebeğin annesinin göğsünde uyuyakalması kadar mutluluk verici ve rahatlatıcı hiçbir şey yoktur.

Bu konuda bir karara varmak için öncelikle, bebeğin ebeveynlerin yatağında uyumasının olumlu yanları değerlendirilmelidir. Eğer olumlu taraf ağır basıyor ise, o zaman iyi bir fikir denilebilir. Öte yandan eğer ki bu durum ebeveynler yada bebek için rahat olmayacaksa, demek ki bebeğinizin kendi yatağında uyuması daha uygundur. Kısacası bu konuda önemli olan tüm ailenin ihtiyacını göz önünde bulunduran, uygun seçeneği değerlendirerek, doğru olanı yapmanızdır. Bu aileden aileye değişebilecek, kişisel bir karardır ve eğer ki değişiklik gerekirse uygulanacak seçenek farklılık gösterebilir.

ayaklar anne baba çocuk

Bebeklerin Ebeveynlerinin Yatağında Uyumasının Yararları

Bebeklerin ebeveynlerinin yatağında uyumasının yararları temel olarak şu şekilde sıralanabilir:

1. Uyku Zamanlarınızı Senkronize Eder

Anneler ve bebekleri arasında derin bir bağ bulunur ve genellikle birlikte uyumak bebekler ve ebeveynlerin uyku zamanlarının birbirine göre ayarlanmasını sağlar.

2. Emzirmeyi Kolaylaştırır

Yatağı paylaşmanın olumlu yanlarından biri de annelerin gece yataktan kalkmaya ihtiyaç duymadan bebekleri emzirebilmesidir. Ek olarak bu süt üretiminin devamlılığını sağlar ve ovulasyonu baskılar ve çocuğun kilo almasına yardımcı olur.

“Bebek sahibi olma kararı çok önemli bir karardır. Bu karar aynı zamanda kalbinizin sonsuza kadar başkası için atması kararını da beraberinde getirir.”
–Elizabeth Stone–

3. Uykuyu İyileştirir

Anneleriyle birlikte uyuyan ve anne sütü ile beslenen bebeklerin derin uyku evrelerinde daha kısa uyuduğu belirlenmiştir. Bebeklerin hafif uyku uyumasının fizyolojik olarak daha sağlıklı ve güvenli olduğu bilinmektedir.

Annenin yataktaki hareketleri ve anne sütünün kokusunu alabilecek yakınlıkta olmasının bebeklerin daha uzun süreli ve daha hafif bir uyku uyumasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Bebeklerin Ebeveynlerinin Yatağında Uyumasının Yaratabileceği Problemler

Aşağıda sizlere, bebeklerin ebeveynlerinin yatağında uyumasının sebep olabileceği bazı dezavantajları listeledik

1. Mahremiyet Eksikliği

Çocuğunuz dünyaya geldikten sonra cinsel hayatı eskisi gibi devam ettirmek bir çok çift için zorlu olabilmektedir. Eğer ki ebeveynler yataklarını bebekleriyle paylaşmaya karar verirlerse, bu mahremiyeti mutlaka azaltacaktır. Sonuç olarak bu durum, ebeveynlerin seçimi olup olmadığı fark etmeksizin, var olan zor duruma ek bir engel oluşturacaktır.

2. Ani Ölüm

Bebeğiniz ile birlikte uyumanızın temel dezavantajı, yanlışıkla ebeveynleri tarafından ya da yataktaki yastık veya çarşaf gibi objeler ile bebeğin boğulması riskidir.

Diğer bir yandan bebeğin yataktan düşmesi ya da çok fazla sarmalanması sonucu vücut sıcaklığının aşırı yükselmesi ve hipertermiye girmesi gibi riskler de mevcuttur.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, ebeveynlerinin yatağında uyuyan 3 aylıktan küçük bebeklerin Beklenmedik Bebek Ölümü Sendromuna yakalanma risklerinin ebeveynlerinin yatağında uyumayan bebeklere kıyasla 5 kat fazla olduğunu göstermektedir.

anne bebek sarılarak uyuyor

3. Bağımsızlık Hissini Etkiler

Çocukların tek başlarına, bağımsız hissedebilmesi ve iyi bir psiko-duygusal gelişimi tamamlayabilmeleri için, doğumdan itibaren yalnız, kendi yataklarında uyumayı öğrenmeleri en iyisidir. Aksi takdirde, onları uzun vadede ebeveynlerinden ayırmak zor olacaktır.

Son olarak, bunun nihayetinde çiftin vermesi gereken bir karar olduğunu unutmayın. Yatağın paylaşılmasının belli avantajları vardır, çünkü bebek ve ebeveynler arasında sıkı bir bağ oluşturur ve beslenmeyi kolaylaştırır.

Ancak, yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu uygulama tamamen güvenli değildir ve dezavantajları da bulunmaktadır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.