İlk Kez Anne Olmak: Öneri Fırtınasının Merkezi

İlk Kez Anne Olmak: Öneri Fırtınasının Merkezi

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2018

İlk kez anne olmak: En az umduğunuz insanlardan bile tonlarca öneri alacağınızdan dolayı endişeye kapılmamalısınız. Bu yazımızda, karşı karşıya kalacağınız bu zorlu süreçte bilgi fazlalığı ile başa çıkmak için en iyi yöntemler konusunda size yardımcı olacak bazı ipuçları ve tavsiyeler sunacağız. Bunu yaparken, size öneride bulunan insanların iyi niyetli olduklarını ve inandıkları doğruları sizinle paylaştıklarını da göz önünde bulundurarak onları incitmeden en doğru yolun ne olduğuna değineceğiz.

Danışma Sorunu

Bir İspanyol atasözü, bebeklerin doğduklarında bir kollarının altında ekmek ile geldiklerini söyler. Bu cümle, bebeğin aileye getirdiği nimet ve zenginliğe işaret etmektedir. Ancak diğer taraftan, anne olduktan sonra bebeklerin diğer kollarının altında ise tüm ailenin ve arkadaşların eleştirilerini üzerine çeken bir bağ olduğunu da söylemeden edemeyeceğiz.

İlk kez anne olarak, annenizin, kayınvalidenizin, doktorunuzun ya da büyükannenizin yardımına ihtiyaç duyduğunuzda, göreceğiniz yardım karşılığında özel hayatınıza ve bebeğe bakma şeklinize müdahale edildiğini düşünmek sandığınızdan çok daha çabuk bir şekilde hissedeceğiniz bir duygu olacaktır.

Aynı durum aslında hamilelik süresince de başımıza gelir. Bu sürecin ilk üç ayında, her türlü tavsiyeyi çok dikkatli bir şekilde dinleriz.

Hamilelik ve annelik ile ilgili konulara değinen tüm kitap ve dergileri almak için kitapçılara gideriz. Ancak altı aydan sonra, artık bize danışmadan verilen bu tavsiye fırtınasına dikkat edecek bir ruh halinde değilizdir. 

Ancak her zaman aklımızda tutmamız gereken bir konu bulunmaktadır: Hamilelik süresince ya da bebeğin ilk yılı boyunca diğer insanlara karşı nezaketsiz davranmak gibi bir duruma düşmememiz gerekmektedir. Bu nedenle size, tavsiye sunanların ağızlarını adeta bir ipek eldiven ile kapatmayı tercih edeceğiniz durumlarla nasıl başa çıkmanız gerektiğini öğrenebileceğiniz çeşitli öneriler sunacağız.

Hamilelik süresince dinginliğimizi korumamız şarttır. Çünkü kızgınlıklar ve öfke nöbetlerinin çocuğa da geçeceğini aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir.

İlk Kez Anne Olmak: Hamilelik Süresince Önerilerle Nasıl Başa Çıkılır?

hamile kadın ve kalp
  • Aileye Karşı Sabırlı Olun. Öncelikle sevdikleriniz ilk kez anne olmaya hazırlanan sizin için her şeyin en iyisini istediklerinden, sizin de onların söyleyeceklerini dikkate almadığınızı belirtmeden önce bunu çok iyi bir şekilde düşünmeniz gerekmektedir. Hamilelik konusundaki tavsiyelere dikkatinizi vermeyi deneyin, ancak bu tavsiyelerin tümünü uygulamaya çalışmayın.
  • Yabancılara Sevecenlik Göstermeyin. Henüz yeni tanıştığınız insanlar size onlarca tavsiye vermeye çalışıyor ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa, konuyu değiştirmelerini isteme aşamasında asla tereddüt etmeyin. Çünkü zaten yeterince bilgi ile boğulmuş olduğunuz için bu aşamada tek isteğiniz daha fazla sorun yaşamadan hayatın tadını çıkarmak olacaktır.
  • En İyi Strateji. Eğer katıldığınız tüm sohbetlerin bir şekilde dönüp dolaşıp hamilelik konusuna gelmesinden rahatsız oluyorsanız, sadece güvendiğiniz doktorların tavsiyelerini ön planda tutarak dikkate alacağınızı ifade edebilirsiniz.
  • Dokunmayın. Bu konu aslında farklı bir başlık altına incelenmesi gereken bir konudur. Çünkü anne adaylarının birçoğu için insanların bir yandan çatlaklar ve sırt ağrısı ile nasıl başa çıkılacağından bahsederken diğer taraftan karınlarının okşanması oldukça rahatsız edici bir durumdur. Aslında herhangi bir elin karnınıza dokunmasını engellemek için kendinizi geri çekmekten korkmamalısınız. İşe yarayacak diğer bir yöntem ise, yabancı kişinin elini karnınıza daha dokunmadan kendi ellerinizle uzaklaştırmak olacaktır.

İlk Kez Anne Olmak: Öneri Fırtınasına Karşı Bir Şemsiye

Anneye yardım eden kadın

İstediğiniz Şeyler Konusunda Şikayet Etmeyin. Evet…Eğer bebeğinizin ilk aylarında annenizi günde 20 kez arıyor ve ona her türlü detayı soruyorsanız, bu durumda onun desteğinin ne derece önemli olduğunu düşünmesine ve siz istemeseniz de bebeğin bakımında rol oynamaya devam etmesine karşı çıkamazsınız.

Ailenizle konuşun ve onlara sizin ya da eşinizin yardıma ihtiyacı olması durumunda onlardan bu yardımı isteyeceğiniz konusunu açık bir biçimde ifade edin.

Eğer eşinizle yaşadığınız evde diğer akrabalar da bulunuyorsa, bebek doğmadan onlarla konuşmalı ve bebeğin bakımının öncelikle sizin ve eşinizin görevi olduğunu ifade etmelisiniz. Bunun yanında, ihtiyaç duyduğunuzda ilk yardımı isteyeceğiniz kişilerin onlar olacağını söylemeyi de unutmayın.

Eğer aileniz bu kadar fazla sayıda önerinin size fazla geldiğini anlayamıyorsa, konuyu değiştirmeye ve onlarla daha hoş başka konularda konuşmaya çalışın. Olası tartışmaların önüne geçmek için bebekle en fazla ilgili olan kişilerle bu konuları konuşmaktan uzak durabilirsiniz. Bu biraz zor olacaktır ancak sizin bebek bakımı ile ilgili düşüncelerinizin tartışılma ihtimalini azaltacak en uygun seçenek budur.

Başka Şeylerle Meşgul Olmaya Çalışın. Bebeğinizi banyo yaptırırken, ona yemek yedirirken ya da altını değiştirirken şarkı söylemek kadar etkili bir başka yöntem bulunmamaktadır. Annenizin ve kayınvalidenizin önerilerinden iyice bunalmaya başladıysanız, en sevdiğiniz şarkının sesini biraz daha açın ve şarkınızı bebeğinize söyleyin.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken en kritik detay, kontrolü kaybetmeye başladığımızı hissettiğimiz an sakin kalmaya çalışmak olmalıdır. Çünkü öfke nöbeti ya da kriz geçirmek ne size ne de ufaklığa iyi gelmeyecektir.

İlk kez anne olarak başkalarının bebek büyütme ile ilgili önerilerini dinleme konusunda istekli olmadığınızda yapabileceğiniz en iyi şey, aklınızdan başka şeyler geçirirken bile diğerlerini dinliyormuş gibi yapmak olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.