Sınıfta Tiyatro: Çocuklar İçin Tiyatronun Faydaları

Çocuklar için sınıfta tiyatro çalışmalarının yapılması eğitim anlamında inanılmaz bir kaynak olabilir. Tiyatro çalışmaları çocukların eğlenirken öğrenmelerine yardımcı olur.
Sınıfta Tiyatro: Çocuklar İçin Tiyatronun Faydaları

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2020

Sınıfta tiyatro çalışmalarının yapılması çocukların daha iyi bir eğitim almalarına yardımcı olur. Ayrıca eğitmenler tiyatro sayesinde çocuklar için öğrenmeyi daha eğlenceli bir hale getirebilirler.

Sınıfta drama aktiviteleri yaparak çocukların farklı farklı beceriler elde etmelerini sağlayabilirsiniz. Bunun sonucunda çocuklar, ifade ve yaratıcılık dünyalarını geliştirebilirler.

Fernando Aleman İspanya’da Çocuk Tiyatrosu: Bir Meydan Okuma kitabında çocuk tiyatrosu ve dramanın genellikle farklı şeyler olduğunun altını çizer. Çocuk tiyatrosu, evrensel ve kendine özgü bir kavramdır.

“Yapılan aktiviteye bağlı olarak, sınıfta yapılan tiyatro çalışmaları ile çocuklar farklı rollere bürünerek çeşitli beceriler elde edebilirler.”

Henüz okula ya da kreşe başlamadan evvel çoğu çocuk hayal güçlerine başvurarak kurdukları oyunlarla kendi dramatik alanlarını yaratırlar. Bu sayede, paralel bir gerçeklikte kurdukları hayali dünyalarında kendi kişiliklerini keşfederler.

“Çocuklukta alınan eğitimde teatral aktivitelerde de bulunulmalıdır. Çocuklar için tiyatro bir oyundur ve tiyatro sahnesindeyken öğrenmek için oyunun bir parçası olmak zorundadırlar.”

Sınıfta Tiyatro Çalışmalarını Tanımlamak

Çocukların tiyatro çalışmaları yapmaları gerektiğinden bahsederken kastettiğimiz şey, onların rol yaptıkları oyunlar oynamaları. Tabii bunun yanında çocuk seyirciler için tasarlanmış ve yazılmış oyunlardan da bahsedebiliriz.

Bu yazımızda, çocuklar tarafından oynanan tiyatro oyunlarından bahsedeceğiz. Çocuklar hangi oyunu oynamak istediklerini kendileri seçebilir ve öğretmenler de bu yolda onlara önderlik edebilirler.

Sınıfta tiyatro çalışmaları

İspanyol yazar ve senarist Armonía Rodríguez Lázaro çocuklar tarafından oynanan tiyatro oyunlarının şu özellikleri göstermesi gerektiğini belirtir:

  • Bu oyunlar sınıfta oynanmalıdır.
  • Tüm çocuklar oyuna dahil olmalıdır.
  • Çocuklar oyundaki kahramanlardan biri olarak oyuna dahil olmalıdırlar.
  • Bu çalışmalarda doğaçlama esastır.
  • Öğretmenler çocukları yaratıcılıklarına güvenmeleri için yönlendirmelidirler.
  • Çocukların kendilerini özgürce ifade edebilmeleri için tiyatro bir oyun çerçevesinde gelişmelidir.
  • Teatral olmayan bir metin kullanılmalıdır.
  • Yaratım sürecinde müzik, dans ve resim de tamamlayıcı öğeler olarak yer edinmelidir.

Becerilerin Geliştirilmesi

Çocuklar hareket etmeyi ve birbirleri ile iletişim kurmayı severler. Tiyatro da tam olarak bunu başarmalarına yardımcı olur. Tiyatro çalışmaları sırasında sessizce oturup etraflarını dinlemezler. Hareket eder ve birbirleri ile konuşurlar.

Sınıfta tiyatro çalışmaları ile çocuklar yaratıcılık, araştırma, iletişim, empati, özgüven, iş birliği, liderlik ve uzlaşma gibi temel becerilerini geliştirebilirler.

“Tiyatro çalışmalarının en önemli özelliği eğlenceli olmalarıdır. Tiyatro, öğrenmeyi sonsuza dek hafızalara kazınacak eğlenceli bir aktiviteye dönüştürür.”

Sınıfta Tiyatro Çalışmaları Yardımıyla Öğrenmek

Sınıfta tiyatro farklı farklı konuların öğretilmesi için güçlü bir araca dönüşebilir. Tiyatro özellikle çocukların erkenden okuma ve yazmayı öğrenmelerine yardımcı olur.

Ayrıca tiyatro, çocukların kendilerini sözlü olarak ifade etmelerini, dinlemelerini ve kelime dağarcıklarını geliştirmelerini de sağlar. Çocukların farklı bakış açılarının farkında olmalarını ve bir konu hakkında kendi bakış açılarını ifade etmelerini kolaylaştırır.

Pençelerini gösteren çocuklar

Tiyatro sayesinde çocuklar özellikle bunun için oluşturulmuş bir ortamda duygularını ifade etmeyi öğrenirler. Kendi kültürel değerleri ile birlikte sınıf arkadaşlarının kültürel değerlerini öğrenir, daha anlayışlı kişilere dönüşürler.

Tiyatro, çocukların yaratıcı bir şekilde düşündükleri ve aksiyona geçtikleri çalışmaları derler. Ayrıca çocuklar tiyatro sayesinde bir şeyler öğrenirken, her türlü öğrenme sürecinde kullanabilecekleri problem çözme becerilerini de geliştirirler. Bunun yanında, sorumluluk alır ve bu doğrultuda kararlar verirler.

Tiyatro çalışmalarının sonucunda varılacak hedefin yanı sıra, öğrenme sürecine de odaklanılarak öğretmenler sınıfta daha açık bir tutum sergileyebilirler.

Tiyatro çalışmaları sayesinde çocuklar kendi eğitimlerinde aktif rol alabilir ve öğrenim süreçlerinde bundan yararlanmaya devam edebilirler. Oynadıkları dramatik oyunlar gelişimlerinde de oldukça önemli bir rol oynar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Daste C.; Jenger, Y. y Voluzan, J. (1978). El niño, el teatro y la escuela. Madrid: Villalar.
  • Eines, J. y Mantovani, A. (1997). Didáctica de la Dramatización. Barcelona: Gedisa.
  • Navarro Solano, M. (2007). Drama, creatividad y aprendizaje vivencial: algunas aportaciones del drama a la educación emocional. Cuestiones pedagógicas, 18, 163-174. https://idus.us.es/xmlui/bitstream/handle/11441/12845/file_1.pdf?sequence=1
  • Núñez Cubero, L. y Romero, C. (2004). La educación emocional a través del lenguaje dramático. Addenda a la II Ponencia: Los lenguajes de las Artes. Escenas y Escenarios en Educación, XXII-Site-Sitges Conference.
  • Núñez Cubero, L.; Bisquerra Alzina, R.; González Monteagudo, J. y Gutiérrez Moar, M.C. (2006). Emociones y educación: una perspectiva pedagógica. En J.M. Asensio; J. Carrasco García; L. Núñez Cubero y J. Larrosa (Coords.) La vida emocional. Las emociones y la formación de la identidad humana (171-196). Barcelona: Ariel.
  • Tejerina, I. (1994). Dramatización y teatro infantil. Dimensiones psicopedagógicas y expresivas. Madrid: Siglo XXI.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.