Ters Psikoloji Çocuklara Nasıl Uygulanır?

Ters psikoloji, çocuk yetiştirmede yararlı bir araç olabilir. Bu yazıda size bu ilginç teknik hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Ters Psikoloji Çocuklara Nasıl Uygulanır?

Son Güncelleme: 19 Mart, 2021

Çoğu durumda, çocukları harekete geçirmek çok zor olabilir. Çocuk yetiştirmek basit bir mesele değildir. Bazen ebeveynlerin çocuklarını iyi davranmaya teşvik edecek tekniklere ihtiyacı vardır. Ters psikoloji, çocuklarda uygunsuz davranışları ele almak için kullanılabilecek yöntemlerden biridir.

Bu önemli araç sayesinde ebeveynler çocuklarının kararlarını etkileyebilir. Yetişkinler, çocuğun tam tersini seçeceğini tahmin ettiklerinde, belirli bir eylem tarzı hakkında ters psikolojiye başvurabilir.

Ters psikolojinin kullanımı, genellikle inatçı çocuklarda işe yarar çünkü genellikle ebeveynlerinin onlara söylediklerinin tersini yapmak isteyeceklerdir. Ancak bu teknikler tedbirli kullanılmalıdır.

Ek olarak, kelimelerinizi dikkatlice seçmek iyi bir fikirdir. Hangi ters psikoloji tekniğini kullanırsanız kullanın, doğru uyguladığınızdan ve inandırıcı olduğunuzdan emin olun.

Çocuklarda ters psikoloji kullanmak

Ebeveynler, çocuklarını istekleri doğrultusunda yönlendirebilmek ve çocukların reddetme içgüdüsünü hafifletmek için ters psikoloji kullanabilir.

Ancak, daha önce de belirttiğimiz gibi, bu sorumlu ve ölçülü bir şekilde yapılmalıdır.Bu anlamda, çocuğun özgüvenine zarar verebilecek bir ters psikoloji kullanımından kaçınmalısınız.

iletişim kurmak

Etkili bir ebeveynlik yöntemi olsa da, ters psikoloji yanlış veya çok sık kullanıldığında yarardan çok zarar verebilir ve hiçbir işe yaramayabilir. En uç durumda ise,  çocuğun kendine değer verme duygusuna zarar verebilir ve suçluluk duymasına neden olabilir.

Yapmak istediklerinin tam tersini söyleyerek, çocuklara istediklerinizi yaptırabilirsiniz. Bununla birlikte, çocukların çabuk etkilendiğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle, ters psikoloji yalnızca özel durumlarda tavsiye edilir.

Ters psikolojiyi  çocuğun özgüvenine zarar verecek şekilde kullanmaktan kaçınmalıyız. Ters psikolojiyi yanlış kullanmak, çocukların istediğiniz şeyi yapamayacaklarına inanmalarına neden olabilir.

Ayrıca, bir davranışın tüm artı ve eksilerini basitçe anlatarak özetlediğinizde, çocuğunuz doğru olana yönelebilir. Her zaman pozitif bir dil kullanmayı unutmayın.

Çocuklarda ters psikoloji kullanmak için tavsiyeler

Çocuklarda ters psikoloji kullanırken akılda tutulması gereken bazı ipuçları şu şekildedir:

  • Çocuğunuza emir vermek yerine, otorite olduğunuzu belli edecek davranışlarda bulunun.
  • Sakin olun ve yaramazlık yaptıklarında çocuklara duygusal tepki vermekten kaçının.
  • Ödül verebilirsiniz.
  • Çocuklara kendilerini bağımsız hissedebilmeleri için bir seçenek sunun.
  • Bu yöntemi çocuğunuzu olumlu yönde etkilemek için kullanın. Aksi takdirde, fark edildiği takdirde istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir.
  • Son olarak ise, bu tekniğe ilk seçenek olarak başvurmayın.

“Yetişkinler, çocuğun tam tersini seçeceğini tahmin ettiklerinde, belirli bir eylem tarzı hakkında ters psikolojiye başvurabilir.”

Ters psikoloji örnekleri

Yemek yemek istemediklerinde

Çocuklar televizyon izledikleri için yemek yemeyi reddettiklerinde, onlara yatma zamanının geldiğini söyleyin. Çocuklar bunun için televizyona daha fazla zaman ayırmak ve yemek yemek isteyeceklerinden, bu olumlu eylemi teşvik edebilir.

ders çalışmak istemeyen çocuk

Uyumadan önce duş almak istemediklerinde

Çocuklar akşam banyo vakti geldiğinde sizinle işbirliği yapmak istemezlerse, onlara yatma zamanının geldiğini söyleyebilirsiniz. Unutmayın ki çoğu çocuk erken yatmaktansa her şeyi yapmayı tercih eder. Bu nedenle, çocuğunuzun istediğiniz şeyi yapmasını sağlama olasılığınız daha yüksektir.

Son olarak, bu yaş grubu içgüdüsel olarak ebeveynlerinin isteklerine aykırı şeyler yapmaktan hoşlanıyor gibi göründüğünden, bu yöntemin özellikle küçük çocuklarda işe yaradığını hatırlatmalıyız. Ne olursa olsun, bu tekniği çocuklarda yalnızca gerektiğinde kullanmayı unutmayın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.