Sosyal Medya İyi Bir Eğitim Aracı Mı?

Sosyal medya eğitim aracı olarak bazı avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Bunun çocuğunuz için iyi olup olmadığını öğrenmek için okumaya devam edin.
Sosyal Medya İyi Bir Eğitim Aracı Mı?

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2020

Birçok anne çocuklarının Facebook, Instagram veya Snapchat kullandığını gördüklerinde endişelenmeye başlar. Bunlar belli bir yaşın altındaki kişiler için yararlı araçlar mıdır yoksa sadece zaman kaybı mıdır? Oldukça tartışmalı ve konuyla alakalı olduğu için bu sorunun üzerine durulması gerektiğini düşünüyoruz. Öyleyse şu soruyu cevaplayalım: Sosyal medya iyi bir eğitim aracı olarak kullanılabilir mi? 

Şüphesiz ki sosyal ağların hayatımıza girmesi dünyada yeni bir bakış açısına yol açtı. Son 10-15 yılda internet kullanma alışkanlıklarımızın bu platformlar sayesinde oldukça değiştiği söylenebilir.

Sosyal ağları eğitim dünyası ile ilişkilendirirsek, yeni bir eğitim modelinin ortaya çıktığını söylemek kaçınılmazdır. Ancak, onları sınıf ortamına dahil etmemiz gerçekten gerekli midir?

Bu karmaşık bir konudur çünkü bu platformlar güçlü araçlar olabilirken aynı zamanda istismar veya ahlaksız kullanım durumunda çocuklar üzerinde ciddi sorunlara yol açabilirler. Gerçekte bu durum öğrenciler için zararlı bir durumla sonuçlanabilir. 

Bir çocuk laptop kullanıyor

Bu nedenle, sosyal ağların şu ana kadar eğitim için harika bir tamamlayıcı olabileceği konusunda hemfikir olsak da asla tam olarak eğitim amaçlı bir araç yerine geçemezler.

Bir Eğitim Aracı Olarak Sosyal Medya: Faydaları

Sosyal medya kullanımının çocukların gelişiminde ilginç faydalar sağladığı gerçeğini görmezden gelemeyiz. Sosyal medyanın bir eğitim aracı olarak kullanılması bazı kazanımlar sunmaktadır:

  • Yaşıtlar arası etkileşim: Öğrencilerin birbirleri ile daha fazla ve daha iyi işbirliği yapmasına olanak sağlarken öğretmenleri ile olan iletişimini de artırır.
  • Araştırma yapma: Google benzeri arama motorları tükenmez kaynaklara erişebilmeye olanak sağlaması sonucu kullanışlı bir bilgi edinme aracı haline gelmektedirler.
  • Kaynak paylaşımı: Öğretmenler, öğrenciler, eğitim uzmanları ve veliler arasında içerik ve kaynakların paylaşılması çok daha kolaydır.
  • Tartışma ortamının oluşması: Sosyal ağlar, forumlarda ve internette devam edebilecek sınıf tartışmaları oluşturmak amacıyla kullanılabilecek ilginç araçlardır.
  • Tematik aktiviteler: Sınıftaki etkinliklerin geliştirilmesine olanak sağlarlar. Böylece, öğrenciler tartışacakları konuları daha derinlemesine inceleme ve muazzam miktarda bilgiye erişebilme imkanı bulurlar.
  • Anında iletişim imkanı: Sosyal medyanın sayesinde profesyoneller, veliler ve öğrenciler aktif ve hızlı iletişim imkanı ile anında materyal alışverişi yapabilmektedirler.
  • Hızlı öğrenme süreci: Bu ağlar iyi ve etkili kullanıldığında, öğrenme ve bilgi aktarımı süreçlerini hızlandırmaktadır.
  • Araştırmaya özendirmesi: Aynı şekilde, öğrencileri araştırmayı teşvik ederek sınıfta tartıştıkları konular hakkında daha derinlemesine araştırma yapmaya teşvik eden mükemmel bir araçtır.

”Facebook, insanlara paylaşma gücü vermek ve dünyayı daha geniş ve bağlantılı bir yer haline getirmek için doğdu.”

– Mark Zuckerberg –

Sosyal Medyanın Bir Eğitim Aracı Olarak Kullanılmasının Zararları

Olumlu yönlerinin yanı sıra, sosyal ağların bir eğitim aracı olarak kullanılması birtakım olumsuz ya da en azından negatif unsurları da içermektedir.

Beş çocuk oturup konuşmadan telefona bakıyorlar
  • Çocuklar için koruma eksikliği: Sosyal medya gençlerin korunmasız olduğu bir ortamdır. Günümüzde uşaklaştırma (bkz. grooming) ve siber zorbalık gibi istenmeyen durumlar, bu platformların ve çocukların yanlış anlaşılması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
  • Sabırsızlık: Önlenmesi gereken bir diğer durum da öğrencilerde ortaya çıkan acil yanıt ihtiyacıdır. Bu nedenle, çocuklar arasında sabrı teşvik etmek önemlidir.
  • Dikkat dağınıklığı: Aşırı sosyal medya ve internet kullanımı çocukların akademik performansları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olarak dikkat dağınıklığına yol açabilmektedir.
  • İnsan ilişkileri: Sosyal medyada çok fazla zaman geçiren çocukların doğrudan insan ilişkilerinde azalma görülmektedir.
  • Bağımlılık: Aşırı kullanım durumlarında sosyal ağlar, profesyonel yardım gerektiren ciddi bir bağımlılığa neden olabilmektedir.
  • Yasal geçerlilik: Günümüzde sosyal medyayı bir eğitim aracı olarak kullanma konusunda net bir planlama sağlayan yasal bir fikir birliği bulunmamaktadır.
  • Kişisel bilgiler: Sosyal ağlar, kullanıcıların kişisel bilgilerinin talep edildiği halka açık platformlardır. Bu durum çocuklar için özellikle hassasiyet gerektiren bir durumdur.

Kısacası, sosyal medyayı bir eğitim aracı olarak kullanıp kullanmamak gerektiğini söylemek zordur. Çok sayıda faydası olsa da aynı zamanda bir takım riskler de vardır.

Ancak çocukların bu platformları merak ederek keşfetmeleri çok uzun sürmemektedir. Bu nedenle, daha büyük sorunlardan kaçınmak amacıyla profesyonel kişiler ve bir rehber öğretmenden yardım almak olumlu bir karar olacaktır. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Valenzuela, R. (2013). Las redes sociales y su aplicación en la Educación. Revista Digital Universitaria, 14 (4), 1-14.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.