Çocuğumun Cildi Kaynar Suyla Yandıysa Ne Yapmalıyım?

Çocuğumun Cildi Kaynar Suyla Yandıysa Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2018

Çocuğumun cildi kaynar suyla yandı! Kuşkusuz, bu tür ev kazaları anne babaların hemen paniğe kapılmasına neden olacaktır.

Dolayısıyla, bu tür acil durumlara doğru tepki vermek çok önemlidir. Çocuğunuzun acı çekmesine yol açabilecek farklı yanık dereceleri konusunda ne yapabileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Her ne kadar çocuklarımızı korumak ve onlara bakmak için her zaman çok dikkatli davransak da ev kazaları kolaylıkla gerçekleşebilir. Mutfakta gerçekleşen yanıklar, çocukların yaşadığı en yaygın ev kazaları arasında ilk sırada yer alıyor.

Bu olası kazaları önlemek için tüm güvenlik önlemlerini almalıyız. Aynı zamanda, bir çocuğun cildinin kaynar suyla yanması gibi acil bir durumla başa çıkmak için temel ilk yardım kurallarını bilmemiz gerekir.

Çocuğumun cildi kaynar suyla yandıysa ne yapmalıyım?

Çocuğunuz kaynar suyla yandıysa, yapılacak ilk şey sakin olmaktır. Daha sonra bu yazımızda verdiğimiz talimatları dikkatle izlemelisiniz. Bu şekilde çocuğunuza acil bir durumda ihtiyaç duyduğu yardımı sağlayabilirsiniz.

Yapılacak ilk şey, çocuğu hızla mutfaktan uzaklaştırmaktır. S onra çocuğu aydınlık ve havadar bir odaya götürün. Burada çocuğunuzda birinci, ikinci veya üçüncü derece yanık olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

Böylece hangi tedaviyi uygulamanız gerektiğine karar verebilirsiniz : Bu yanık evde tedavi edilebilir mi yoksa doğrudan hastaneye gitmeli mi?

ev kazaları

Çocuğunuzun yanıkları hafif ise kaynar sudan etkilenen bölgeyi örten kıyafetleri çıkartabilirsiniz. Daha sonra etkilenen bölgeye yaklaşık 3 ila 5 dakika boyunca soğuk su uygulamalısınız. Bu, acıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun kıyafetlerinin hangi durumda olduğuna çok iyi dikkat etmeniz gerek. Cildine yapışmışsa hiç dokunmadan hemen hastaneye gidin.

Birinci derece yanıklar için ne yapmalı?

Birinci derece yanıklar cilde sadece yüzeysel hasar verir. Ancak yine de canınızın yanmayacağı ve cildin kızarıp iltihaplanmayacağı anlamına gelmez. Birinci derece yanıklar cildi güneş yanıkları gibi kırmızımsı bir renge çevirecektir, ancak herhangi bir kabarma olmayacaktır.

Çok küçük yanıklar için bazı basit tedaviler şunlardır:

  • Etkilenen bölgeyi en az 5 dakika soğuk suyla soğutun. Tahrişe yol açacağı için yanığa asla buz uygulamamanız gerektiğini unutmayın.
  • İbuprofen bazlı bir ilaç verin.
  • Aloe vera veya diğer yatıştırıcı kremler gibi hipoalerjenik bir nemlendirici uygulayın.

“Çocuğun giysisinin cildine yağışmış olduğunu fark ederseniz, çıkarmaya çalışmayın ve hemen hastaneye gidin.”

Birinci derece yanıklar, herhangi bir yara izi bırakmadan 5 gün içinde iyileşebilir. Ancak etkilenen bölgeler yüz, genital bölge, el veya ayak ise yanık hafif bile olsa doktora gidin . Çünkü bu bölgelerdeki cilt çok hassastır ve özel dikkat gerektirir.

su kabarcığı

İkinci ve üçüncü derece yanıklar için ne yapmalı?

İkinci ve üçüncü derece yanıklar uygun şekilde tedavi edilmezse cilt üzerinde iz bırakabilir. Yanıklar doğru şekilde tedavi edilmezse, cilt deforme olabilir veya yara izi kalabilir.

Oldukça ciddi bir yanık olduğunu düşünüyorsanız, derhal bir ambulans çağırın ya da daha hızlı olacağını düşünüyorsanız hemen hastaneye gidin.

İkinci veya üçüncü derece yanıklarda cilt kızarır ve şişer. Kabarcıklar hemen görünür ve en şiddetli durumlarda, cilt beyazımsı veya siyah görünebilir. Kişi yanmış bölgenin uyuştuğunu hissedebilir ama aynı zamanda çok acı da çekebilir.

Elbette, en iyi tedavinin tedbir olduğunu bilmeniz önemlidir. Sıcak su dökülmesiyle oluşan yanıklar çok acı vericidir. En kötü durumlarda, kaynayan suyla sadece üç saniye temas sonrası cilt üçüncü derece yanıklara maruz kalabilir.

Çocuğunuzun cildinde yanık oluşması hâlinde ne yapacağınız konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, hemen doktorunuza danışın ya da hastaneye gidin. Bu gibi durumlarda tedavi konusunda cimrilik etmemelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gandhi, M., Thomson, C., Lord, D., & Enoch, S. (2010). Management of Pain in Children with Burns. International Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1155/2010/825657
  • Mayo Clinic. Quemaduras: primeros auxilios. Febrero 2022.
  • Mayo Clinic. Prevención de quemaduras: protege a tu hijo de las quemaduras. Febrero 2021.
  • Jeschke, M. G., & Herndon, D. N. (2014). Burns in children: Standard and new treatments. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)61093-4
  • Sheridan, R. L. (2017). Burns in children. In Journal of Burn Care and Research. https://doi.org/10.1097/BCR.0000000000000536.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.