Çocuklar Okulda Motivasyon Eksikliği Yaşadığında

Çocuklarınız okulda motivasyon eksikliği yaşıyorsa, onlara bu şekilde hissettiren nedenleri bulmak önemlidir. Bu yazıda bazı olasılıklardan bahsedeceğiz.
Çocuklar Okulda Motivasyon Eksikliği Yaşadığında

Son Güncelleme: 05 Ocak, 2021

Okulda motivasyon eksikliği, çocuklar ve ergenler arasında en yaygın sorunlardan biridir. Aslında bunun pek çok nedeni vardır ancak cep telefonları ve teknoloji ana nedenlerden biridir.

Maalesef çocuklar arasında motivasyon kaybı çok yaygındır ve bu ebeveynler arasında büyük bir endişe kaynağıdır. Motivasyon veya bağlılık eksikliği ya da yeni şeyler öğrenme konusunda hevesli olmama karşısında, ebeveynler her zaman çocuklarını nasıl motive edeceğini bilemeyebilir.

Ebeveynlerin ve öğretmenlerin bildiği gibi, çocukların motivasyonu çevrelerinden, ilgili kişilerden, yapmaları gereken ödevlerden ve durumlardan etkilenir. İşte bu yüzden kilit nokta, her öğrenciyi neyin motive ettiğini bulmaktır.

Çocuğunuzun okulda motivasyon eksikliği olduğunu düşünüyorsanız, bu süreçte önemli rol oynadığınızı bilmelisiniz. Hedefler için çok çalışmayı teşvik eden bir aile ortamı yaratmanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca, çocuğunuzun çabalarını alkışladığınızdan, belirli güçlü yönlerini geliştirmesine yardım ettiğinizden ve birlikte onun okul başarısı için bir model oluşturduğunuzdan emin olun.

Okulda motivasyon eksikliği neden olur?

1. Önem vermemekten

Okuldaki motivasyon eksikliğinin ilk nedeni, okulun önemini anlamamaktır. Bu, öğrencilerin okul çalışmalarının ve ödevlerin önemli olduğunu düşünmedikleri anlamına gelir.

Genellikle okulda yapılan şeylerin günlük yaşamla nasıl bir ilişkisi olduğunu göremezler. Aslında bu çocuklarda ve ergenlikte çok yaygın bir inanıştır. Bunu aşmak için anne olarak rolünüz çok önemlidir.

çocuklarda isteksizlik

2.Okulla ilgili memnuniyetsiz olmaktan

İkincisi, öğrencilerin öğretmenleriyle olan ilişkilerinin dersleri iyi veya kötü yönde etkilediğini bilmek gerekir. Öğrenciler bazı öğretmenlerin dersleri çok sıkıcı işlediğini veya dersin çok kolay olduğunu düşünebilir.

Öte yandan, öğretmenlerinin sınıfına iyi davranmadığını ve kendisine adil davranılmadığını düşündüğünden de bir çocuk motivasyon eksikliği yaşayabilir.

Elbette öğretmenler çok önemlidir. Öğrencilerini teşvik etmeli ve tutkuyla bir şeyler öğretmelidir. Ayrıca öğretmenlerin bir diğer görevi ise, bazı öğrencilerde hala saklı olan ilgi ve yetenekleri uyandırmaya çalışmaktır.

3. İlgi çekme ihtiyacından

Şaşırtıcı bir şekilde, bazı çocuklar öğretmenlerinden ve ebeveynden daha fazla ilgi görmek için de okulda motivasyonsuz davranabilir. Aslında bu, içinde bulunduğumuz bir hayli tempolu hayatın bir sonucudur. Pek çok ebeveyn, okulda başarılı olsalar bile çocuklarına ihtiyaç duydukları ilgiyi gösteremez.

Çocuklara ilgi göstermek çok önemlidir. Bir anne olarak, çocuklarınıza verdiğiniz ilgiyi artırmanızı ve evde veya okulda hangi sorunları yaşadıklarını sormanızı tavsiye ederiz.

Motivasyon eksikliği yaşadıklarını varsaymadan önce, çocuklarınıza ihtiyaç duydukları zamanı ve ilgiyi verdiğinizden emin olun.

“Ebeveynlerin ve öğretmenlerin bildiği gibi, çocukların motivasyonu çevrelerinden, ilgili kişilerden, okuldaki ödevlerden ve durumlardan etkilenir.”

4. Can sıkıntısı motivasyon eksikliğinin sebebi olabilir

Çoğu çocuk ve genç, sınıfta teşvik edilmediği için okulu sevmez. Aslında bazen bunun iyi bir nedeni olabilir.

okulda motivasyon eksikliği

Örneğin, akranlarından daha yüksek entelektüel yeteneklere sahip öğrenciler, ders materyalinin kendileri için çok basit olduğunu düşünürler. Bu durumun tersi, öğrenme güçlüğü çeken veya engelli öğrenciler için de geçerlidir.

Sınıf etkinlikleri ilgi çekici olmadığında çocuklar genellikle bunlara katılmak istemezler. Öğrencilerin sık sık ödüllendirilmeye ihtiyacı vardır. Konu veya proje yeterince çekici veya ilginç değilse, yapmak istememeleri doğaldır.

Bu vakaların çoğunda çocuklar, kendi akademik ilgi alanlarını okul dışında keşfederler. Örneğin, okumayı, çizmeyi, matematiği vb. sevdiklerini keşfederler. Ayrıca, çoğu okulun yeterince zorlayıcı olmadığını ve bunun da motivasyon eksikliğine neden olduğunu düşünür.

Kısacası, bir anne olarak, çocuklarınız motivasyon kaybı belirtileri gösterdiğinde yapabileceğiniz pek bir şey olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak yapabileceğiniz en iyi şey, çocuğunuzun yeni şeyler öğrenme merakı geliştirmesine yardımcı olmaktır.

Çocuklarınızın kişisel ilgi alanlarının peşinden gitmesi ve okul ödevlerini yapmak için bir amaç bulmaları için fırsatlar arayın. Bu şekilde, motivasyon eksikliklerini tersine çevirebileceksiniz!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Thorne, K. (2008). Motivación y creatividad en clase (Vol. 246). Grao.
  • Raffini, J. P. (2008). 150 Formas de incrementar la motivación en clase. Editorial Pax México.
  • Tapia, J. A. (2005). Motivación para el aprendizaje: la perspectiva de los alumnos. La orientación escolar en centros educativos, 209-242.
  • Urdan, T., & Schoenfelder, E. (2006). Classroom effects on student motivation: Goal structures, social relationships, and competence beliefs. Journal of school psychology, 44(5), 331-349. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022440506000380

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.