Çocuklarınızı Tehdit Edip Korkutmadan Eğitmenin Yolları

Çocuklarınızı Tehdit Edip Korkutmadan Eğitmenin Yolları

Son Güncelleme: 08 Temmuz, 2018

Tehditler çocuklarınızın davranışlarını değiştirme konusunda size yardımcı olamazlar. Bu makalemizde çocuklarınızı tehdit edip korkutmadan eğitmek konusunda birkaç bilgiyi sizler ile paylaşacağız.

Tehdit unsurunu, verdiğiniz eğitimden çıkarmak çocuklarınızın davranışlarını kalıcı bir şekilde değiştirebilmenin belki de tek yolu olabilir.

Çocukları tehdit ederek sindirmek genellikle istediğimizin tam tersi sonuçları doğurur. Tehdit edilip korkutulmaya çalışılan çocuklar söylediklerinize uymak yerine eskisinden de beter davranışlar sergilemeye daha yatkın olurlar.

Tehditler, güç mücadelelerine ve tartışmalara sebep olmalarından dolayı ebeveynlikte kullanışlı bir metot olarak görülmezler. Ayrıca tehdit edip korkutmak ya da sindirmek çocuklarınızda cesaret kırıcı duygular uyanmasına da neden olabilir.

Çocukları tehdit etmek, özellikle sadece bu yol sayesinde onlara bir şeyler yaptırabiliyorsanız, onları öğrenme fırsatlarından yoksun bırakmaktır.

Tehditler nedeni ile kısa vadede çocuklarınız söylediklerinize itaat edebilirler. Ama uzun vadede kullandığınız tehditlerin onların özsaygıları ile psikolojik ve duygusal sağlıkları üzerinde ciddi etkileri olacaktır.

Çocuklar tehdit edilmekten nefret ederler. Tehdit edildikçe daha da büyük bir bağımsızlık ve özgürlük isteğine ihtiyaç duyarlar.

Çocuklarınızı yaptıkları eylemlerin sonuçları ile ilgili uyarıp karşılaşabilecekleri ceza unsurundan bahsediyorsanız devamında söylediklerinizi uygulayacağınız konusunda onları inandırmanız çok önemlidir.

Mantıklı olmayan bir tehdidin ya da orantısız bir cezanın çocuklarınıza davranışlarının gerçekçi sonuçları konusunda hiçbir şey öğretmeyeceğini unutmayın.

Herkesin en iyi vasıflarını sergileyebildiği çevreler çocukların daha sağlıklı ilişkiler kurmasını sağlar.

tehdit edilen çocuk

Çocukları tehdit etmeden eğitmek için 5 ipucu

Çocukları tehdit etmeden eğitmek bazen çok zorlu bir görev haline gelebilir.

Çocuklarına söylediklerini yaptıramadığını fark eden birçok anne sanki onlar üzerinde hiçbir hükmü yokmuş gibi hisseder.

Tehdit etmeden amacınıza ulaşabilmenizi sağlayacak birkaç tüyoyu aşağıda sizler ile paylaşıyoruz:

  1. Güç mücadelelerini engelleyin

Çocuklarınızın hayatları boyunca her zaman başvuracakları bilgi kaynağı olma göreviniz onların hatalı davranışları ya da kararlarına sinirlenmemeniz ile başlar.

Onlardan bir iş ya da görev ile ilgilenmelerini istediğinizde çocuklarınız bu görev ya da işi yapıp yapmayacaklarına sizden aldıkları mesajın gücüne göre karar verirler.

Bize rahatsızlık veren mantıksız istek ya da düşünceleri sorgularsak olumsuz yan etkilerini de azaltmış oluruz. Neticede çocuklarımız ile olan ilişkimizdeki drama, tehdit ve rüşvet unsurlarını azaltır.

Çocuklarınıza istediğiniz şeyi yaptırma yaklaşımı yerine onlara yapacakları işlerde eşlik etmeyi deneyin. Çocuklarınıza söz hakkı verip söylediklerini eleştirmeden dinleyin.

  1. Duygularınızın kontrolünü elinize alın

Eğer kendi duygularınızı ve olaylar karşısındaki tepkilerinizi idare edebilirseniz çocuklarınızı bir işin ya da görevin yerine getirilmesi konusunda ikna ederken mantığınızı ön plana çıkarmaya da yatkın olursunuz.

Bu sayede sessiz otoriteniz ile çocuklarınızın istediğiniz konudaki iş birliklerine sahip olabilirsiniz.

Duygu kontrolünü sağlamış ebeveynler çocuklarının uygunsuz davranışlarını gördüklerinde onlar ile güç mücadelesine girmezler, çünkü zaten kontrolün kendi ellerinde olduğunu bilirler.

  1. Kendinize güvenin

Kendinize güvenmeniz ve davranışlarınızdan emin olmanız liderlik pozisyonunuzu kuvvetlendirir ve çocuklarınızın otoriteniz isyan bayrağı açma ihtimalini azaltır.

Çocuklarınız, onların yaramaz ya da uslu olup olmadıklarına bakmaksızın tutarlı ve güvenilir davranışlar sergilediğinizi gördüklerinde onların ilgilenilme ve korunma ihtiyaçlarını gidermiş olursunuz.

Çocuklar, kendi keyfini kaçırmadan onları yönlendiren bir ebeveyn ile genellikle daha mutlu hissederler.

oğluna kızan baba
  1. Olumsuz sonuçları önceden konuşun

Çocuklarınız ile kuralları bozmalarının yaratacağı olumsuz sonuçları doğru zamanda konuşmalısınız. Ayrıcalıklarının azaltılması ya da mantık çerçevesindeki cezalar, hatalarından ders almaları konusunda onlara yardımcı olabilirler.

Hatalı bir davranışta bulunan ya da bir kuralı bozan çocuğunuza hangi eyleminizin daha etkili olacağı konusunda düşünün. Bazı yaptırım ya da cezalar bir çocukta başarılı olurken bir diğerinde olmayabilirler.

Onların her bir hamlesine karşı belli bir uygulama, ceza ya da yaptırım planı oluşturun. Eğer onların hatalı eylemlerine doğru karşı hamleler geliştirebilirseniz sonucunda da kendinizi kötü hissetmezsiniz.

  1. Çocuklarınızı uyarın

Çocuklarınız bir cezadan dolayı şikayet ettiklerinde, saygısız davranışlar sergilediklerinde ya da hatalı davranışlarda bulunduklarında onları uyarın. Geçmişte cezalandırıldıkları için bu uyarıların ciddi uyarılar olduklarını fark edeceklerdir.

Onları cezalandırmadan önce üç kere uyarmaya dikkat edin. Çoğu çocuğun bir ya da iki uyarıdan sonra hatalı davranışlara son verdiğini aklınızdan çıkarmayın.

Çocuklara tehdit unsuru kullanmadan eğitim vermek göründüğünden daha kolay bir hale getirilebilir. Önemli olan bu konuda gayret sarf etmeniz ve çocuğunuza karşı hangi zamanlarda katı davranmanız gerektiğini bilmenizdir.

Unutmayın ki çocuklarımız bizlere sadece görevlerini öğrenmeleri açısından değil aynı zamanda sevgi ve anlayış bakımından da ihtiyaç duymaktadırlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.