Feynman Metodu Nedir?

Bu yazımızda, oldukça etkin bir ders çalışma, öğrenme ve öğretme tekniği olan ve öğrencilerin çok daha hızlı ve iyi seviyede anlamalarını sağlayan Feynman metodunu inceliyoruz.
Feynman Metodu Nedir?

Son Güncelleme: 29 Ekim, 2019

Çok kısa bir tanımını yapmak gerekirse, Feynman Metodu basit bir kendi kendine öğrenme yöntemidir. Bu yöntemde, beş aşamadan oluşan bir ezberleme tekniği uygulanmaktadır. Her aşama adım adım beynin biraz daha fazla çalışmasını ve bu şekilde ezberlenen bilginin özümsenmesini sağlamaktadır.

Bu teknik ismini, Amerikalı fizik teorisyeni Richard Feynman‘dan almaktadır. Feynman, Manhattan Projesi de dahil olmak üzere birçok çalışmada yer almış ve her insanın elde etmek istediği bir yeti olan, kendi kendisine karmaşık fikirleri öğrenme konusunda son derece tecrübeli bir bilim insanı olarak tanınmıştır.

Richard Feynman

Feynman, henüz 15 yaşındayken ileri cebir, trigonometri, diferansiyel ve integral hesaplamaları gibi karmaşık matematiksel işlemleri öğrenmiştir. Zaten kendi formüllerini türeterek matematik deneylerini yapma kapasitesine sahip olduğu için üniversiteye hiç gitmemeyi tercih etmiştir.

Feynman, çok büyük bir fizik teorisyenidir. Kuantum Termodinamikleri teorisi ile 1965 yılında Nobel Ödülü almayı başarmıştır. Aynı zamanda Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde fizik profesörü olarak ders vermiştir.

Feynman, öğrencileri arasında oldukça sevilen ve popüler bir öğretmen olarak ön plana çıkmıştır. Bunun en önemli nedeniyse, en karmaşık fizik teorilerini dahi oldukça basit ve anlaşılabilir bir dille öğrencilerine aktarması ve onların bu zor konuları rahat bir biçimde anlamalarına yardımcı olmasıdır. Bu sayede öğrencileri, tüm konuları çok iyi bir biçimde anlama ve öğrenme şansını elde etmişlerdir. İşte hem öğrenme ve hem de öğretme tekniği olarak kullanılabilecek olan Feynman Metodu da bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Feynman Metodu ile öğrenen genç

Bir şeyi bilmekle, o şeyin adını bilmek arasında önemli bir fark vardır. İşte bu fark, anlamanın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Bir şeyi anlamış olmak için onu kısa ve doğru bir biçimde açıklayabilmemiz gerekir.

Feynman Metodu ve bu metodun öğretim tekniği açısından benimsediği yaklaşıma göre, eğer bir çocuğa bir konuyu açıklayamıyorsanız, büyük olasılıkla o konuyu siz de yeterince anlamamışsınız demektir. Yani bir şeyi kısa ve doğru bir biçimde açıklayacak bilgiye sahipseniz, ancak o zaman o konuyu tam olarak biliyorsunuz sonucuna varılabilir.

Feynman Metodunun 5 Aşaması

Öğrenme Konseptini Seçme

Öncelikle anlaşılması ya da öğretilmesi gereken konseptin tam olarak ne olacağına karar vermekle işe başlayın. Daha sonra bu konsepti boş bir kağıdın üst tarafına yazın. Bu aşamada ne kadar net ve spesifik seçimler yaparsanız, öğrenme sürecinin de o denli temiz ve etkin olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Feynman Metodunda Bir Rol Teması Geliştirme

Olabilecek en yalın bir dille, sanki anlayamayan bir kişiye öğretiyormuş gibi konu hakkında bir açıklama yazın. Başlangıçta kapsamlı bir özetle başlayıp daha sonra adım adım daha spesifik olmak normal ve kabul edilebilir bir durumdur.

Öğretmeye çalıştığınız konuyu sadece genel bir ifadeyle geçiştirmek, tam “anlama” için yeterli olmayacaktır. Bu sadece, başlangıç aşaması için küçük bir adım niteliği taşıyacaktır. Yani anlama sürecinin bu şekilde başladığının bir ön gösterisi olacaktır.

Bilgiyi Arama

Eğer konuyu tam olarak açıklayamıyorsanız, bilgi kağıdına geri dönerek yeniden okuyun. Açıklama kısmı aklınızda yeterince netleşene dek araştırın ve temel bilgileri edinin.

Bu aşamada her tür bilgiyi kullanabilirsiniz. Yararlandığınız bilgiler arasında ilginç veriler ya da fotoğraflar da olabilir. Aldığınız notları, kitapları ve hatta çeşitli bilgilere ulaşmak için interneti kullanın. Yani konuyu anlamanızı ve o konu hakkındaki farkındalığınızın daha ileri seviyeye ulaşmasını sağlayacak her şeyin yardımı dokunacaktır.

Bu aşamanın yeterli ve sağlıklı bir biçimde geliştirilmesi ve konunun gerektiği gibi üzerinde durulması son derece önemlidir. Bu bağlamda, Feynman Metodunun başarısının, bu aşamanın doğru ve tam olarak yapılmasına bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni Bilgileri Belgeleme ve Açıklama

Yeni bilgiler edindikçe, bunlar üzerinde düşünün ve bu bilgileri belgeleyerek kayıt altına alın. Özellikle anlama şeklinizin ve etkinliğinizin ne ölçüde değiştiği konusuna odaklanın.

Feynman Metodu ile öğrenen genç bir kız

Bu bağlamda, resimler çizmek, kavramsal haritalar üretmek ya da kendi düşüncelerinizi netleştirmeye yarayacak herhangi bir şeyin faydalı olacağının altını çizmek gerekir. Kısacası, Feynman Metodu ile öğrenmeye ya da öğretmeye çalıştığınız konuyu tam olarak anladığınızı – doğru ve kesin bir biçimde – göstermeye çalışacaksınız.

Anlama şekliniz değiştikçe anladığınızı gösterme şekliniz de bununla birlikte değişmelidir. Bu değişim sizin konuyu daha derinlemesine anlamanızı sağlayacak ve öğrenim sürecini doğrudan aydınlatan bir işleve sahip olacaktır. Elbette bu durum, üzerinde çalıştığınız konu ile bağlantılı yeni konuları öğrenme isteğinizin ortaya çıkmasına yol açacaktır.

Konuyu Feynman Metodu Kullanarak Bir Çocuğa Öğretecek Gibi Yeniden Yazma

Bu son aşamada, üzerinde çalıştığınız konuyu öğrenip öğrenmediğinizi anlama şansına sahip olacaksınız. Şu ana kadar yaptığınız çalışmalar sonucunda geliştirdiğiniz bilgileri yeniden yazın. Ancak bu kez farklı bir dil kullanın ve konuyu günlük hayatınızda kullandığınız cümlelerle en basit şekilde ifade edin.

Son olarak tüm yazdıklarınızı, tıpkı küçük bir çocuğa anlatıyormuş gibi sesli olarak okuyun. Bu aşamada, çocuğun anlamasına katkı sağlayabilecek her türlü örneğin faydası olacaktır.

Feynman Metodunun bu basit aşamalarını takip ederek daha ilk günden itibaren herhangi bir konudaki bilginizi artırabilirsiniz. Buna ek olarak, sahip olduğunuz bilgileri etrafınızdaki herkese çok basit ve açık bir biçimde aktarma yeteneğine de kavuşmuş olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gleick, James. (1993). Genius: The life and science of Richard Feynman. Vintage.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.