Çocuklarda Tatil Sonrası Sendromu

Yaz tatilinden sonra normal rutine dönmek hem yetişkinler hem de çocuklar için her zaman zordur. Bu yazıda çocuklarda tatil sonrası sendromu ile ilgili neler yapabileceğimizi inceleyeceğiz.
Çocuklarda Tatil Sonrası Sendromu

Son Güncelleme: 06 Mart, 2021

Tatilin ardından normale dönmek, yaşı ne olursa olsun herkesi etkiler. Tekrar alarm kurmak ve o muhteşem güneşli plaj günlerinin yerini okul ve derslerin alması, çocuklar için her zaman kolay değildir. Bu yazıda çocuklarda tatil sonrası sendromu aşmak için neler yapabileceğinizden ve bu sendromun çocuklar üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz.

Yaz tatili, okuldan uzaklaşma ve sonraki okul yılı için yeniden güç toplama zamanıdır. Yılın bu zamanında, bol bol boş zaman, havuz, deniz, güneş ve aile kaçamakları vardır.

Ayrıca çocukların değişiklikler karşısında daha hassas olduklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bu yüzden yaz tatili sonunda çocukların tatil sonrası sendromu yaşaması normaldir.

Eski rutinlerine dönmek  için bir ebeveyn olarak çocuklarınızı motive etmenin yollarını bulmalısınız. Bununla birlikte, iki üç hafta içerisinde çocuklarınızın herhangi bir uyum sağlamadığını görürseniz, çocuklarınızın hissettiklerinin üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları desteği alabilmeleri amacıyla bir uzmana danışmanızı öneririz.

Çocuklarda tatil sonrası sendromla nasıl mücadele edilir?

Aşağıda, çocuklarda tatil sonrası sendromun etkilerini nasıl azaltabileceğinize dair birkaç ipucu vereceğiz.

1. Tutumunuz önemli

Bu konunun çok önemli bir kısmı sizin tutumunuzun nasıl olduğuyla ilgilidir. Eğer çocuğunuz sizin de iş hayatına dönmede sorun yaşadığınızı gözlemlerse, kendisi de size ayak uyduracaktır.

2. Programları yeniden ayarlayın

Yaz sona erdiğinde, programlarınızı yeniden gözden geçirmeniz ve biraz disiplin sağlamanız gerekir. Sert olmalısınız! Vücutlarınız yeni düzene alışana kadar bütün ailenin erken yattığından emin olun. Bu şekilde çocuklarınızın uyandıklarında daha az yorgun hissetmelerine yardımcı olursunuz.

3. İyi yönden bakın

Pozitiflik, hayal kırıklıklarının üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bu nedenle çocuklar tatil sonrası zamanın iyi yönüne odaklanmalıdır.

Bir dakikalığına düşünmeyi bırakırlarsa, okula geri dönecekleri için sevinmek  için pek çok neden olduğunu fark edecekler. Arkadaşlarını tekrar görecek ve birlikte eğlenecek olmaları onları mutlu edecektir.

“Çocukların değişiklikler karşısında daha hassas olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Bu yüzden yaz tatili sonunda çocukların tatil sonrası sendromu yaşaması normaldir ve rutinlerine dönmek biraz zaman alabilir.”

4. Okul dönemine birlikte hazırlanın

Son olarak, çocuğunuzu motive ederek ve sonraki okul yılında nelerle karşılaşacağı konusunda onunla konuşarak, okula geri dönme konusunda çocuğunuzu hazırlayabilirsiniz.

Bunu yapmanın bir yolu, kalem, klasör ve sırt çantası gibi okul malzemeleri satın almaktır. Bu, çocuğunuzun okula geri dönme konusunda heyecanlanmasına yardımcı olabilir.

Tatil sonrası sendromu nasıl anlarız?

Çocuğunuzun tatil sonrası sendromundan muzdarip olduğunu gösterebilecek belirtileri fark edebilmeniz için dikkatli olmak çok önemlidir. Çocuğunuzun evde normalden daha hırçın davranması veya üzgün görünmesi önemli belirtilerdir.

Bu durumlarda çocuğunuzun endişelerini dinlemeli ve onları motive etmelisiniz. Benzer şekilde, çocuğunuzun yaz tatili boyunca ailesi ve arkadaşlarıyla veya keyif aldığı doğal alanlarla bağlantıda kalmasını sağlamanızı öneririz.

Okul motivasyonu eksikliği, bir çocuğun çevresi ve kişiliğiyle ilgili birçok faktörden kaynaklanabilir. Okula gitmek için motivasyon eksikliği ile birlikte sabahları kalkmakta zorlanmak tatil sonrası sendromun en belirgin semptomlarından bazılarıdır. Her durumda sabırlı olmanız gerekiyor çünkü günlük rutinlere devam etmek bazen zor olabilir.

Kısacası tatil sonrası sendrom birçok öğrenciyi etkiler. Bir ebeveyn olarak, bunun tamamen normal olduğunu ve endişelenmek için bir nedeniniz olmadığını hatırlayın.

Çoğu durumda, birkaç haftalık geçiş sürecinin ardından çocuklar bu sendromu aşmaktadır. Bununla birlikte, yukarıda bahsettiğimiz gibi, durum düzelmezse bir uzmana gitmeniz gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.