30'lu Yaşlarda Güvenli Bir Hamilelik Geçirmek

30'lu Yaşlarda  Güvenli Bir Hamilelik Geçirmek

Son Güncelleme: 27 Mayıs, 2018

30’lu yaşlarda güvenli bir hamilelikten söz ettiğimizde, kadın doğurganlığı konusunu ele almak gerekiyor. Bu yaşlarda çocuk sahibi olabilmenin zorluğu hakkında çok şey söylenmiştir.

Ancak bu istatistiklerin çoğunun, önemli ölçüde modası geçmiş çalışmalardan alıntılandığını biliyor muydunuz?

Zamanın geçişi, hem kadın hem de erkek bedenlerin işlevini değiştirse de, doğurganlık konusu, düşünüldüğü kadar büyük ölçüde değişmez.

Yıllar önce, 30’lu yaşlarındaki kadınların gebe kalmasının uzun zaman aldığı söylenirdi. Bununla birlikte, mevcut rakamlar çoğu kadının bir yıldan kısa bir sürede hamile kalabileceğini göstermektedir.

30’lu yaşlarda güvenli hamilelik: doğum öncesi bakım

  • Kendinizi rahat hissettiğiniz ve sizinle aynı durumdaki kadınlarla ilgilenmiş deneyimli bir doktor seçin. Başarılı bir süreç için doktor ve hasta arasındaki iletişim esastır.
  • Siz veya eşiniz sigara kullanıyorsa, bırakma zamanı gelmiştir. Nikotinin vücut üzerinde olumsuz bir etkisi vardır ve etkilenen özelliklerden biri de doğurganlıktır. Sigara içmek spontan düşükler ve prematür doğum riskini artırır. Aynı zamanda bebekte konjenital malformasyonlar ve düşük kilo ile ilişkilidir.
  • Aşırı kilolardan kurtulmak, hamileliğin güvenli olması için yapmanız gereken bir başka şeydir. Obezite ve yeme bozuklukları, gebe kalma sürecini engeller. Hamilelik sırasında ekstra kilo sağlığınızda ve bebeğinizde büyük rahatsızlıklara neden olur.
meyve yiyen gebe kadın
  • Doktorunuzdan tam bir fizik muayene isteyin. Yüksek tansiyon ve diyabet gibi durumların önlenip giderildiğinden emin olmanız önemlidir. Tedaviye ihtiyacınız varsa, doktorunuz hamileliğe müdahale etmeyen ilaçları önerecektir.
  • Ailenizin tıbbi geçmişini sağlık uzmanlarınızla paylaşın. Bu önleyici tedbirle, istenmeyen genetik koşulları tespit edebilir ve bunları anında engelleyebilirsiniz. Ailenizde genetik bir sağlık durumu varsa, şimdi onu tanımlamak için doğru zamandır.
  • Sağlıklı bir diyet, her zaman sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır, ancak hamileyseniz veya hamile olmayı planlıyorsanız, özellikle hayati önem taşır.

-Ulusal Sağlık Servisi-

Hamilelik sırasında

  • Doğum öncesi bakım ve kontrol için tüm tıbbi randevularınızın ayrıntılı bir kaydını tutun.
  • Gebe kalmaya karar verdikten sonra, sağlığınızı etkileyebilecek tüm zararlı alışkanlıkları bırakın. İyi beslenmeye başlamanız da şart. Dengeli bir beslenme, bedeninizin hamilelik sırasında bebeğinizin yaşaması için en iyi durumda olacağını garanti eder.
  • Doktorlar arasında genel bir öneri de doğum öncesi yeterli miktarda vitamin tüketmektir. Bir başka iyi uygulama, bir folik asit takviyesi almaktır.
  • Reçetesiz ilaç kullanmaktan kaçının. Herhangi bir analjezik veya reçetesiz ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • İyi bir egzersiz rutini, vücudunuzun geçireceği değişikliklere uyum sağlamanız için kas gücü ve direnci verecektir. Fiziksel aktivite ayrıca, ağrıyı azaltmaya, dolaşımınızı iyileştirmeye ve hamilelikten sonra vücudunuzun formunu tekrar kazanmanıza yardımcı olur. 30’lu yaşlarda güvenli bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacak harika bir araçtır.
mor çiçekler ve hamile kadın
  • Özellikle hamileliğin ilk üç ayında yeterince dinlenmeye dikkat edin. Gündüzleri şekerleme yapın, hobilerinize biraz zaman ayırın, günlük rutininiz sırasında mola verin. Nefes alma teknikleri, yoga, esneme ve masajlar vücudunuza iyi gelecektir.
  • Kafein tüketimini azaltın. Kafein besin değerine sahip değildir ve vücudun demiri düzgün bir şekilde emmesine engel olur. Ek olarak, uyarıcı etkisi gece uykuya dalmayı zorlaştırır.

30 yaşını doldurduktan sonra anne olmaya karar verdiyseniz, rahatlayabilirsiniz. Vücudunuzda dikkat etmeniz gereken faktörler olsa da, 30’lu yaşlarınızda güvenli bir hamilelik yaşayabilirsiniz.

Aslında, hem anneler hem de bebekler açısından geç anneliğin birçok faydası vardır.

Yaş gerçekten önemli değil: Asıl farkı yaratan şey, sorumlu bir gebelik süreci yaşamanızdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bellieni, Carlo. “The Best Age for Pregnancy and Undue Pressures” Journal of family & reproductive health vol. 10,3 (2016): 104-107.
  • Lampinen, Reeta et al. “A review of pregnancy in women over 35 years of age”open nursing journal vol. 3 33-8. 6 Aug. 2009, doi:10.2174/1874434600903010033

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.