Çalışma Saatini Optimize Etmek İçin Pomodoro Tekniği
Birçok çocuk ve genç insan saatlerini ders çalışarak geçirmekte; bununla birlikte, çoğu bu süre boyunca dikkatlerinin dağıldığını, üretken olamadıklarını fark etmekte. Bu yazıda size bahsedeceğimiz Pomodoro Tekniği öğrenciler arasında oldukça yaygın olan bu sorunla başa çıkmak için muhteşemdir.
Bu teknik 80’lerde ortaya koyuldu ve sık sık küçük aralar vererek, kısa bir süreliğine konsantrasyonumuzu kontrol edebildiğimiz ve sabit tutabildiğimiz zaman daha hızlı öğrenebileceğimiz fikri üzerine kuruldu.
“Eğer zaman her şeyden daha değerli ise, zamanını ziyan etmek de en büyük müsriflik olsa gerek.”
– Benjamin Franklin –
Çalışma süresini optimize etmek için Pomodoro Tekniği
Francesco Cirillo ders çalışırken konsantrasyon zorlukları yaşayan bir İtalyan üniversite öğrencisiydi. Bunun bir sonucu olarak, düşük bir akademik performansı vardır. Bu sorunu çözmek için, pomodoro tekniğini bulmaya karar verdi ve çalışma süresini optimize etmeyi başardı.
Bu teknik, ders çalışmak gibi belirli bir görevi yerine getirmek için, maksimum konsantrasyon seviyesini koruyarak, 25 dakika harcamaktan oluşmaktadır. Bu üretkenlik vaktinden sonra, 5 dakikalık bir mola verilir. Mola bittikten sonra, çalışmaya 25 dakika boyunca devam edersiniz. İki saatlik bir çalışmayı ya da dersi tamamlayana kadar bunu periyodik olarak devam ettirmelisiniz.
Bu süreleri hesaplamak için alarmlı bir saat kullanmalısınız. Bu metodun yaratıcısı, tekniğe ismini veren, domates şeklinde bir mutfak saati kullandı (İtalyancası pomodoro). Hatta, zamanladığınız her 25 dakika bir pomodoroya denk gelmekte.
“Üretkenlik asla kazara değildir. Her zaman, mükemmelliğe, zekaya, planlamaya ve odaklanılmış efora adanmışlığın bir sonucudur.”
– Paul J. Meyer –
Pomodoro Tekniğini uygulama adımları
Pomodoro Tekniğini düzgünce uygulamak için oldukça basit altı aşamayı takip etmelisiniz:
- Yapacağınız göreve karar verin: bir konuya çalışın, ödev yapın, bir iş aktivitesini tamamlayın, vb.
- Zamanlayıcıyı ayarlayın: bir saati 25 dakikaya kurun; bir diğer adıyla, bir pomodoro.
- Göreviniz üzerinde çalışın: 25 dakika dolana ve saat çalana kadar görevinizin bitmesine odaklanın. Bu süre zarfında, muhtemel tüm dikkat dağıtıcı ve işinizi bölebilecek şeylerden uzak durmaya çalışın.
- Dinlenin: aşağı yukarı 5 dakika olacak şekilde kısa bir mola verin. Bu molayı rahatlamak ve elinizdeki görevle bağlantınızı tamamıyla kopartmak için kullanın.
- Yeni bir pomodoroya başlayın: göreviniz üzerine yoğun bir şekilde çalışacağınız bir 25 dakika daha ayarlayın. Sonrasında 5 dakika daha dinlenin.
- Uzun bir ara verin: dört adet pomodoro tamamladığınız zaman 15 ile 30 dakika arasında bir mola verin. Bu iki saatlik bir çalışmaya denk gelir.
Zamanlamanızı eğitim seviyesine, ihtiyaca ve çocuğunuzun bulunduğu gelişim aşamasına göre adapte edebilirsiniz.
Çalışma süresini optimize etmek için bu tekniği kullanmanın faydaları
Gördüğünüz gibi, Pomodoro Tekniğini uygulaması oldukça kolaydır. Dahası, emin olun ki çocuklara ve gençlere olduğu kadar yetişkinlere de oldukça faydalıdır.
Bu tekniğin sağladığı faydalar oldukça fazladır. Öte yandan çalışma anında kısa ve sık molalar vermek size şunları sağlar:
- Konsantrasyonu ve zeka kıvraklığını geliştirir.
- Verimliliği artırır.
- Daha motive hissettirir.
- Stres ve anksiyeteyi azaltır.
- Gerginlik ve yorgunluğunuzu azaltır.
- Sinir bozukluğunu kontrol eder.
Öte yandan şunu söyleyebiliriz ki, zamanı bloklara bölerek, onu optimize etmek ve daha iyi yönetmek mümkündür. Artık bu tekniği bildiğinize göre, onu çocuklarınıza ya da öğrencilerinize gösterme zamanı ki bu tekniği kullanabilsinler ve harika öğrenciler olabilsinler!
İlginizi çekebilir ...Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cirillo, F. (2006). The pomodoro technique (the pomodoro). Agile Processes in Software Engineering and, 54(2).