Çocuğunuzun Dişi Kırılırsa Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuzun bir yerden düştüğünde veya bir yere çarptığında dişini kırmış olma ihtimali oldukça yüksektir. Eğer çocuğunuzun başına böyle bir şey gelirse panik yapmanıza hiç gerek yok. Yazıyı okumaya devam edin ve çocuğunuzun dişini kırdığı durumlarda izlemeniz gereken adımları öğrenin. 
Çocuğunuzun Dişi Kırılırsa Ne Yapmalısınız?

Son Güncelleme: 02 Mart, 2020

Çocuklar yaşları gereği umursamaz ve haylazdırlar. Fırsat buldukça koşmayı, oyun oynamayı ve bir şeylerle uğraşmayı çok severler. Fakat, bu oyun zamanlarının sonu her zaman iyi bitmeyebilir. Eğer çocuğunuz dişini kırarsa, birazdan paylaşacağımız adımları izlemek size yardımcı olabilir.

Süt dişi veya yetişkin dişi olması fark etmeksizin, çocuğunuz bir kaza sonucu dişini kırabilir. Her iki durumda da yapılması gerekenler arasında dişçiye gitmek mutlaka vardır. Günümüzde çoğu diş hekimi acil randevu taleplerini kabul etmektedir.

Süt dişleri ve görevleri

Diş kırılmaları genellikle 12 yaş altı çocuklarda görülür. Bu istenmeyen durumun gelişmesinde pek çok faktör rol oynar. Öncelikle, süt dişleri yetişkin dişlerine kıyasla çok daha hassas oldukları için zarar görmeye daha müsait bir yapıdadırlar. 

Ek olarak, bu yaş grubundaki çocukların motor becerileri gelişmeye devam etmektedir. Birtakım temel becerilerini hala geliştirirken bazı kompleks becerileri de yeni yeni öğrenirler. Süt dişlerinin hassas olma durumunu da göz önünde bulundurduğumuzda, çocukların düşme veya çarpma etkisi ile dişlerini kırmaları muhtemeldir. Bu büyümenin bir parçasıdır.

Süt dişinin kırılması, çocuğun ağız sağlığını tehlikeye sokacak bir duruma yol açabilir. Çünkü süt dişlerinin görevi, yetişkin dişleri gelene kadar çocukların besinleri çiğnemelerine yardımcı olmaktır.

Süt dişlerinin yetişkin dişleri gelene kadar oldukları yerde kalmaları büyük önem taşır. Süt dişinin kırılması ve dolayısıyla yerinin boş kalması, orayı dolduracak yetişkin dişinin yanlış yöne doğru çıkmasına sebep olabilir.

süt dişi dökülmesi

Çocuğum dişini kırarsa ne yapmalıyım?

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, çocuğunuzun dişi kırıldığında ilk olarak dişçiye gitmeniz çok önemlidir. Diş çarpmanın etkisiyle kırılmadıysa bile, başka durumların gelişebilmesi ihtimaline karşı yine de dişçiye görünmekte fayda var. İşte bunlardan bazıları:

  • Sinirlerin zarar görmesi sonucu ağrı ve rahatsızlık hissedilmesi.
  • Doku ölümü olarak da bilinen dişin tamamının kaybı ile sonuçlanan nekroz durumu.
  • İleride bir takım problemlere yol açabilecek diş eti problemleri.
  • Güçlü bir darbe sonucu diş sağlamlığını kaybedebilir.

Kırık diş

Fakat, çocuğunuzun dişi tamamen veya kısmi de olsa kırılmışsa aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir.

  1. Kayıp dişi bulun.
  2. Dişi yıkamayın veya ovuşturmayın. Serum fizyolojik veya sütün içinde kırık parçayı muhafaza edin. Eğer süt ve serum fizyolojik bulamadıysanız, son çare olarak çocuğunuzun tükürüğünde saklayın. Böylelikle, dişin kırılan parçasının suyunu kaybetmesini veya zarar görmesini önlemiş olursunuz.
  3. Diş kırıldıktan sonra 2 saat içinde çocuğunuzu dişçiye götürün. Kırılan parçayı da yanınızda götürdüğünüzden emin olun.

Eğer kırılan parça küçükse, dişçi kırılan bölgeyi yumuşatarak dişi tedavi edecektir. Kırılan dişin süt dişi veya yetişkin dişi olması fark etmeksizin kırılan dişin boyutu küçükse bu tedavi yöntemi uygulanır.

Eğer dişin büyük bir parçası kırılmışsa ve kırılan diş yetişkin dişi ise özel solüsyonlar sayesinde kırılan parçayı dişe geri yapıştırmak mümkündür. Kırılan parçanın ve dişin bir yapıştırıcı yardımıyla birleştirilmesi işlemi kesinlikle profesyonel bir ortamda yapılmalıdır.

“Çocuğunuzun dişi kırıldığında ilk olarak dişçiye gitmeniz çok önemlidir. Diş çarpmanın etkisiyle kırılmadıysa bile, başka durumların gelişebilmesi ihtimaline karşı yine de dişçiye görünmekte fayda var.”

Profesyonel destek aldıktan sonrası

Çocuğunuzu dişçiye götürdükten sonra, dişçi tarafından verilen yönergeleri uygulamanız gerekir. Bununla birlikte, ebeveynler olarak iki tehlikeli durumun gelişme ihtimaline karşı hazırlıklı olmalısınız.

İlk olarak, çocuğunuzun diş etleriyle alakalı herhangi bir problem olmadığından emin olun. Bunun için herhangi bir şişme veya morarma olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bununla birlikte, kırılmadan sonra diş durumunu sürekli kontrol etmelisiniz. Eğer diş gri veya kahverengi bir renk alıyorsa, dişçiye geri giderek bu durumu bildirmelisiniz. Bu durum, kırılan dişte nekroz görülme ihtimalinin bir habercisidir.

düşen çocuk

Daha büyük bir kaza anında yapmanız gerekenler

Çarpma veya düşme anında çocuğunuzun yalnız dişi değil, vücudunun başka bölgeleri de zarar görebilir. Bu durum özellikle kafa bölgesine alınan darbeler söz konusu olduğunda çok daha tehlikelidir.

Kafa bölgesine alınan bir darbe sonucu çocuğunuzun kusma veya sersemlik gibi belirtiler göstermediğinden emin olur. Bu gibi bir durumda, ilk yapmanız gereken acil tıbbi destek almaktır.

Daha önce de bahsettiğimiz üzere, çocuğunuz dişini kırdığında yapılması gereken ilk ve en önemli şey çocuğunuzu bir dişçiye götürmektir. Tedavi sonrası ise herhangi bir komplikasyon gelişmesi ihtimaline karşı her zaman çocuğunuzu gözlemlemelisiniz.

Son olarak, çocuğunuz bir kaza sonucu dişini kırdığında bundan kesinlikle kendinizi sorumlu hissetmeyin. Bu gibi olayların çocukların başına gelme ihtimali oldukça yüksektir. Suçlu hissetmek yerine, bu yazıda bahsettiğimiz yönergelere uyarak çocuğunuzun iyileşme sürecine daha hızlı ve efektif bir şekilde destek olabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.