Kardeş Rekabeti ile Başa Çıkma Yöntemleri

Bazı ailelerde ve bazı durumlarda, kardeşler arası gerginlik sorun yaratabilmektedir. Bu yazımızda, kardeş rekabetini nasıl kontrol edebileceğinize dair birkaç yöntemden bahsedeceğiz.
Kardeş Rekabeti ile Başa Çıkma Yöntemleri

Son Güncelleme: 19 Haziran, 2019

Çocuk yetiştirirken, bazı durumlarda anne babalar aile içindeki çatışmalarda orta yolu bulmak zorunda kalır ve kardeş rekabeti ile başa çıkmanın etkili yollarını arar. Ayrıca, bu gerginliklerin sözlü veya fiziksel şiddete yol açmamasına dikkat etmek de önemlidir.

Herkes için aynı şey geçerli olmasa da, kardeşlerin kavga etmeye meyilli olduğu bir gerçektir. Özellikle belirli yaş aralıklarında, gençlikte ve daha küçük yaşlarda kardeşler arasındaki kavgalar daha şiddetlidir. Bununla birlikte, kardeş rekabeti büyüdükten sonra da devam edebilir.

Kardeş rekabetinin sebepleri

İkinci çocuk doğduğu andan itibaren kardeşler arasında bir çekişme yaşanmaya başlar. İlk çocuk, genellikle yenidoğana karşı kin besler ve hatta ailesi tarafından terk edilmiş hisseder.

Çocuklar büyüdükçe, genellikle ilgi alanları ve karakter farklılıklarından ortaya çıkan anlaşmazlıklar pek çok farklı nedenden de kaynaklanabilir. Ancak bu anlaşmazlıkların niteliği, çocukların yetiştirilme şekline ve eğitimine bağlı olarak da değişiklik gösterebilir. Anne babalar, kardeşler arasında doğru bir ilişki kurmaya çalışmalıdır.

kardeşler arasındaki tartışmalar

Kavgalar, tartışmalar, öfke nöbetleri ve kıskançlık pek çok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Bu sebeplerden bazıları ilginin merkezinde olma, her durumda haklı çıkma ve bazı nesnelere sahip olma isteğidir.

Sebep ne olursa olsun, kardeşler birlikte oynasa da ve başkalarına karşı birbirini savunsa da, her zaman birbirleriyle yarışmaya devem ederler. Bu durum ebeveynler için karmaşık olabilir ve rekabeti kontrol altında tutmaya çalışmak ve çocukların kavgaları sırasında orta yolu bulmak yorucu bir halalabilir.

Kardeş rekabeti nasıl kontrol edilir?

Bu konuda mucizevi bir çözüm yoktur. Bununla birlikte, çocuklar arasındaki barışı sağlamak amacıyla anne babalara yardımcı olabilecek birtakım tavsiyeler vardır:

  • Çocuklarınıza her zaman kendilerini özel hissettirin. Kulağa ne kadar tuhaf gelse de, bazı durumlar çocuklara kendilerine farklı davranılıyormuş gibi hissettirebilir.
  • Küçük yaşlardan itibaren çocuklarınıza kardeşleriyle her şeyi paylaşmalarını öğretin. Buna ek olarak, kendilerine ait olmayan şeyleri ödünç almadan önce sahibinden izin almaları gerektiğini çocuğunuza öğretmek de önemlidir.
  • Çocuklar fikir alışverişi yaparak anlaşmaya varmayı öğrenmelidir. Ayrıca, çocuklar karar vermeyi de bilmelidir. Anlaşma sağladıkları konu her ne olursa olsun, önemli olan diyalog kurmaya açık olmaktır.
  • Küçük yaşlardan itibaren, çocuklar kardeşlerine bağırma, kızma veya fiziksel güç uygulama haklarının olmadığını bilmelidir. Aksine, çocuklar izin istemeyi, teşekkür etmeyi ve özür dilemeyi öğrenmelidir.
uyuşmazlık

Ek tavsiyeler

  • Düzgün davranma alışkanlığını çocuğunuza aşılayın ve kardeşlerine iyi davranması konusunda onu teşvik edin. Kardeşler arasındaki iyi ilişkinin duygusal destek, güven, bağlılık ve güvenlik bakımından önemli olduğunu unutmayın.
  • Eğlence aktiviteleri, sözlü ve fiziksel şiddetten uzak olmalıdır. Çocuğunuzun her hareketi ebeveyn kontrolünden geçmelidir. Bu şekilde, çocuğunuzun yaşına uygun içeriklerle ilgilendiğinden emin olabilirsiniz.
  • Çocuklarınız arasında karşılaştırma yapmaktan kaçının. Hata yapsalar bile, çocukların özel olduklarını hissetmeye ihtiyacı vardır.
  • Çocuklarınızı her zaman dinleyin. Kavga konusunda kendilerini haklı çıkarmaya çalışacaklarını bilseniz bile, çocuklarınızı dinlemekten vazgeçmeyin.  Başkalarının bakış açılarını görebilmek ve hatalarını kabul edebilmek çocuklar için önemlidir.

Özetlemek gerekirse

Çocuklarımızı onlara iyi örnek olarak yetiştirmeliyiz. Eğer kardeşleri huzur ve barış ortamında büyütürsek, aralarındaki rekabeti de azaltmış oluruz. Söyledikleriniz ve yaptıklarınız arasında büyük farklar olmazsa, çocuklarınız sizi örnek alarak anlaşmazlıkları çözebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.