Evinizdeki Duygusal İklimi İyileştirmek

Evinizdeki Duygusal İklimi İyileştirmek

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2018

Evinizdeki duygusal iklimi iyileştirmek çok önemlidir. Her aile farklı bir yapı ve kendi iletişim tarzlarına sahip olsa da her zaman aile üyelerinin tamamının mutluluğunu ve esenliğini garanti etmelisiniz.

Bir ev, bir mini evren ve toplumun bir yansımasıdır. Bu dört duvarın içinde yaşananlar, her aile üyesini belirli bir şekilde etkileyen değerlerin, davranışların ve duyguların son derece güçlü bir birleşimidir.

Ayrıca evde çocuk olduğunda duygusal eğitim daha da önem kazanmaktadır.

Çocuklarınızla duyguları ve hisleri hakkında konuşmanız çok önemlidir. Bu, evinizdeki duygusal iklimi değiştiren nahoş durumların önlenmesine yardımcı olacaktır.

kalp yapmış eller

Evinizdeki duygusal iklimi etkileyen faktörler

Çevresel psikoloji uzmanları, her evin üç temel ve esas unsurdan oluşan bir çevreye sahip olduğunu doğrulamaktadır:

  • Maddi etkenler: Bir eve belirli bir atmosfer veren fiziksel unsurlar vardır. Mekanın uyumlu düzenlenmesi, insanların duyguları üzerinde belirli bir etkiye sahiptir.
  • Kişisel faktörler: Bunlar, mekanda yaşayan kişilerin birbiriyle olan ilişkisinden, alışkanlıklarından ve bağlantı kurma yollarından kaynaklanır.
  • Zihinsel faktörler: Kuşkusuz, aile dinamiğindeki en önemli süreçlerdir. İçlerinde her aile üyesi tarafından kurulan paradigmalar, inançlar, değerler ve koşullar ya da normlar vardır.

Evinizdeki duygusal iklimi iyileştirmek için 5 ipucu

Aşağıdaki 5 ipucu evinizdeki duygusal iklimi iyileştirmenize yardımcı olacaktır, ancak unutmayın ki tutarlı, uyumlu ve her şeyden önce pozitif bir ritmi sürdürmekten sorumlu olan sizsiniz:

1. Sevginizi nasıl gösterdiğinize dikkat edin

Hepimizin şefkat ve anlayışla konuşan birini dinleriz. Bu anlamda, evin sakinleri arasındaki iletişim saygı ile yürütülmelidir.

Gündelik hayatın stres ve rutini nedeniyle, sevdiklerimize uygun olmayan bir tonda sık sık cevap veririz. Bu, sadece güveni azaltmakla kalmaz duygusal iklimi de olumsuz etkiler.

2. Ortak refahınız önceliktir

Evinizdeki duygusal iklimi iyileştirmek için aile üyelerinin eğlenceli anları paylaşması ve zor zamanlarda birbirlerini desteklemesi önemlidir.

Başkalarına samimi bir ilgi göstermek, insan ilişkilerini geliştirmek için ideal bir yoldur. Başka bir kişinin hayatına ilgi çekmek, duygusal ortamın zararlı olmasını engelleyen rahatlatıcı bir sosyal beceridir.

Değerli duygular sadece bireysel farklılıkların takdir edildiği, hataların tolere edildiği, iletişimin açık olduğu ve kuralların esnek olduğu bir ortamda gelişebilir; besleyici bir ailede bulunan türden bir atmosfer.

-Virginia Satir-

3. Karşılıklı güven ve saygı

Bir ev, kendimiz olabileceğimiz ve doğal olarak hareket edebileceğimiz bir mekandır. Ancak bazen sınırların aşılması tehlikesi de vardır.

Yani alışkanlıklar, bazı temel prensipleri unutabiliriz: aile üyeleri arasında karşılıklı olması gereken saygı ve güven gibi.

kaseye konmuş kalp şeklinde süsler

4. Duyguları önemsemek

Duyguları ve genel refahı önemsemek, evinizdeki duygusal iklimi korumak için çok önemlidir. Özellikle de evde çocuk olduğunda. Çünkü çatışmalardan en çok muzdarip olanlar onlar.

Ayrıca mutlu ve keyifli bir ortam için en iyi garanti olduğundan, evinizde duygusal zekayı geliştirmelisiniz.

5. Empati kurmak

Empati evinizdeki duygusal iklimi destekler ve aile üyeleri arasındaki ilişkilerin gelişimine inkar edilemez faydalar getirir.

Empati, diğer insanların bakış açılarını ve olayları deneyimleme biçimlerini dikkate alarak başkalarının duygularını tanımamıza, anlamamıza ve bunlarla bağlantı kurmamıza izin veren bir yetenektir.

Kısacası, bir anne olarak sizin sorumluluğunuz, çocuklarınızın kişisel refahı kazanmalarına yardımcı olacağından, evinizde iyi bir duygusal iklim sağlamaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carpena, A. (2008). Emociones y salud. Aula de Innovación Educativa, 173-174 (pp. 61-64).
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Navas, M. D. C. O. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de orientación y psicopedagogía, 21(2), 462-470. https://www.redalyc.org/pdf/3382/338230785025.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.