Çocuğumun Yemeğiyle Oynamasına İzin Vermeli miyim?

Çocuğunuzu yemeğiyle oynarken gördüğünüz zaman endişeli hissediyor olabilirsiniz. Ancak endişelenmenize gerek yok. Yemekle oynamak kötü bir şey değildir. Aşağıdaki makalede yemekle oynamanın çocuğunuz için olumlu yanlarını keşfedin.
Çocuğumun Yemeğiyle Oynamasına İzin Vermeli miyim?

Son Güncelleme: 08 Ekim, 2018

Çocuklara genellikle yemekleriyle oynamamaları gerektiği söylenir. Bu, anne ve babaların çocuklarına sık sık tekrar ettiği bir uyarıdır. Bunun nedeni, çocukların önlerine konan yemekle önce oyun oynamak gibi doğal bir eğilime sahip olmalarıdır.

Çoğu anne baba çocuklarını yemekle oynadığı için azarlıyor olsa da uzmanlar bunun aslında iyi bir alışkanlık olduğunu iddia ediyorlar!

Çocuğun yemek ile girdiği bu tür bir etkileşim, genç yaşlardan başlayarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelerinin en iyi yolu olabilir.

Çocukların yiyeceklerle oynamasına izin vermemizi gerektiren 5 avantaj

İnanması zor görünse de çocuklarınızın yiyeceklerle oynamasına izin vermemizin birçok faydası vardır. Bu konuda aşağıda bahsedeceğimiz bilgileri dikkate almanızı öneririz:

1. Algılarını artırır

Günümüzün modern dijital dünyasında, yemek çocuğunuzun algısını artırmak için mükemmel bir fırsattır.

Her türlü aktiviteyi deneyebilirsiniz. Örneğin, çocuğunuza dokunmayı teşvik etmek için yiyeceklerden şekiller yapabilirsiniz. Çocuğunuzun gözlerini bağlayabilir ve bir yiyeceği koklatarak ne olduğunu tahmin etme oyunu oynayabilirsiniz.

Çocuğunuzun farkı anlayabildiğini görmek için yemeğe her zamankinden farklı bir baharat ekleyerek tat alma hissini canlandırabilirsiniz. Bunlar sadece birkaç fikir. Siz de bu konuda yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz!

kız patates

2. Çocukları daha çeşitli yemekler yemeye yatkın hale getirir

Çocuklar bazı yiyecekleri yemekte zorluk çekerler. Bu anlamda, yiyeceklerle oynamak yeni yiyecekler denemekten korkan ve yemek yemekten keyif almayan çocukların yemeğe olan ilgisini artırabilir.

Örneğin, birçok çocuk sebze ve salata yemeye tamamen karşıdır. Bunlar eksikken çocuğunuzun ihtiyacı olan besinleri nasıl sağlayabilirsiniz?

Salataya koymayı planladığınız tüm malzemeleri ayırın. Çocuğunuzu bu malzemelerle gülen surat, çiçek, top ve benzeri gibi şekiller yapmak için yaratıcılığını ve hayal gücünü kullanmaya teşvik edin.

Tabii ki, amaç çocuğunuzun yaptığı şekilleri sonrasında yemesini sağlamaktır. Yemek istemese bile, hoş bir deneyim bir sonraki sefer yemesi için doğru yönde atılmış bir adım olacaktır.

“Çocuğun yemek ile girdiği bu tür bir etkileşim, genç yaşlardan başlayarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinin en iyi yolu olabilir.”

3. Çocuklarınızın yemek pişirmeye ilgi duymasını sağlar

Şüphesiz, yemek ile oynamak çocuğunuzun her türlü yemeğe aşina olmasını sağlayacaktır. Bu aynı zamanda yemek pişirmeye ilgi duymasına da yol açabilir.

Çocuğunuzun yemeklerle ilgili ilgisini çeken basit bir bilgi daha sonra bu konuda daha detaylı bilgiler öğrenmek istemesine yol açabilir. Bu sayede çocuğunuz bazı yemeklerin hazırlanmasındaki temel süreçlere hakim olur.

4. Çocuğunuzun bilişsel gelişimini uyarır

Bazı ebeveynlerin düşündüğünün aksine, yemek ile oynamak çocukların bilişsel gelişimine olumlu etkide bulunur. Aslında, elleriyle yemeklere dokunan çocuklar, bu konuda bir sonraki keşif için daha büyük bir merak kazanırlar. Bu çocukların ilk kelimelerini diğer çocuklardan önce öğrendikleri ortaya çıkmıştır.

Bu anlamda, çocuğunuzu yemek saatlerinde elleriyle keşfetmeye teşvik etmenizi öneririz. Püre, meyve suyu ve çorba gibi yiyecekler, çocuğunuzun beyin gelişimini de uyarır.

bebek yemek

5. Çocukların kendilerini sanatsal olarak ifade edebilmeleri için renkleri ve dokuları kullanmasına izin verir

Gıdalarda bulunan çeşitli renk ve dokuların, çocukların kendilerini sanatsal olarak ifade edebilmek için fırsat sağladığını unutmayın.

Örneğin, çocuğunuzdan farklı renkteki sebzeleri kullanarak bir gökkuşağı yaratmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca sert ve yumuşak yiyeceklerle, farklı yüzeylerde var olan farklı dokuları deneyimleyebilirsiniz.

Örneğin, bir pizza hamuru hazırlayın ve çocuğunuzu, farklı şekiller ve harfler oluşturmak için elleriyle oynamaya davet edin.

Artık çocuklarınızın kendi yiyecekleriyle oynamasına izin vermenin faydalarını biliyorsunuz, onları rahat bırakın!

Çocuğunuz için değerli olabilecek bu aktiviteyi durdurmamaya özen gösterin. Daha ziyade, sayısız hissi deneyimlemelerine ve 5 duyularını kullanarak farklı yiyecekleri keşfetmelerine olanak sağlayacak bu etkinliğe izin verin.

Unutmayın: Çocuğunuz yemekle oynarsa endişelenmenize ya da üzülmenize gerek yok. Çocukların yemeklerini tatmadan önce elleriyle keşfetmek istemeleri tamamen normaldir. Şüphesiz, bu yeni bir şey denemenin ilk adımıdır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.