Çocukları Kültürel Etkinliklere Ne Zaman Götürmek Gerekir?
Eğer çocuklar birlikte gittiğiniz kültürel etkinliklerden sıkılırlarsa, onları bu tür aktivitelere katılım konusunda sonsuza dek kaybetme riski taşırsınız. Bu nedenle çocuklarınızın sanat içerikli ve kültürel etkinlikler gibi aktivitelere katılmaya başlamaları için en uygun zamanı belirlemek son derece önemlidir.
Bu tür sanatsal ve kültürel etkinliklere örnek olarak sergiler, tarihi ve mimari değere sahip yerlere yapılan geziler, edebiyat eserlerinin sunumu, farklı içeriklere sahip sanatsal aktiviteler, resim ve heykel galerilerine yapılan geziler vb. verilebilir.
Elbette bu tür etkinlikler söz konusu olduğunda çocuğun yaşının dikkate alınması önemli bir detaydır. Yani örneğin spor karşılaşmalarında görev alan ponpon kızlardan bahsediyorsak, yaptıkları işin dikkat çekici olması, eğlendirmesi, eğlenceli olması, heyecanlandırıcı ve hatta ilham verici olması gerekmektedir.
Çocukları Kültürel Etkinliklere Götürme Zamanı
İlginç bir biçimde çocuklar onlara uygun bir kukla gösterisi, bir sirk, tiyatro vb. etkinliklere daha iki yaşından itibaren götürülebilir.
Bu veri, Açık Katalonya Üniversitesinde görevli uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmadan alınmıştır. Bu araştırmaya göre, yaşından önce olmadığı sürece bu tür etkinlikler çocuklar için son derece faydalı olabilmektedir.
Elbette bu tür etkinliklerin çocukların yaşlarına uygun olarak düzenlenmesi önemli bir ayrıntıdır. Bu bağlamda, iki yaşındaki bir çocuğun dikkat ve konsantrasyon süresinin oldukça sınırlı olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Yani bu yaşlardaki çocuklar, gördükleri şeylere ya da aktivitelere olan ilgilerini kısa sürede kaybederler. Bunu engellemenin tek yolu, tüm bu etkinliklerin sadece 24 aylık ya da biraz daha büyük yaşlardaki çocuklar için uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesidir.
Bu nedenle, böyle gösterilerin çocukların hem işitsel hem de görsel dikkatlerini çekecek şekilde planlanması gereklidir. Buna ek olarak, etkinliklerin süresi de oldukça önemlidir. Çocuklar için hazırlanan aktivitelerin en fazla 45 dakikayı geçmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca çocukların sıkılmaması ve ilgilerini kaybetmemeleri için etkinliğe çarpıcı ve ritmik bir müzik ile renkli karakterler eklemek faydalı olacaktır.
Dikkate Alınması Gereken Detaylar
Açık Katalonya Üniversitesi Psikoloji ve Eğitim Çalışmaları Bölüm Başkanı ve yukarıda belirtilen çalışmanın yazarlarından biri olan Profesör Mireia Cabero’ya göre, kültürel bir etkinliğe çocuğunuzla katılmayı planlıyorsanız, belirli bazı kurallar ve sınırlamaları dikkate almanız gerekmektedir.
İlk olarak dikkate alınması gereken kural, gösterinin ya da etkinliğin içeriği ve doğasıdır. Eğer rahatsızlık verici karakterler ya da korkuya yol açacak bir içerik varsa, böyle bir ortamdan uzak durmak daha yararlı olacaktır. Çünkü bu tür etkinlikler, çocuğun sinir sistemini son derece olumsuz biçimde etkiler.
Açık Katalonya Üniversitesi Sanat ve Beşeri Bilimler profesörü ve aynı zamanda çalışmanın bir diğer yazarı olan Alba Colombo, kültürel bir olayı deneyimlemenin, her ne olursa olsun iyi bir şey olduğunun altını çizmektedir. Ancak bu tür etkinliklerin çocuğun yaşına uygun olarak adapte edilmesi ve karakteristiğinin uygun olması mutlaka gereklidir. Özellikle çocuğun bulunduğu yaş grubunun yaşadıkları döneme uygun uyarlamalar yapılması önemlidir.
Çocuk Gösterileri
Son yıllarda çok özel bir gösteri türü oldukça popüler bir hale gelmiş durumdadır. Bu gösterilerin hedef kitlesinin ise çok özel ihtiyaçları bulunmaktadır. Çünkü bunlar, çocukların gelişimi ve harekete geçmeleri için tasarlanmıştır.
Yukarıda değindiğimiz Açık Katalonya Üniversitesi uzmanları, bu tür etkinliklerin çocuklar açısından faydalı olup olmamalarının göreceli bir kavram olduğunun altını çizmektedirler. Ayrıca bu tür aktivitelerden elde edilecek görsel ve işitsel faydalara evinizde herhangi bir zorluk çekmeden ve hiçbir maliyeti olmadan ulaşabileceğinizi de ifade etmektedirler. Bu nedenle aslında, bu tür etkinliklerin çocuklar için gerekli olduğunu söylemek iddialı bir ifade olacaktır.
Ancak uzmanlar aynı zamanda, bu tür gösteri ve aktivitelerin bebekler açısından mutlaka olumsuz etkilerinin bulunması gerektiği gibi bir durumun olmadığını ifade etmektedirler. Aslında tüm denklem, anne ve babanın kültürel alışkanlıklarına bağlı olarak şekillenmektedir. Bunun yanında, belli bir yaştan sonra çocukların bu tür etkinliklere ilgilerinin doğabileceği de bir gerçektir.
Yani çocukları küçük yaşlardan itibaren kültürel etkinliklere ilgi duyacak şekilde yönlendirmek olasılıklar arasında bulunmaktadır. Bu tür aktiviteler, çocuklar için ilginç birer motivasyon kaynağı ve aynı zamanda meraklarını artıracak güzel bir yöntem niteliğindedir.
Tercihiniz ne olursa olsun, çocukların kültürel ve sanatsal etkinliklere katılım yaşının ne olması gerektiğine verilebilecek cevap, dikkat etmeniz gereken en önemli noktanın çocuğun gelişimi ve ihtiyaçlarını da dikkate alarak sağduyulu bir biçimde hareket etmek olacaktır. Çocuğun duygularını harekete geçirecek ve ilgisini çekecek güzel bir gösteri, başarıya ulaşması için önemli bir faktör olacaktır.