Anne Olmaya Hazır Olup Olmadığınızı Anlamak

Birçok kadın vücutlarını ve yaşamlarını gebe kalma ve bebek doğurmaya hazırlar, ancak anne olmak için hazır değillerdir. Peki anne olmaya hazır olup olmadığınızı nasıl bilebilirsiniz?
Anne Olmaya Hazır Olup Olmadığınızı Anlamak

Son Güncelleme: 02 Haziran, 2019

Yeni doğacak bebeğiniz için güzel bir oda hazırlamak, kıyafetler ve çocuk bezi almak, çocuk sahibi olmanın sadece pratik tarafıdır. Peki ya diğer her şey?

Annelik, ebeveyn olma kararını vermeden önce farkında olmanız gereken çok büyük zihinsel ve duygusal zorlukları ifade eder. Bir anne olarak, ailenizin desteği olmanız gerekecek. Çocuklarınıza refah ve istikrar sağlama sorumluluğunu üstlenmek zorunda olacaksınız.

Bu yüzden, kendinize iyi bakmanız, kendinize zaman ayırmanız, ayrıca fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı olmanız çok önemlidir. Anne olmaya ne kadar hazırlıklı olduğunuzu merak ediyorsanız, bu yazıyı okumaya devam edin.

Anne olmaya hazır olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

Siz ve eşiniz neden ebeveyn olmak istediğiniz konusunda net misiniz?

Bir bebeğin gelişini planlarken, ebeveyn olma kararını vermenin nedenlerini de incelemelisiniz. Hem annenin hem de babanın bir ailenin kurulmasında aynı motivasyon ve beklentilere sahip olması esastır.

Bebek doğmadan önce, onlara hangi değerleri öğretmek istediğinizi ve ilişkinizdeki değişikliklerle nasıl yüzleşeceğinizi tanımlamaya başlamalısınız. Ailenin hangi prensiplerle yönetileceğini belirleme süreci hoşgörü ve uzun konuşmalar gerektirir.

Güvenilir ve istikrarlı bir destek ağınız var mı?

Kendinizi bunalmış hissedeceğiniz ve nasıl davranacağınızı bilemeyeceğiniz zamanlar olacaktır. Bu yüzden sizi bu yeni rolünüzde desteklemek için farklı stratejiler ve insanlara ihtiyacınız olacak. Annelik süresince ihtiyaç duyabileceğiniz kişileri ve şeyleri düşünün.

“Bir bebek sahibi olma kararını vermek olağanüstü bir süreçtir: o andan itibaren kalbinizin de vücudunuzdan çıkmaya başlayacağına karar vermek demektir”

-Elizabeth Stone–

Kendinize ve yeteneklerinize güveniyor musunuz?

Olumlu onaylama cümleleri, anne olmadan önce ve annelik boyunca kendinize güven duymanız için yararlıdır. Çocuğunuz olduktan sonra her gün büyük bir zorluk olacak. Kendinizi duygusal olarak hazırlamanız gereken bir sınavdır bu.

Zor zamanlarda fikirlerinizi yeniden programlamanıza yardımcı olacak cesaret verici ifadeleri düşünün. Böylece yola devam etmenizi teşvik edecek güçlü bir duygusal desteğe sahip olacaksınız. Bu ifadeler size başa çıkamayacağınız kadar büyük hiçbir engel olmadığını hatırlatacak.

anne olmaya hazır hissetmek

Korkularınızı tanıyor ve hangi durumların sizi zorlayacağını biliyor musunuz?

Anne olmaya hazır olup olmadığınızı görmenize yardımcı olacak iyi bir egzersiz de korkularınızı su yüzüne çıkarmaktır. Çocuğunuzu büyütürken ortaya çıkabilecek olayları düşünün ve bunlara nasıl tepki vereceğinizi planlayın.

Bu alıştırma ile ilgili en önemli şey, artık korkularınızı gizlemiyor olmanızdır. Onlarla yüzleşmeye başladınız. Artık bu senaryolardan birinin gerçekleşmesi durumunda üstesinden gelmek için gerekli destek ve kaynaklara sahip olduğunuzu biliyorsunuz.

Hiç çocuk bakma fırsatınız oldu mu?

Zaten çocuğunuz varsa, neyle karşı karşıya olduğunuzu biliyorsunuz, ancak ilk kez anne olacaksanız, diğer bebeklere veya çocuklara bakmayı deneyebilirsiniz. Yeğenlerinize veya arkadaşlarınızın çocuklarına birkaç saat, hatta tüm gün boyunca bakın. Örnek aldığınız annelerle konuşmak da çok yardımcı olabilir.

“Zihninizi ve bedeninizi rahat tutun ki bebeğiniz de sizin mutluluğunuzu hissedip neşenizden beslensin.”

Kendinize bakmak için yeterince zaman harcadınız mı?

Anne olduğunuzda, öncelikleriniz önemli ölçüde değişir. Bu nedenle, anne olmadan önce kendinize biraz zaman ayırmak gerçekten önemlidir. En sevdiğiniz etkinlikleri kendi başınıza veya sevdiklerinizle yapın, egzersiz yapın veya eşinizle küçük bir tatil planlayın.

anne olmaya hazırlanmak

Hayalleriniz ve projeleriniz var mı?

Anneler genellikle çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için hayallerini ve projelerini bir kenara bırakma eğilimindedir. Bu bir sevgi ve fedakarlık eylemi olmasına rağmen, uzun vadede sizi hayal kırıklığı ve üzüntü hissiyle doldurabilir.

İdeal olarak, bir plan veya program tasarlamalısınız. Bu sayede aile bağlamında da istediğinizi yapmak için kendi alanınıza sahip olabilirsiniz. Hedefleriniz zaman içinde değişse bile sizin için en önemli olan şeylere öncelik vermeli ve mücadele etmelisiniz.

Anne olmaya hazır olduğunuzdan emin olduğunuzda bu, kuşkusuz hayatınızın en iyi deneyimi olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.