Çocuklarda WhatsApp Kullanımı

Çocuklar yeni teknolojilerden ve sundukları olanaklardan oldukça etkilenirler. Anlık davranış alışkanlıkları ve herkesle bağlantı kurma şansları harikadır. Ancak, ebeveynler her zaman taşıdıkları risklerin farkında olmalıdır
Çocuklarda WhatsApp Kullanımı

Son Güncelleme: 10 Kasım, 2019

Yeni teknolojiler dünyanın her yanını etkiledi ve her köşesine ulaştı. Cep telefonlarına gelince, çocuklarda WhatsApp kullanımının “normal” hale geldiğini söylemek yerinde olacaktır.

Bundan dolayı çocuklarınızla tartışmalarınız oldu mu? Bu gibi durumlarda ne yapmalıyız? Bu makalede size memnuniyetle önerilerde bulunacağız.

Son gönderilere göre, 11 ila 14 yaş arasındaki çocukların %76’sı, sevdikleriyle iletişim kurmak için WhatsApp kullanıyor. Bu, ebeveynlerinin onlara ilk cep telefonunlarını vermeye karar verdiğinde çocukların yaşlarının gerçekten de ne kadar küçük olduğunu görmemizi sağlar.

Öte yandan, düşünmeden edemiyoruz ama çocukların buna erişebilmelerinin gerçekten iyi olup olmadığını merak ediyoruz. Diğer birçok uygulamada olduğu gibi, WhatsApp da aynı anda hem lütuf hem de lanet olabilir. Büyük avantajları olmasına rağmen, çocuklar verimsiz amaçlar için kullanabilir.

Çocukların doğru şekilde WhatsApp kullanması için ipuçları

1) Özel şeyleri gizli tutun

Çocuklar, arkadaşlarına başlarına gelen her şeyi kesinlikle söyleme dürtüne kapılma eğilimindedirler. Komik olduğunu düşündükleri için veya yalnızca biriyle bağ kurmak istedikleri için olsun, bazen paylaşmamaları gereken şeyleri paylaşıyorlar.

Bu kategoriye aile bilgilerini, aile dostlarını veya aile içi olayları, hatta başka bir çocuğun dedikodusunu da dahil edebiliriz.

Onlara bazen bir şeyleri kendimize saklamanın en iyi yol olduğunu ve bazı bilgileri paylaştıklarında geri dönüşün olmadığını ve kötü sonuçlara yol açabileceğini öğretmelisiniz.

Onlara bir şeyi paylaşmadan önce kendilerini sorgulamayı öğretmenizi öneriyoruz. Bu şekilde, önceden olası sonuçları düşünebilecek ve sorunlardan kaçınabileceklerdir.

2) Zorbalığın zararları hakkında farkındalık yaratmak

İnternete erişimi olan çocukların diğer sınıf arkadaşlarına veya hatta arkadaşlarına zorbalık etmesi nadir değildir.

Onlara, ilk başta komik gelse de, gereksiz yere birilerine zarar verdiklerini öğretin. Birileriyle dalga geçilmesinin ne kadar korkunç olduğunu ve bunun ne kadar üzücü olacağını anlamalarına yardımcı olun.

Bu oldukça zor olabilir çünkü ebeveynler bazen farkında değillerdir; zorbalığın var olduğunu biliyorlar, ancak çocuklarının buna dahil olacağını düşünmüyorlar. Çocuğunuzun WhatsApp üzerinden neler konuştuğuna dikkat etmeniz önemlidir.

whatsapp kullanan çocuk

3) Çocukların yaşına uygun olmayan bilgilere erişimini kontrol edin

Eğer bir WhatsApp kullanıcısıysanız, bazen genç yetişkinler için bile uygun olmayan belli mesajlarla veya resimlerle karşılaştığımızı biliyorsunuzdur. Bu nedenle, çocuğunuzun bu uygulama aracılığıyla aldığı veya gönderdiği bilgilere bir göz atmanız çok önemlidir.

Çocuğunuzun cep telefonunda hoşunuza gitmeyen bir şey görürseniz, sohbet grubundan ayrılmalarını isteyin. Bu muhtemelen onları üzecek, çünkü arkadaşlarının önünde onları utandırabilir. Ancak, sorumlu olmanın anahtar olduğunu ve her şeyden önce ebeveynleri olduğunuzu ve onları göz etmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

4) Çocuklarınızın cep telefonlarına yapışıp kalmadıklarından emin olun

Anlık mesajlaşma, mesajlarımıza olabildiğince çabuk cevap vermemizi sağlamıştır. Cevap beklerken de aynı şey geçerlidir – karşımızdaki kişilerin cevaplamaları çok uzun sürerse çaresiz kalıyoruz. Ancak, bu norm olmamalıdır.

WhatsApp’in beklemede kalması gereken belli zamanlar vardır. Ciddi bir şeyle uğraşırken cep telefonumuza dikkat etmek anlaşılabilir bir durumdur, ancak arkadaşlarımızla ve ailemizle iyi vakit geçiriyorsak veya önemli bir şey yapıyorsak yapılacak en uygun şey cep telefonlarını bir kenara bırakarak anı yaşamaktır.

Ebeveynlerin, çocuklarına cep telefonunu vermeden önce kendilerine çocuklarının gerçekten buna ihtiyaç duyup duymadığını sormaları gerekir. Her bir yönü düşünün: Bununla ne yapacaklar? Onu ne için kullanacaklar? Cep telefonuna sahip olacak kadar olgun mu?

5) Yabancılarla konuşmamaları konusunda onları uyarın

WhatsApp, uygulamalar arasında bir sosyal medya uygulaması gibidir. Bununla birlikte, yabancılarla diyalog kurmaya yol açabilir.

Çocuklarınız diğer insanlarla konuşmanın ve yeni arkadaşlar edinmenin eğlenceli olduğunu düşünebilir. Ancak, bilmedikleri şey, çoğu insanın eninde sonunda yalnızca konuştukları kişilerden faydalanmak için iyi ve neşeliymiş gibi davrandığıdır.

Bir yabancı onlarla iletişim kurduğunda, ihtiyatlı olmanın önemi hakkında çocuklarınızla konuştuğunuzdan emin olun. Şahsen tanımadığı bir kişiye resim, belge veya her türlü bilgiyi göndermenin riskleri hakkında onları bilgilendirin.

Çocuklarınızı WhatsApp’ı sorumlu bir şekilde kullanmaya teşvik edin. Bu makalede bahsettiğimiz yönlerin ötesinde, WhatsApp’ın çok faydalı bir araç olduğunu kabul etmeliyiz. İstediğiniz kişiyle anında iletişim kurabilirsiniz ve bu insanların arkadaşlarının veya aile üyelerinin yaptığı şeylerden haberdar olmalarını sağlar.

Ancak, sorumlu bir şekilde kullanılması gerekir. Kullanımını yasaklamak zorunda değilsiniz, sadece belirli kurallar koymanız ve çocuklarınızın onlara uyduğundan emin olmanız yeterli. Bu şekilde, bu uygulamanın kullanımı bir sorun haline gelmeyecektir.

Son olarak, çocuklarınıza örnek olmayı unutmayın. Çocuklarınızdan ziyade cep telefonunuza daha fazla ilgi gösteriyorsanız, onlar da aynı şeyi yaparlarsa şaşırmayın.

Öte yandan, Whatsapp, cep telefonları ve sosyal medya platformlarının doğru ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını teşvik ederseniz, çocuklarınızın da sorumlu ve temkinli olmaları daha kolay olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.